Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Cadena de valor

L'AVI finança el desenvolupament d'un paquet informàtic per a optimitzar el control de qualitat en la indústria de l'automòbil

16/08/2020
- El projecte de Grupo Alfatec i IDF-UPV combina l'ús de tauletes i realitat augmentada amb tecnologies avançades d'anàlisi de dades
- Aplicacions d'aquest paquet informàtic ja s'empren en factories automobilístiques espanyoles
- El projecte de Grupo Alfatec i IDF-UPV combina l'ús de tauletes i realitat augmentada amb tecnologies avançades d'anàlisi de dades
- Aplicacions d'aquest paquet informàtic ja s'empren en factories automobilístiques espanyoles



L'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha finançat un projecte del Grupo Alfatec, empresa especialitzada en la consultoria, el desenvolupament i el manteniment de sistemes informàtics, que ha permés impulsar un paquet informàtic per a optimitzar el control de qualitat en el sector de l'automoció mitjançant la incorporació de tecnologies pròpies de la indústria 4.0.

El projecte, que s'ha desenvolupat en col·laboració amb l'Institut de Disseny per a la Fabricació i la Producció Automatitzada de la Universitat Politècnica de València (IDF-UPV), possibilita la integració de les dades obtingudes a partir d'un sistema en planta amb alt grau d'intel·ligència, com és el túnel d'inspecció de carrosseries, amb l'entorn empresarial i el treball que desenvolupen els operaris i el personal tècnic.

A través d'aquest procés de transformació digital s'obté i es processa una gran quantitat d'informació, que facilita substancialment la presa de decisions de l'empresa i al mateix temps dota a la plantilla noves eines tecnològiques que en faciliten el treball diari.

En concret, el projecte combina tecnologies de maquinari, gràcies a l'ús de tauletes d'última generació, ulleres de realitat augmentada i targetes acceleradores, amb tecnologies de programari i anàlisi de dades, que integren algorismes de dades massives i intel·ligència artificial.

Aquesta iniciativa tecnològica de Grupo Alfatec s'erigeix, en realitat, en la segona fase d'un projecte anterior de l'empresa mateixa, que consistia en el desenvolupament un túnel de detecció de defectes en superfícies pintades i lacades de carrosseries d'automòbils. De fet, augmenta significativament el valor d'aquest projecte, ja que, fins ara, no existia cap retroalimentació sobre les dades obtingudes pel túnel.

Una vegada implantada aquesta solució, el valor de les deteccions del túnel augmenta, ja que és capaç d'avaluar i optimitzar-ne el funcionament utilitzant diferents paràmetres, i també de visualitzar les dades i interactuar-hi a través de dispositius mòbils o de la realitat augmentada.

La incorporació d'aquesta última tecnologia constitueix un nínxol per al desenvolupament d'innovacions en la indústria automobilística focalitzada en la millora de la qualitat dels processos de treball i en l'ergonomia de les eines que usen els operaris en la cadena de muntatge.

La realitat augmentada o mixta permet, per exemple, presentar informació tridimensional o plana en l'espai de treball mateix, bé sobre la peça en fase d'assemblatge bé sobre qualsevol altre lloc de la planta, i poder anotar verbalment dades sense haver d'emprar les mans.

És a dir, les persones operàries de la línia podran tindre les mans lliures per a reparar defectes o bé donar una estimació més realista de la localització, ja que aquests es representen sobre una carrosseria en 3D a grandària natural.

Per a l'execució d'aquest projecte, Alfatec ha disposat de la col·laboració de l'IDF-UPV, que ja havia participat en el consorci d'empreses que va dissenyar el túnel d'inspecció visual de defectes en pintura.

L'aportació d'aquest centre d'investigació ha resultat ara clau per a, entre altres aspectes tècnics, dissenyar una plataforma de simulació capaç d'emular el processament en el túnel real sota els requeriments de l'usuari o dissenyar, desenvolupar, testar i avaluar l'aplicació de realitat augmentada.

En l'actualitat, aplicacions d'aquest paquet informàtic ja s'han incorporat a diverses factories automobilístiques a Espanya.