Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell col·labora amb la UMH i la UPV per a finançar tres unitats científiques d'innovació empresarial

31/07/2020
- Els convenis garanteixen la continuïtat de les unitats d'innovació en l'Institut de Neurociències (UMH-CSIC), ITQ i i3M (UPV-CSIC)
- Treballaran en nous tractaments oncològics, sistemes de detecció precoç de la malaltia d'Alzheimer o de producció d'hidrogen amb llum i aigua
- Els convenis garanteixen la continuïtat de les unitats d'innovació en l'Institut de Neurociències (UMH-CSIC), ITQ i i3M (UPV-CSIC)
- Treballaran en nous tractaments oncològics, sistemes de detecció precoç de la malaltia d'Alzheimer o de producció d'hidrogen amb llum i aigua



El Consell ha autoritzat la subscripció de tres convenis de col·laboració entre l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), la Universitat Politècnica de València i la Miguel Hernández d'Elx amb la finalitat de potenciar la investigació aplicada a les activitats productives mitjançant el finançament d'unitats científiques d'innovació empresarial (UCIE).

Aquests acords garanteixen la continuïtat dels grups especialitzats en el desenvolupament de solucions tecnològiques i innovacions dirigides a l'empresa, que s'han constituït en l'Institut de Neurociències, centre de titularitat compartida entre la Universitat Miguel Hernández i el CSIC; així com en els instituts de Tecnologia Química (ITQ) i Instrumentació per a Imatge Molecular (i3M), tots dos cogestionats per la Universitat Politècnica de València i el CSIC.

Els convenis, dotats cada un d'aquests amb 250.000 euros, se sumen als tres que el Consell ja ha aprovat enguany per a reeditar el suport econòmic a les UCIE de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) i l'Institut de Materials Avançats (INAM).

Les noves unitats funcionen de manera autònoma dins dels instituts gràcies als mitjans materials i humans que es financen amb els fons aportats per l'Agència. D'aquesta manera, els costos associats a aquesta iniciativa no suposen cap minvament en els recursos ordinaris de cada un d'aquests organismes.

Desenvolupaments en l'àmbit sanitari i mediambiental

Entre altres actuacions, la Unitat d'Innovació de l'Institut de Neurociències abordarà noves teràpies contra el glioblastoma multiforme, la forma més agressiva de càncer cerebral, al mateix temps que avaluarà la fiabilitat d'un nou biomarcador per a detectar la malaltia d'Alzheimer.

El personal d'aquesta UCIE també treballarà en el desenvolupament d'una eina basada en aprenentatge automàtic per a millorar la qualitat assistencial dels pacients oncològics en fase terminal, així com en la posada en marxa d'un sistema d'ajuda al diagnòstic dels pacients amb esquizofrènia i brots psicòtics.

A més, s'estudiaran noves aplicacions del hialuronat de sodi com a base per al disseny d'un amortidor viscoelàstic dirigit al calcer esportiu.

D'altra banda, l'Institut de Tecnologia Química (ITQ) tractarà de validar una nova tecnologia per a generar hidrogen a partir d'aigua i llum solar, la qual cosa podrà obrir noves possibilitats a l'ús d'aquest gas com a combustible net, i avaluarà l'aplicació del grafé com a recobriment de les pròtesis mèdiques amb la finalitat de reduir les actuals taxes de rebuig i augmentar-ne la resistència al desgast.

Entre els treballs que desenvoluparà aquesta unitat d'innovació, es preveu la construcció d'un fotoreactor de leds ultraviolats, per a tractar aigües contaminades amb una alta càrrega de fungicides, i es testaran processos catalítics avançats amb la finalitat de transformar en combustibles, o en productes d'interés per a la indústria química, els residus orgànics procedents de l'agricultura.

El desenvolupament d'algoritmes que permeten combinar tecnologies d'imatge per ressonància magnètica, tomografia axial automatitzada (TAC), tomografia per emissió de positrons (PET) i ultrasons, per a millorar els resultats que s'obtenen actualment amb l'ús individual d'aquestes tecnologies, és una de les línies de treball amb potencial innovador de l'Institut d'Instrumentació per a Imatge Molecular (i3M).

Aquests treballs es combinen amb el disseny de noves teràpies ultrasòniques de neuromodulació, sistemes focalitzats per als tractaments oftalmològics i nous desenvolupaments per a l'optimització dels actuals sistemes de litotrícia, altament estesos i utilitzats en l'àmbit clínic.

Totes les actuacions de les UCIE es duran a terme en col·laboració amb altres centres tecnològics i d'investigació de la Comunitat Valenciana, de manera que es fomentarà així la col·laboració entre les diverses baules del sistema d'innovació, en sintonia també amb l'estratègia de la Conselleria d'Innovació, Ciència, Universitats i Societat Digital.