Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
I+D

L'AVI dona suport al desenvolupament d'un sistema més econòmic i sostenible de generació d'oxigen per al sector industrial

22/08/2020
- Kerionics desenvolupa un dispositiu modular, en col·laboració amb l'ITQ, centre mixt de la UPV i el CSIC, amb avantatges per a la indústria ceràmica
- Aquesta nova tecnologia de membranes ceràmiques estalvia entre el 30 i el 60 % respecte als actuals processos de producció d'aquest gas
- Kerionics desenvolupa un dispositiu modular, en col·laboració amb l'ITQ, centre mixt de la UPV i el CSIC, amb avantatges per a la indústria ceràmica
- Aquesta nova tecnologia de membranes ceràmiques estalvia entre el 30 i el 60 % respecte als actuals processos de producció d'aquest gas



L'empresa Kerionics ha desenvolupat, amb el suport de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), un sistema per a la generació d'oxigen a baix cost, amb una gran aplicabilitat en el sector industrial, en especial en el ceràmic.

El projecte s'ha executat en col·laboració amb l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), un centre d'investigació de titularitat mixta, participat pel CSIC i la Universitat Politècnica de València (UPV). També ha participat en la iniciativa l'Institut d'Investigació de Motors Tèrmics (CMT), adscrit a aquesta mateixa institució acadèmica.

El dispositiu, de caràcter modular, està format per membranes ceràmiques que extrauen selectivament les molècules d'oxigen de l'aire a altes temperatures i ofereixen un gas d'alta puresa a un cost reduït, ja que s'aprofita la calor residual de l'activitat industrial per a generar l'oxigen.

L'eficiència del sistema desenvolupat per Kerionics es tradueix en un estalvi d'entre el 30 i el 60 % respecte als processos actuals de producció de O2, amb l'avantatge que els seus costos de manteniment són, a més, molt més reduïts que les alternatives en el mercat.

Les membranes ceràmiques es caracteritzen per una resistència elevada, però, en cas d'avaria, la senzillesa mecànica d'aquest sistema modular facilita tant el muntatge com la substitució o reparació de les peces.

La generació d'oxigen resulta decisiva, per exemple, per al sector ceràmic, que disposa de forns de frites alimentats amb gas natural als quals s'incorpora oxigen pur per a optimitzar tot el procés.

Reducció d'emissions

La tecnologia desenvolupada per aquesta 'spin off' també contribueix a reduir l'impacte mediambiental d'aquest tipus d'indústries, que requereixen un ús intensiu de l'energia. De partida, les emissions d'òxids de nitrogen es redueixen en un 98 % i les de diòxid de carboni (CO2) cauen a la meitat, encara que poden arribar a desaparéixer quasi per complet si el sistema es configura per a la captura de CO2. La tecnologia de Kerionics també permet abordar altres aplicacions emergents, com l'emmagatzematge d'excedents d'energia en forma de H2.

Per al desenvolupament d'aquest projecte, Kerionics ha comptat amb el suport científic de l'ITQ, amb la qual cosa posa en valor i explota comercialment els èxits científics en el camp dels materials ceràmics avançats que aquest centre ha acreditat al llarg de l'última dècada.

En el marc d'aquest projecte, l'Institut de Tecnologia Química ha exercit tasques d'assessorament científic aportant els seus coneixements en la caracterització de l'estructura, composició i integritat de les diferents membranes, així com en els assajos de les seues funcionalitats.

De la mateixa manera, també s'ha col·laborat amb l'Institut d'Investigació de Motors Tèrmics (CMT) de la UPV, centre de referència en el desenvolupament, simulació i optimització de components d'altes prestacions per a motors i sistemes d'automoció, que treballen en condicions molt semblants a les plantes ceràmiques.

Aquest centre ha dissenyat per a Kerionics una eina exclusiva de càlcul computacional que permet simular les variables més significatives pel que fa als consums, costos energètics i producció d'oxigen, a fi de trobar les condicions òptimes d'operació.