Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

La Generalitat aposta per avançar en les polítiques científiques i d'atracció de talent

20/12/2019
La Generalitat aposta per avançar en les polítiques científiques i d'atracció de talent
- Al voltant de 100 investigadors i investigadores, 20 dels quals treballen a l'exterior, es reuneixen a Alacant per a celebrar 'Nadal amb RAICEX' i compartir experiències
- La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital vol "escoltar les persones que treballen en ciència per a millorar els programes d'excel·lència i d'atracció del talent"
- Al voltant de 100 investigadors i investigadores, 20 dels quals treballen a l'exterior, es reuneixen a Alacant per a celebrar 'Nadal amb RAICEX' i compartir experiències
- La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital vol "escoltar les persones que treballen en ciència per a millorar els programes d'excel·lència i d'atracció del talent"La directora general de Ciència i Investigació, Carmen Beviá, ha destacat que la Generalitat aposta per "avançar en les polítiques científiques i d'atracció del talent per a situar la Comunitat Valenciana en el lloc que es mereix, donada l'excel·lent xarxa científica de què disposa".

Carmen Beviá ha fet aquestes declaracions durant la trobada 'Nadal amb RAICEX', celebrada aquest divendres a Alacant, en col·laboració amb la Xarxa d'Associacions d'Investigadors i Científics Espanyols a l'Exterior.

En aquest sentit, ha indicat que la Conselleria ja està treballant per a "millorar l'estabilitat dels científics que participen en programes d'excel·lència i també d'aquells que s'han incorporat als programes de recuperació de talent, GenT".

Ha avançat que s'estan prenent mesures per a flexibilitzar el repartiment anual del pressupost de les ajudes concedides, amb la finalitat que s'adapten al treball investigador i ha apuntat que els programes seran "més oberts" per a millorar el sistema d'investigació valencià.

Segons ha explicat, "amb aquest esdeveniment hem pretés dues coses: en primer lloc, presentar els protagonistes dels nostres programes d'atracció de talent, i en segon lloc, conéixer RAICEX en aquests moments en què estem pensant a avançar en les nostres polítiques científiques i d'atracció de talent". "Ens pareixia molt important donar-nos a conéixer i saber què opinen ells", ha ressaltat.

En aquest sentit, Beviá ha destacat que la Generalitat vol "escoltar els investigadors d'excel·lència i prendre'n nota per a intentar que els nostres programes avancen, siguen cada vegada millors i situen la Comunitat Valenciana en el lloc que es mereix, donada l'excel·lent xarxa científica de què disposa".

Carmen Beviá ha fet aquestes declaracions durant l'acte de celebració de 'Nadal amb RAICEX', que ha reunit al voltant de 100 investigadors i investigadores d'excel·lència, dels quals una vintena està desenvolupant la seua tasca a l'estranger. En aquest acte, les persones que treballen en ciència han pogut exposar la seua experiència i les seues inquietuds.

Generació Talent

La jornada s'ha desenvolupat entorn de panels moderats per personal investigador distingit amb el premi Jaume I com ara Ramón Martínez Máñez, de l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) de la Universitat Politècnica de València; Carmen Herrero, del Departament de Fonaments de l'Anàlisi Econòmica de la Universitat d'Alacant, i Javier García Martínez, director del Laboratori de Nanotecnologia Molecular de la Universitat d'Alacant.

També ha participat en la jornada la vicerectora d'Investigació i Transferència del Coneixement de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro.

Els panels han comptat amb la participació de personal científic, entre el qual hi ha representants de RAICEX, que s'han integrat o s'integraran l'any que ve en el sistema valencià d'investigació a través dels programes GenT i les subvencions a l'excel·lència científica júnior, i científics representants de les cinc universitats públiques valencianes.

La secretària general de l'associació RAICEX, Eva Ortega-Paino, ha presentat l'informe ATRAE, per a l'atracció i retenció del talent i retorn a Espanya.

RAICEX és la xarxa que agrupa associacions científiques d'espanyols a l'exterior. La seua missió és afavorir l'intercanvi d'experiències i coneixements entre personal investigador i científic espanyol a l'exterior i agents del Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació.

Galeria d'imatges