Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
COVID-19

La Generalitat impulsa un projecte pilot per a reduir la bretxa digital de les famílies amb menys recursos que resideixen en habitatges públics

06/04/2020
La Generalitat impulsa un projecte pilot per a reduir la bretxa digital de les famílies amb menys recursos que resideixen en habitatges públics
- El vicepresident segon i conseller d'Habitatge, la consellera d'Innovació i Societat Digital i la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic acorden repartir 700 'routers'
- Inicialment, s'instal·laran en habitatges amb menors en edat escolar per a facilitar la seua activitat educativa
- El vicepresident segon i conseller d'Habitatge, la consellera d'Innovació i Societat Digital i la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic acorden repartir 700 'routers'
- Inicialment, s'instal·laran en habitatges amb menors en edat escolar per a facilitar la seua activitat educativa



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, en col·laboració amb la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, han acordat impulsar un projecte pilot per a reduir la bretxa digital que pateixen les famílies residents en el parc públic d'habitatge de la Generalitat.

L'objectiu és dotar de 700 'routers' famílies amb xiquets i xiquetes en edat escolar que no disposen de connexió a Internet per a facilitar la seua activitat educativa mentre es mantinga aquesta situació excepcional provocada per la crisi del coronavirus, així com tasques de teletreball. A més, també permetrà a persones vulnerables tindre accés a l'Administració electrònica en un context d'estat d'alarma i de confinament.

Martínez Dalmau i Pascual han mantingut una reunió telemàtica en la qual han estat acompanyats pel director general de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha), Alberto Aznar; la directora general per a la Lluita contra la Bretxa Digital, María Muñoz; i el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, José Manuel García Duarte.

El vicepresident ha posat en coneixement de la Conselleria d'Innovació la situació de bretxa digital de moltes de les famílies que viuen en el parc públic. D'ací, la necessitat d'estudiar accions conjuntes per a donar una resposta efectiva i atendre els col·lectius més vulnerables.
Martínez Dalmau considera l'accés a Internet "un servei bàsic del qual no gaudeixen moltes famílies del parc públic i que, amb la crisi actual, ha aflorat com una debilitat".

Per aquest motiu, cal posar a la seua disposició "els mecanismes necessaris per a tindre accés a l'Administració electrònica, especialment als escolars perquè puguen continuar el curs acadèmic des de les seues cases".

Per això, ha destacat la importància de "pal·liar aquesta bretxa digital entre les persones més desfavorides i que encara es fa més palpable en una situació tan crítica com la que estem vivint. Però també és important, quan arribe la reconstrucció postcrisi, que moltes persones puguen continuar educant-se a distància i altres puguen continuar treballant des de les seues cases".

Per la seua part, la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha afirmat que "la bretxa digital és, ara mateix, una de les causes principals de l'acceleració de la desigualtat". Per això, destaca que "cal treballar per a reduir-la i, així, estarem contribuint a reduir les bretxes socials".

"És un objectiu que ens hem marcat i una obligació de l'Administració: continuar acostant les oportunitats que ofereix la tecnologia als que estan en desavantatge", ha subratllat.

700 'routers' en parcs públics d'habitatges

La Generalitat facilitarà 700 'routers' amb 50 GB de wifi, que ha adquirit la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, a un nombre determinat de famílies de set municipis perquè disposen d'Internet durant la crisi i, en un segon moment, s'analitzaran accions perquè puguen disposar d'Internet a més llarg termini.

Els dos membres del Consell han explicat que aquest projecte pilot podria continuar desenvolupant-se en els pròxims anys a fi d'ampliar el nombre d'habitatges que accedeixen a Internet.

La distribució per a iniciar el projecte pilot es farà en els següents grups d'habitatges de les tres províncies: Sant Llorenç de Castelló de la Plana, Mercedes Hernández d'Alfafar, Baix Vies de Sagunt, Barbacana-les Xiques d'Alcoi, Palmerars d'Elx, així com Elda i Monòver.

Els 'routers' es distribuiran inicialment entre les famílies amb menors en edat escolar de diversos grups d'habitatge públic de la Comunitat i aniran acompanyats d'un abonament d'Internet gratuït de 50 GB al mes durant els mesos d'abril, maig i juny.

Rubén Martínez Dalmau i Carolina Pascual han agraït a la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Generalitat (DGTIC) la seua col·laboració per a fer possible la posada en marxa del projecte, ja que és l'entitat que s'ha fet càrrec de la compra del material necessari.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la consellera de Innovacion