Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Vivienda

Martínez Dalmau afirma que la sostenibilitat en habitatge passa per la rehabilitació

17/02/2020
Martínez Dalmau afirma que la sostenibilitat en habitatge passa per la rehabilitació
- El vicepresident segon i conseller s'ha reunit amb el president de la Diputació de Castelló
- Aposta per lluitar contra el despoblament mitjançant el condicionament dels habitatges amb l'ajuda institucional
- El vicepresident segon i conseller s'ha reunit amb el president de la Diputació de Castelló
- Aposta per lluitar contra el despoblament mitjançant el condicionament dels habitatges amb l'ajuda institucional



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, s'ha reunit amb el president de la Diputació de Castelló, José Pasqual Martí, per a abordar la situació de l'habitatge a la província de Castelló i de les propostes davant del despoblament dels municipis.

Martínez Dalmau ha destacat que la "sostenibilitat passa per la rehabilitació enfront de l'ocupació de més sòl" i perquè els particulars puguen fer-ho "cal plantejar ajudes com les que proposa la Generalitat".

Després de la reunió de treball, s'ha valorat la col·laboració de la Diputació de Castelló i la Generalitat. A més, amb aquesta reunió, la Vicepresidència Segona ha mantingut entrevistes amb els presidents de les tres diputacions i s'han pogut saber les inquietuds principals que hi ha respecte a l'habitatge.

El primer punt que s'ha tractat en la reunió ha sigut el dels programes de la Conselleria per a impulsar la rehabilitació dels habitatges. D'aquesta manera, "lluitarem contra un factor clau per al Consell: el despoblament. Volem que la gent visca als nostres pobles en les millors condicions".

En el cas de la província de Castelló, ha assenyalat, hi ha un problema d'habitatge en el medi rural que ha de passar pel condicionament d'aquests immobles mitjançant plans com ara el Renhata o altres ajudes a la rehabilitació.

Martínez Dalmau també ha plantejat la necessitat de duplicar el parc públic d'habitatges en els pròxims deu anys, tal com està previst en el pla 'Hàbitat 2030'. "Això requereix necessàriament la implicació dels ajuntaments i que els municipis tinguen els seus propis parcs". Com a exemple que cal seguir, hi ha posat Forcall, una localitat de l'interior de Castelló que ja disposa d'un parc municipal xicotet que pretén ampliar per mitjà de diversos mecanismes.

Inversions a la província

Martínez Dalmau ha comunicat al president de la corporació les inversions principals del seu departament a la província i el fet que estan incloses en els pressupostos de 2020. Pel que fa a les àrees de regeneració i renovació urbana (ARRU), hi figuren els municipis d'Onda, amb 163.180 euros, i Morella, amb 10.000 euros.

Quant a la reactivació de les promocions d'habitatge noves que gestiona l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha), s'ha pressupostat en 1.936.000 euros la rehabilitació de 35 habitatges al carrer Santa Cruz de Tenerife de Castelló.

Els plans integrals d'intervenció (PIIN), que també gestiona l'EVha, destinen 546.720 euros als municipis de Borriana; a la Vall d'Uixó, en el grup d'habitatge públic Jesús Obrero, un total de 125.200 euros, mentre que en el grup de la Moleta II, 245.120 euros.

Així, l'enderrocament de l'edifici de l'avinguda José Ortiz, 167 d'Almassora, ja en procés de licitació, disposarà d'un pressupost de 363.000 euros. Amb tot això, la inversió total a la província de Castelló ascendeix a 3.389.220 euros.

El vicepresident també ha exposat l'objecte de l'estudi que la Conselleria està duent a terme sobre l'accessibilitat en edificis públics de titularitat de la Generalitat, i que considera "important i necessari ampliar l'estudi als edificis de titularitat municipal".

En aquest sentit, ha demanat a José Pasqual Martí la col·laboració de la Diputació de Castelló per a "obtindre dels ajuntaments castellonencs amb menys de 50.000 habitants la relació dels edificis en què puga resultar interessant incloure aquest estudi".

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica té previst dur a terme un primer estudi per a conéixer l'estat del parc edificatori en els 155 municipis que estan en risc de despoblament.

En la reunió, Martínez Dalmau ha estat acompanyat per la secretaria autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, i pel secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, César Jiménez.

Galeria d'imatges