Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Vivienda resiliente

Habitatge i l'AVI llancen una compra pública per a impulsar innovacions que milloren l'eficiència energètica d'edificis de més de 40 anys

23/06/2020
Habitatge i l'AVI llancen una compra pública per a impulsar innovacions que milloren l'eficiència energètica d'edificis de més de 40 anys
- El termini per a presentar solucions innovadores als reptes que ha identificat aquest departament conclourà el pròxim 23 de juliol
- El vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, obri el seminari en línia tècnic per a presentar aquesta iniciativa, que es testarà en un projecte pilot
- El termini per a presentar solucions innovadores als reptes que ha identificat aquest departament conclourà el pròxim 23 de juliol
- El vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, obri el seminari en línia tècnic per a presentar aquesta iniciativa, que es testarà en un projecte pilotLa Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha obert un procés, amb l'assessorament tècnic de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), a fi de trobar i implementar solucions innovadores en matèria de rehabilitació que puguen reduir el consum energètic i les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle (GEI) i millorar la qualitat i la flexibilitat dels espais habitables, en especial d'aquells immobles que superen els 40 anys d'antiguitat i que no van estar subjectes a cap mena de normativa energètica.

El vicepresident segon i titular d'aquest departament, Rubén Martínez Dalmau, ha presentat la iniciativa, batejada com a 'Habitatge resilient', en una jornada tècnica en línia dirigida a especialistes de la comunitat científica, els instituts tecnològics i les empreses, en la qual s'han detallat les necessitats que la Conselleria pretén satisfer a través del seu primer procés de compra pública d'innovació (CPI), vinculades a la rehabilitació d'habitatges.

Martínez Dalmau ha assegurat que, "després del pas de la COVID-19, és necessari buscar solucions innovadores que ens permeten, a curt termini, reduir el consum energètic i les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle mitjançant la millora de la qualitat dels espais en els quals vivim".

Així mateix, s'ha mostrat convençut que "en una normalitat que es construïsca a través de la transició ecològica, i que done solució a les noves necessitats que han sorgit després de la crisi del coronavirus, ara, el nostre benestar ha de passar per la lluita contra la pobresa energètica i la cerca d'espais que ens permeten garantir les condicions de salut dins de les nostres cases".

També ha intervingut el vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Andrés García Reche, el qual ha subratllat la capacitat de l'Administració per a demandar al sector privat, en cooperació amb la comunitat científica i els instituts tecnològics, el desenvolupament d'innovacions no presents en el mercat, així com el compromís de l'AVI per a fer-ho possible a la Comunitat.

De fet, l'impuls de la CPI constitueix una de les línies estratègiques de l'Agència, que ja treballa amb diversos departaments en la posada en marxa d'aquesta classe de procediments innovadors.

"La CPI no només eleva la qualitat i l'eficiència dels serveis que oferim al ciutadà, sinó que dinamitza l'R+D+I i millora, en última instància, la competitivitat de les nostres empreses i promou l'extensió del teixit productiu cap a noves activitats", ha precisat en el seminari web, que ha comptat amb més d'un centenar d'assistents.

Consulta preliminar al mercat

Aquesta primera fase suposa el llançament, amb el suport de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), d'una consulta preliminar al mercat que permetrà sondejar la disponibilitat del teixit productiu per a desenvolupar solucions innovadores en l'àmbit de la rehabilitació i l'eficiència energètica, així com analitzar la viabilitat tècnica i econòmica de les propostes esmentades.

El termini per a la remissió romandrà obert fins al pròxim 23 de juliol, segons ha explicat la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Núria Matarredona.

Matarredona ha destacat que "en un moment clarament assenyalat per una necessària reconstrucció verda post-COVID, és crucial afrontar el repte de la descarbonització del parc construït i afavorir-ne la rehabilitació des de la innovació". "Amb aquesta compra pública innovadora, la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica pretén incrementar la resiliència dels nostres habitatges i contribuir a la transició ecològica de l'entorn construït", ha assenyalat.

A més, ha afegit que "per a fer-ho demanem al mercat solucions innovadores relatives a mesures actives i passives de rehabilitació, mecanismes d'apoderament i conscienciació dels habitants i usuaris dels habitatges i, en general, totes aquelles que promoguen la integració dels principis d'economia circular i el foment de l'ecodisseny, la biohabitabilitat i el disseny inclusiu, amb l'objectiu d'assolir el benestar de les persones i l'atenció del planeta".

Projectes pilot per a testar els nous desenvolupaments

Les entitats que desitgen participar en aquest procés hauran d'oferir solucions inèdites que donen resposta a algun dels reptes que ha identificat Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica amb el suport de l'AVI, i que advoquen, entre altres mesures, per noves mesures de rehabilitació que optimitzen l'eficiència energètica, reduïsquen el consum de recursos i milloren el comportament de les edificacions enfront de crisis sanitàries com l'ocasionada per la COVID-19.

Amb aquest projecte es busquen noves fórmules per a potenciar l'autoconsum en edificis residencials, així com el foment i l'exploració de noves tecnologies constructives i productes que minimitzen l'empremta energètica, per a incorporar, a més, criteris d'economia circular en les reformes.

Habitatge també demana sistemes que incrementen la flexibilitat dels espais, optimitzen la ventilació i la il·luminació i eleven la qualitat i el confort en situacions de confinament, a més de reforçar la capacitat de resiliència dels immobles enfront dels fenòmens adversos derivats del canvi climàtic.

En la consulta es posa l'èmfasi en el desenvolupament de mecanismes innovadors de finançament per a la rehabilitació, així com en el desenvolupament d'eines per a la conscienciació de les persones i d'intermediació tecnològica per a millorar, així, la gestió d'aquests edificis.

Les solucions que es proposen hauran de ser testades per a comprovar-ne l'eficiència i, de fet, està previst que algunes d'aquestes s'incorporen als respectius projectes pilot, o demostradors de rehabilitació, que la Generalitat promourà, primer, en un edifici deshabitat i, posteriorment, en un altre habitat. "L'objectiu és avaluar els resultats obtinguts i fomentar-ne així la replicabilitat per la iniciativa privada", ha explicat la directora general.

Galeria d'imatges