Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Ciencia e Investigación

La Generalitat reuneix a Alacant un centenar de científics i científiques d'excel·lència en la seua estratègia d'atracció i retorn del talent

17/12/2019
La Generalitat reuneix a Alacant un centenar de científics i científiques d'excel·lència en la seua estratègia d'atracció i retorn del talent
- La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital organitza la trobada 'Navidades con Raicex'
- La jornada disposarà de panells moderats per científics i científiques valencians d'excel·lència
- La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital organitza la trobada 'Navidades con Raicex'
- La jornada disposarà de panells moderats per científics i científiques valencians d'excel·lència



La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital reuneix divendres, 20 de desembre, a Alacant a un centenar de científics valencians en una jornada sobre l'atracció i retorn del talent, realitzada en col·laboració amb Raicex, xarxa d'associacions d'investigadors i científics espanyols en l'exterior.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Sociedad Digital, Carolina Pascual, i la directora general de Ciència i Investigació, Carmen Bevià, han presentat aquesta trobada juntament amb Eva Ortega-Paino, secretària general de Raicex i directora científica del Biobanc del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques del CNIO.

A més, també han estat presents Carlos Cueva, professor en la Universitat d'Alacant, PhD en Economia Universitat de Cambridge, excel·lència científica Júnior 2019; Reyes Calvo, investigadora distingida de la Universitat d'Alacant, Pla GenT 2018 i doctora en Ciències de Materials per la Universitat d'Alacant 2009, i Domingo Carlos Salazar GenT 2019, doctor en Arqueologia Biomolecular 2012 per la Universitat de València i Max-Planck Institute for Evolutionary Anthropology (Alemanya),

Carolina Pascual ha destacat que, a la Comunitat Valenciana, "hi ha un alt nivell científic" i ha apostat per generar polítiques que puguen ajudar a potenciar-lo i a "recuperar talent, retindre el que hi ha ací i atraure'l". En aquest sentit, ha indicat que el Pla GenT, pla de generació del talent, creix en els pressupostos de 2020 un 115 %, en relació amb enguany, fins als 7,1 milions d'euros.

També ha indicat que, durant aquestes dates "molts científics i científiques que estan treballant fora d'Espanya tornen a passar les festes amb les seues famílies" i que la Conselleria ha volgut celebrar aquesta trobada per a expressar el seu compromís i proximitat amb els científics valencians que estan treballant en l'exterior.

Un centenar de científics

Carmen Bevià ha explicat que en la trobada participaran científics i científiques, entre els quals es troben representants de Raicex, científics que s'han integrat o s'integraran l'any que ve en el sistema valencià d'investigació a través dels programes 'GenT' i les subvencions a l'excel·lència científica júnior, i científics representants de les cinc universitats públiques valencianes.

En la trobada, que tindrà lloc divendres, 20 de desembre, en Districte Digital aquest personal investigador exposarà les seues experiències i expectatives de futur en una jornada que es desenvoluparà des de les 10.00 fins a les 18.00 hores.

La reunió, segons ha explicat Carmen Bevià, està organitzada en panells moderats per científics distingits amb el Premi Jaume I, com Ángela Nieto, de l'Institut de Neurociències d'Alacant; Ramón Martínez Máñez, de l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) de la Universitat Politècnica de València; Carmen Herrero, del Departament de Fonaments de l'Anàlisi Econòmica de la Universitat d'Alacant; Javier García Martínez, director del Laboratori de Nanotecnologia Molecular de la Universitat d'Alacant.

Els panells comptaran amb la participació de científics excel·lents que actualment estan desenvolupant la seua tasca investigadora en centres internacionals de referència, tant a Espanya como a l'exterior.

Informe ATRAE

L'associació Raicex presentarà durant aquesta trobada l'informe ATRAE, per a l'atracció i retenció del talent i retorn a Espanya, segons ha explicat Eva Ortega-Paino.

Raicex és la xarxa que agrupa associacions científiques d'espanyols en l'exterior. La seua missió és afavorir l'intercanvi d'experiències i coneixements entre els investigadors i científics espanyols en l'exterior i tots els agents del Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació.