Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
COVID-19

La Vicepresidència Segona i Innovació es reuneixen amb els ajuntaments per a implementar un projecte pilot contra la bretxa digital en habitatges públics

08/04/2020
- El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i la consellera d'Innovació i Societat Digital expliquen la iniciativa a representants municipals
- Els dispositius es repartiran inicialment a famílies residents en habitatges públics de Castelló de la Plana, Alfafar, Sagunt, Alcoi, Elx, Elda i Monòver
- El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i la consellera d'Innovació i Societat Digital expliquen la iniciativa a representants municipals
- Els dispositius es repartiran inicialment a famílies residents en habitatges públics de Castelló de la Plana, Alfafar, Sagunt, Alcoi, Elx, Elda i Monòver



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, s'han reunit amb alcaldes i alcaldesses dels municipis en els quals s'implementarà el projecte pilot de distribució de prop de 700 dispositius, entre famílies vulnerables que resideixen en habitatges públics de la Generalitat, per a pal·liar la bretxa digital.

Segons ha explicat el vicepresident, l'objectiu de la reunió telemàtica ha sigut "explicar-los aquesta mesura que pretén reduir la bretxa digital que tenen els col·lectius amb menys recursos i que encara s'accentua més en moments com aquest de confinament de la població" atesa la crisi de la COVID-19.

En la reunió han participat l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, i els alcaldes de Sagunt, Darío Moreno; Alfafar, José Ramón Adsuara; Alcoi, Toni Francés; Elx, Carlos González; Elda, Rubén Alfaro, i Monòver, Alejandro García.

Es tracta d'un projecte pilot que dotarà amb 'dispositius' famílies amb xiquets i xiquetes en edat escolar que no disposen de connexió a internet per a facilitar la seua activitat educativa mentre es mantinga l'actual situació excepcional, així com tasques de teletreball.

A més, també permetrà a persones vulnerables tindre accés a l'Administració electrònica en un context d'estat d'alarma i confinament.

En aquesta iniciativa participen la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic.

La Generalitat posarà a disposició prop de 700 'dispositius' amb 50 GB de wifi, que ha adquirit la Direcció General de Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (DGTIC), a un nombre determinat de famílies de huit municipis perquè disposen d'internet durant la crisi i, en un segon moment, s'analitzaran accions perquè puguen disposar d'internet a més llarg termini.

En aquest sentit, Martínez Dalmau ha declarat la intenció de continuar treballant en aquesta línia, conjuntament amb Innovació, perquè aquest projecte continue creixent i les noves tecnologies puguen arribar al major nombre d'habitatges públics possible. "L'accés a internet és cada dia més imprescindible, i en aquesta època d'estat d'alarma encara molt més, i que esdevé un servei bàsic i ho continuarà sent quan remeta la crisi".

A més, ha comentat que, amb aquest repartiment inicial de 'dispositius', es faciliten els mecanismes perquè aquestes famílies tinguen accés a l'Administració electrònica, de manera especial els menors, ja que podran continuar amb el curs acadèmic.

"Però hem de fer un pas més i continuar treballant per a reduir aquesta bretxa digital i establir les línies d'actuació perquè, una vegada superem aquesta crisi, aquestes persones puguen tindre a la seua disposició aquests recursos digitals que hui dia són imprescindibles".

En aquest sentit, Carolina Pascual ha subratllat que "l'objectiu, i més en les circumstàncies en les quals ens trobem, és el d'apostar per la igualtat digital d'oportunitats, en aquest cas, en l'accés a la informació, a la formació que es puga realitzar des de casa, als serveis en línia que aquestes famílies no poden costejar".

Inicialment, la distribució es farà en grups d'habitatge públic de les tres províncies: San Lorenzo de Castelló de la Plana, Mercedes Hernández d'Alfafar, Racó de l'Horta de Sagunt, Barbacana-les Xiques d'Alcoi, Palmerars d'Elx, així com d'Elda i Monòver.

L'alcaldessa i els alcaldes d'aquests municipis han mostrat la seua satisfacció per aquesta proposta del Consell que "ajudarà moltes famílies a rebaixar a poc a poc les desigualtats".

Els 'dispositius', que ha adquirit la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Generalitat (DGTIC), aniran acompanyats d'un bo d'internet de 50 GB al mes, gratuït durant els mesos d'abril, maig i juny.

El vicepresident i la consellera també han agraït la col·laboració de la companyia de telefonia Orange, que ha facilitat aquests bons gratuïts.

Galeria d'imatges