Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
City Sentinel

Carolina Pascual defensa un "canvi de model" basat en la inversió en coneixement, ciència i investigació "per a fer la nostra vida més segura"

25/06/2020
- Felicita l'Ajuntament de Paterna per ser el primer municipi de la província de València a implantar una eina que permet anticipar-se davant de possibles rebrots de COVID-19
- Recorda l'aposta de la Generalitat per la ciència i la innovació a través de crida al sistema d'innovació i investigació
- Felicita l'Ajuntament de Paterna per ser el primer municipi de la província de València a implantar una eina que permet anticipar-se davant de possibles rebrots de COVID-19
- Recorda l'aposta de la Generalitat per la ciència i la innovació a través de crida al sistema d'innovació i investigació



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha apostat per un canvi de mentalitat i de model econòmic i productiu "més dinàmic i robust", basat en la inversió en coneixement, ciència, investigació i en el desenvolupament de projectes innovadors "per a fer la nostra vida més segura".

La consellera, que ha fet aquestes declaracions en l'acte de presentació del projecte 'City Sentinel', ha felicitat l'Ajuntament de Paterna per la implantació d'una solució de monitoratge, vigilància i rastreig epidemiològic en les aigües de la xarxa de sanejament de la ciutat, que permet l'alerta anticipada de contagis de la COVID-19.

Aquesta eina fa que Paterna esdevinga el primer municipi de la província de València a implantar aquesta tecnologia que permet anticipar-se davant de possibles rebrots de COVID-19 i també d'altres virus, a través del rastreig de les aigües residuals.

Durant la seua intervenció, Pascual ha destacat que aquest sistema "significa innovació en estat pur al servei del benestar, de l'avanç i de les persones".

A més, ha recordat l'aposta de la Generalitat per la ciència i la innovació a través de crida al sistema d'innovació i investigació, "que ens ha permés constatar que tenim un ecosistema molt potent" format per equips investigadors en universitats, centres tecnològics i en les mateixes empreses.

La consellera ha explicat que la ciència i la innovació "han sigut crucials en aquesta pandèmia i han de ser-ho encara més. Ja no és una opció, és una necessitat urgent".

Per això, ha recordat que dedicar diners a investigar i innovar "no és un gasto, sinó una inversió en les persones" i ha insistit en la importància que té la col·laboració pública, científica i privada "per a portar avant projectes transgressors, que generen solucions de valor afegit i donen sentit a la innovació".

Així mateix, ha considerat que, després de la situació viscuda amb la pandèmia, és obligació dels poders públics anticipar-se als problemes, buscar solucions i adaptar-se als canvis.

"Hem d'estar preparats davant de possibles rebrots i actuar amb precisió per a evitar una propagació", ha manifestat Pascual.

En el seu discurs, la consellera també ha volgut posar en relleu la "capacitat d'innovar" de l'Ajuntament i Aigües de Paterna, que els situa "a l'avantguarda de la detecció del virus, amb solucions intel·ligents i preventives".

En aquest sentit, ha explicat la importància que té poder analitzar en quin punt exacte de la xarxa hi ha un focus víric, perquè "pot ser vital davant d'un rebrot, o l'aparició d'un altre virus, i permetrà actuar de manera primerenca i salvar vides", ha puntualitzat.

Carolina Pascual també ha indicat que Paterna és un exemple d'aposta per la investigació i la innovació i ha recordat que compta amb una activitat industrial de primera línia i amb el Parc Tecnològic de València, amb més d'un milió de metres quadrats dedicats a empreses d'alta tecnologia, R+D+I i centres d'investigació.

En acabar l'acte de presentació, la titular d'Innovació ha visitat la piscina municipal del municipi per a conéixer el sistema antiofegament intel·ligent que el consistori ha implantat en una de les seues piscines cobertes, que permet detectar, en temps real, tant la posició exacta dels nadadors, així com l'afonament d'aquests, a través d'una fitxa de la grandària d'una moneda que es col·loca en el barret o en el banyador i que emet un senyal de 'bluetooth'.

Galeria d'imatges