Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell col·labora amb la Universitat d'Alacant per a finançar una unitat científica d'innovació empresarial

11/09/2020
- Garanteix la continuïtat de l'equip tècnic creat en el grup d'Informàtica Industrial i Xarxes de Computadors de la UA
- Treballaran, entre altres iniciatives, en el desenvolupament de sistemes portables per a detectar caigudes en persones majors
- Garanteix la continuïtat de l'equip tècnic creat en el grup d'Informàtica Industrial i Xarxes de Computadors de la UA - Treballaran, entre altres iniciatives, en el desenvolupament de sistemes portables per a detectar caigudes en persones majors


El Consell ha autoritzat la subscripció d'un conveni de col·laboració entre l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i la Universitat d'Alacant (UA) per a potenciar la investigació aplicada a les activitats productives mitjançant el finançament d'una unitat científica d'innovació empresarial (UCIE) en aquesta institució acadèmica.

L'acord garanteix la continuïtat de l'equip especialitzat que s'ha constituït en el si del grup d'investigació d'Informàtica Industrial i Xarxes de Computadors (i2rc-UA) a fi de desenvolupar solucions tecnològiques i innovacions dirigides a les empreses de la Comunitat Valenciana.

Aquest conveni, dotat amb 250.000 euros, se suma als sis que el Consell ja ha aprovat al llarg de l'any i que proporcionen suport econòmic a les entitats següents: les UCIE de l'Institut de Neurociències, centre cogestionat per la Universitat Miguel Hernández (UMH) i el CSIC; l'Institut d'Instrumentació per a Imatge Molecular (i3M) i l'Institut de Tecnologia Química, tots dos participats per la Universitat Politècnica de València (UPV) i el CSIC; l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), també de titularitat compartida, aquesta vegada amb la Universitat de València (UV), així com l'Institut de Materials Avançats (INAM) i l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), adscrits a Universitat Jaume I (UJI) i la UV, respectivament.

Aquestes unitats funcionen de manera autònoma dins dels centres respectius gràcies als mitjans materials i humans que es financen amb els fons que aporta l'Agència. D'aquesta manera, els costos associats a aquesta iniciativa no suposen cap minvament en els recursos ordinaris de cada un d'aquests organismes.

Entre altres actuacions, la UCIE de l'i2rc, batejada com a Ars Innovatio, desenvoluparà una plataforma d'ajuda a la presa de decisions de disseny en enginyeria, al mateix temps que treballarà en el disseny i la validació d'una xarxa social d'intel·ligència operativa dirigida al teixit productiu.

Innovacions

En el camp de la salut es continuarà amb el desenvolupament d'un sistema d'avaluació automatitzat, a fi d'estimar el risc de fragilitat en persones majors de 65 anys. A més, es treballarà en el disseny d'un prototip de dispositiu portable per a la detecció de caigudes, dirigit a aquest mateix col·lectiu.

D'altra banda, en el marc del seu laboratori d'innovació en educació, que aborda l'aplicació de tecnologies basades en l'aprenentatge adaptatiu i personalitzat, s'explorarà la creació d'un motor intel·ligent de selecció d'activitats d'aprenentatge, amb capacitat per a proposar aquelles més adequades a les característiques i el rendiment de l'estudiant.

Així mateix, es pretén comptar amb una primera versió d'una plataforma tecnològica d'aprenentatge adaptatiu que, previsiblement, se sotmetrà a proves reals en aquest exercici.

Al llarg de 2020 s'instal·larà un demostrador d'hivernacle que integra tecnologies d'agricultura de precisió, amb la finalitat d'optimitzar recursos ?fonamentalment aigua i energia? mitjançant el monitoratge ambiental i el control de les explotacions agrícoles.

Com a resultat de la combinació de tecnologies de la informació i la comunicació i de la intel·ligència ambiental, el personal d'Ars Innovatio posarà també en marxa el primer projecte pilot en habitatge habitat de la seua plataforma per a la digitalització de llars, que garanteix nivells d'automatització elevats i facilita la prestació de serveis d'alt valor afegit, com ara seguretat, assistència, gestió energètica o telecontrol, per part d'empreses externes.

La UCIE accelerarà, finalment, dos projectes que pretenen oferir solucions als desafiaments derivats de l'actual crisi sanitària. D'una banda, continuarà amb el disseny d'una mascareta respiratòria equipada amb un sistema autònom que desinfecta l'aire per ionització. D'altra banda, treballarà en el desenvolupament d'una xarxa social per a donar suport escolar a la criança dels fills en confinament.

Totes aquestes actuacions es duran a terme en col·laboració amb altres centres tecnològics i d'investigació de la Comunitat Valenciana, de manera que es fomente, així, la col·laboració entre les diverses baules del sistema d'innovació, en sintonia també amb l'estratègia de la Conselleria d'Innovació, Ciència, Universitats i Societat Digital.