Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Martínez Dalmau destaca "la necessitat de vincular la rehabilitació i regeneració urbana al gran desafiament d'aquesta dècada: la transició verda"

12/02/2020
- El vicepresident i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica inaugura a Alcoi les jornades d'ajudes econòmiques en matèria de regeneració
- Visita, junt amb l'alcalde d'Alcoi, els edificis afectats pel temporal Gloria
- El vicepresident i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica inaugura a Alcoi les jornades d'ajudes econòmiques en matèria de regeneració
- Visita, junt amb l'alcalde d'Alcoi, els edificis afectats pel temporal Gloria



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha destacat "la necessitat de vincular la reforma, la rehabilitació i la regeneració urbana al gran desafiament de la nostra dècada: la transició verda".

Martínez Dalmau ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la jornada informativa 'Ajudes econòmiques per a la reforma, rehabilitació i regeneració urbana', que ha tingut lloc a Alcoi, en la qual s'han detallat les actuacions de protecció previstes en el centre històric de la ciutat alacantina.

En l'últim any, la Comunitat ha estat greument afectada per tres episodis d'emergència climàtica: el temporal d'abril de 2019, que va afectar la Marina, la Safor i la Ribera; la DANA de setembre, que va assolar el Baix Segura, i, recentment, Gloria, que va danyar el litoral i municipis de l'interior com Alcoi.

"Uns fets que ens van tornar a recordar els límits de la nostra ceguera i que ens diuen que construir en zones inundables o eliminar les barreres naturals de contenció litoral és una imprudència, que més prompte o més tard mostra la seua cara més desoladora", ha declarat.

El titular d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha recalcat la "vulnerabilitat" de l'entorn, la qual cosa obliga a crear "espais que ens protegisquen". Per tot això, tal com s'ha fixat en el pla 'Hàbitat 20-30', "en aquesta legislatura orientarem els nostres esforços cap a una transició verda en el sector. Quelcom que s'anirà concretant en cada una de les mesures que impulsem, com és el cas dels programes d'ajudes".

A més, en aquesta línia de transició, "hem incorporat criteris de sostenibilitat i d'equitat en les baremacions".

Martínez Dalmau ha conclòs la seua intervenció destacant la necessitat de crear "ciutats resilients, que es puguen enfrontar a les dificultats que els sobrevinguen, perquè són complexes i saben adaptar-se".

En la jornada també ha participat la directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, que ha presentat els programes d'ajudes del Pla estatal i de la Generalitat.

Concretament, ha exposat el pla Renhata de reforma d'interiors, accessibilitat i eficiència energètica i les ajudes per a la realització de l'Informe d'avaluació d'edificis IEEV-CV. També ha detallat el Programa de foment de la regeneració i renovació urbana i rural (ARRUR).

Inspecció d'edificis

A continuació, la directora de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), Begoña Serrano, ha presentat un informe sobre l'estat dels treballs d'inspecció i avaluació de danys després de l'afonament de set edificacions al nucli històric d'Alcoi, després del pas de la borrasca Gloria.

Els edificis afectats es van construir entorn de 1900 i presentaven un estat de conservació deficient. Aquesta circumstància, sumada al temporal de fortes pluges, neu i vent, va suposar que es produïren els afonaments totals o parcials en aquestes set construccions.

Davant d'aquesta situació de col·lapse dels edificis i els riscos detectats pels tècnics municipals, l'Ajuntament d'Alcoi ha encarregat la revisió d'aquests immobles a experts de l'IVE, entitat dependent de la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

Aquest grup es troba en fase d'inspecció i avaluació dels danys als 79 edificis identificats per l'Ajuntament. Posteriorment, s'elaboraran informes sobre l'estat de conservació d'aquests per a poder garantir la seguretat per als seus ocupants, vianants o edificis contigus.

El 5 de febrer passat van començar les inspeccions i ja s'han examinat 11 edificis, 40 més estan en curs i pel que fa als 28 restants hi ha dificultats per a la inspecció (pendent de confirmar contacte).

Tots els documents i informes que es facen quedaran recollits en una plataforma de gestió en línia a què tindran accés la Generalitat, l'Ajuntament d'Alcoi i els inspectors i especialistes activats en aquesta campanya d'avaluació de danys.

Després de la jornada informativa, el vicepresident i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica s'ha reunit amb l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, per a interessar-se i informar-se de la problemàtica dels set edificis que han col·lapsat. Després han visitat alguna de les zones més afectades.

Posteriorment, Martínez Dalmau s'ha desplaçat a Cocentaina per a reunir-se amb l'alcaldessa, Mireia Estepa, per a abordar assumptes relacionats amb l'habitatge i conéixer 'in situ' com el temporal també ha afectat diversos edificis del municipi.

Galeria d'imatges