Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
COVID-19

Ximo Puig anuncia que destinarà 2 milions a desenvolupar productes innovadors per a la detecció, protecció i eliminació del coronavirus

28/03/2020
Ximo Puig anuncia que destinarà 2 milions a desenvolupar productes innovadors per a la detecció, protecció i eliminació del coronavirus
- La mesura, impulsada per la Conselleria d'Innovació en col·laboració amb la de Sanitat, busca incorporar en la lluita contra la COVID-19 solucions no disponibles en el mercat
- "Volem tindre iniciatives pròpies" per a combatre la pandèmia "des del talent produït ací", ha subratllat el president
- Les candidatures s'hauran de dirigir a info.avi@gva.es i el termini de presentació de sol·licituds conclourà el 3 d'abril a les 20.00 hores
- La mesura, impulsada per la Conselleria d'Innovació en col·laboració amb la de Sanitat, busca incorporar en la lluita contra la COVID-19 solucions no disponibles en el mercat
- "Volem tindre iniciatives pròpies" per a combatre la pandèmia "des del talent produït ací", ha subratllat el president
- Les candidatures s'hauran de dirigir a info.avi@gva.es i el termini de presentació de sol·licituds conclourà el 3 d'abril a les 20.00 hores

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat una iniciativa de suport a les solucions innovadores enfront del coronavirus dotada amb dos milions d'euros. Aquests fons es destinaran a empreses i centres d'investigació del sistema valencià d'innovació que plantegen propostes en desenvolupament i que encara no es troben disponibles en el mercat, per a contindre la propagació de la malaltia COVID-19 i per a cuidar les persones afectades.

El president ha presentat aquesta mesura després d'una reunió que ha mantingut al Palau per videoconferència amb la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; la secretària autonòmica d'Universitats i Investigació, Carmen Bevià, i el vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Andrés García Reche.

Ximo Puig ha subratllat que aquesta iniciativa de suport a les empreses i els centres d'investigació busca disposar de manera immediata solucions que permeten fer front a "les principals debilitats" davant de l'emergència sanitària causada per la propagació del coronavirus, com ho són els equips de protecció per a evitar contagis.

"Volem tindre iniciatives pròpies" per a combatre la pandèmia "des del talent produït ací", ha subratllat el president, que ha precisat, a més, que s'ha obert una setmana de termini perquè puguen presentar les seues candidatures agents d'innovació que estiguen treballant en solucions encara no comercialitzades que complisquen amb les condicions establides.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha destacat que el sistema valencià d'innovació està preparat per a desenvolupar amb èxit múltiples solucions que puguen ajudar a fer front a aquesta crisi", de manera que es posen a disposició de la societat solucions de protecció, detecció i destrucció del virus. Carolina Pascual ha afirmat que, amb aquesta iniciativa es pretén "posar la innovació i la investigació al servei de la ciutadania i dels i les professionals que estan lluitant contra la pandèmia".

La iniciativa, impulsada per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, va dirigida a empreses i centres d'investigació de la Comunitat Valenciana que disposen de solucions innovadores madures. Es requerirà un nivell de maduresa tecnològica (TRL per les sigles en anglés) igual o superior a 6. El TRL és una classificació que mesura el grau d'aplicació d'una tecnologia, i té un rang de l'1 al 9.

El requisit és que aquestes solucions no estiguen ara mateix disponibles en el mercat per a la compra immediata i, al mateix temps, que puguen desenvolupar-se a curt termini, en àmbits directament relacionats amb la protecció contra el coronavirus i també per a la millora de l'atenció sanitària.
L'objectiu és optimitzar els recursos hospitalaris necessaris que s'han de destinar per a protegir el personal sanitari i que, a més, servisquen per a millorar l'atenció i curar les persones afectades.

En aquest sentit, aquestes ajudes tenen com a finalitat el disseny i la producció d'equips de protecció com ara mascaretes, roba, ulleres i guants, amb protecció i capacitats millorades.

A més, es prioritzen projectes que donen resposta a les necessitats més apressants, com ara la fabricació de respiradors, tests ràpids, nous sistemes de detecció, materials resistents al coronavirus o desinfecció de sales i equipament. També es dona prioritat a solucions encaminades a la detecció i la destrucció del virus amb sistemes de desinfecció massius, així com nous dispositius d'intervenció o tractament.

Optimitzar els recursos

A més, la línia d'ajudes també busca procurar sistemes que permeten conéixer en temps real la disponibilitat de recursos sanitaris, així com solucions automatitzades per a prestació de serveis no sanitaris en àmbits hospitalaris i per a millorar la resposta ciutadana davant de la crisi sanitària.

La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, junt amb l'AVI, i amb l'assessorament expert de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, realitzarà un filtre de les propostes que es reben i la Generalitat finançarà les que siguen prioritàries.

Les candidatures s'hauran de dirigir a info.avi@gva.es. El termini de presentació de sol·licituds està ja obert i conclourà el 3 d'abril a les 20.00 hores. El trasllat a la Conselleria de Sanitat i Salut Pública es realitzarà l'endemà. Per a qualsevol consulta, els agents innovadors poden dirigir-se als telèfons 96 647 83 60 (Alacant) i 96 386 92 00 (València).

Galeria d'imatges