Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Universidades

Pascual anuncia un increment del pressupost per a beques salari i beques d'exempció de taxes de 4 milions d'euros

03/06/2020
- Pascual destaca que la Generalitat "accelerarà l'impuls a la ciència i la innovació per a ajudar a la reconstrucció social i econòmica de la Comunitat Valenciana"
- La consellera afirma que la investigació, la innovació i la transferència al coneixement "ha de ser el llegat que hem de deixar per a una societat millor"
- Pascual destaca que la Generalitat "accelerarà l'impuls a la ciència i la innovació per a ajudar a la reconstrucció social i econòmica de la Comunitat Valenciana"
- La consellera afirma que la investigació, la innovació i la transferència al coneixement "ha de ser el llegat que hem de deixar per a una societat millor"



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha anunciat aquest dimecres l'increment de pressupost per a les beques salari i les beques d'ajudes a l'estudi (exempció de taxes) de 4 milions, la qual cosa suposa un increment del 25 % de la quantitat que es destinava a aquestes dues línies.

Carolina Pascual, que ha comparegut a petició pròpia en la Comissió d'Educació de les Corts per a explicar la gestió de la Conselleria, ha començat la seua intervenció amb un record a les víctimes de la COVID-19 i el seu suport als familiars afectats.

A més, s'ha referit a "la situació de crisi econòmica i social provocada per la COVID-19, que requereix l'adopció de mesures extraordinàries i excepcionals per al curs 2020-2021 destinades a protegir l'alumnat universitari i la igualtat d'oportunitats per a aquelles famílies que perceben rendes més baixes". "Aquesta és la política que volem desenvolupar", ha afirmat.

En aquest sentit, ha explicat que "les mesures extraordinàries i excepcionals que implementarà la Conselleria durant el pròxim curs acadèmic són de naturalesa acadèmica i econòmica, amb més inversió i la reducció de requisits acadèmics per a arribar a més beneficiaris".

També ha informat que en el marc de la Conferència General de Política Universitària s'ha aprovat una baixada en les taxes universitàries per a, en el termini de 3 anys, assolir els nivells del curs 2011/2012. En aquest sentit, ha volgut subratllar que "la Generalitat ja està realitzant un important esforç amb una reducció del 15 % en primera matrícula i una baixada del 8 % en segona, tercera i quarta matrícula, que s'ha mantingut aquest curs acadèmic".

La consellera ha precisat que aquesta baixada es farà de manera gradual, ja que s'atorga un termini de tres anys, alhora que ha indicat que ha demanat al Ministeri d'Universitats "més fons per a poder aplicar les polítiques universitàries a la Comunitat Valenciana".

Ciència i innovació

Durant la seua intervenció, Carolina Pascual ha indicat que la Generalitat "ha apostat per accelerar l'impuls a la ciència i la innovació per a ajudar a la reconstrucció social i econòmica de la Comunitat Valenciana", perquè aquestes disciplines i "la transferència del coneixement són el llegat que podem deixar per a una societat millor".

Així, la consellera ha defensat que durant la crisi "ha quedat clar, més que mai, que la ciència és progrés i que és necessari afrontar la nostra reconstrucció a través de l'impuls d'aquesta". Els projectes aprovats en la crida al Sistema de Recerca i Innovació que va fer la Conselleria "serviran en la nostra tornada a la normalitat i ens ajudaran a assolir un entorn més segur".

També ha assenyalat que s'han dut a terme, durant aquests mesos, diverses accions per a la reducció de la bretxa digital, que és "un dels aspectes que ha sigut més visible en aquesta situació, i continuarem treballant en diversos àmbits".

Ha detallat que, en col·laboració amb la Vicepresidència Primera, la Vicepresidència Segona i la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, s'ha portat avant el repartiment d'encaminadors amb connexió a estudiants universitaris i universitàries, a persones usuàries del parc públic d'habitatge i al barri de la Coma.

En aquests mesos, segons ha dit, es crearà el Centre de Formació en Competències Digitals, en col·laboració amb la Direcció General de Tecnologia de les Comunicacions, per a millorar la formació en aquest camp en diversos col·lectius. També hi haurà un seguiment de la bretxa digital entre els estudiants universitaris a l'inici de curs.

Quant al curs 2020-21, la consellera ha apuntat que "l'inici serà mixt, combinant presencialitat i formació en línia, per a preveure diversos escenaris". "Serà un model híbrid, estable per quadrimestres, en què es prioritzarà el sistema d'avaluació contínua".

Finalment, la consellera ha indicat que, per a l'any que ve, "només s'implantaran títols de màster que compten amb l'aprovació de l'Aneca i que la implementació es faça amb els recursos amb què compta la Universitat".

Galeria d'imatges