Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Apertura curso académico 2020-2021

Carolina Pascual anuncia la creació d'una escola de postgrau en intel·ligència artificial a la Comunitat Valenciana

10/09/2020
- Estarà formada per totes les universitats valencianes i coordinada per la Universitat Politècnica de València
- Es tracta "d'una aposta decidida de la Conselleria d'Innovació per la formació i educació en intel·ligència artificial"
- Pascual recorda la tasca important de les universitats valencianes durant el confinament
- Estarà formada per totes les universitats valencianes i coordinada per la Universitat Politècnica de València
- Es tracta "d'una aposta decidida de la Conselleria d'Innovació per la formació i educació en intel·ligència artificial"
- Pascual recorda la tasca important de les universitats valencianes durant el confinament



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha anunciat que el seu departament impulsarà una escola de postgrau i una xarxa de coordinació d'investigació en intel·ligència artificial a la Comunitat Valenciana, que estarà formada per totes les universitats valencianes i coordinada per la Universitat Politècnica de València.

Carolina Pascual ha fet aquestes declaracions durant la seua intervenció en l'acte d'obertura del curs acadèmic 2020-2021 de la Universitat Politècnica de València, en el qual ha explicat el paper fonamental en l'Estratègia d'intel·ligència artificial de la Comunitat Valenciana que exercirà la UPV.

Segons ha indicat la titular d'Innovació, la Conselleria "aposta de manera decidida per la formació i l'educació en intel·ligència artificial", així com per vertebrar les accions i generar talent i solucions en benefici de la societat.

Per això, ha informat que aquesta escola es constituirà com "una gran comunitat d'investigadors, professors, estudiants i exalumnes en la qual tots comparteixen un esperit fonamental: crear valor per a la societat amb un treball rigorós i responsabilitat social mitjançant la investigació i l'educació pionera en intel·ligència artificial".

A més, hi ha afegit que es fomentarà la cooperació entre els millors equips d'investigació de la Comunitat Valenciana, s'uniran esforços per a afrontar els reptes científics i tecnològics de la intel·ligència artificial i es mobilitzarà la indústria per a integrar-se i trobar sinergies.

Col·laboració activa

Pascual ha posat en relleu el paper de les universitats valencianes durant el confinament i els ha traslladat la seua felicitació per la tasca i el treball que han fet per a assolir el manteniment de la qualitat i l'excel·lència docent.

En aquest sentit, ha destacat la col·laboració activa entre la Conselleria d'Innovació i les universitats valencianes en la cerca de solucions per a garantir l'excel·lència i la seguretat d'alumnat, professorat i PAS.

A més, ha recordat "l'excel·lent treball que ha fet el Servei d'Informàtica de la UPV, amb el sistema de control d'aglomeracions", a través de la xarxa wifi del campus, i ha indicat també que Espanya compta amb una "magnífica xarxa de telecomunicacions, que ens ha permés fer classes, continuar treballant i també relacionar-nos amb els nostres éssers estimats, quan no podíem eixir de casa".

Bretxa digital

Durant la seua intervenció, Pascual ha emfatitzat el treball que han fet les universitats per a identificar l'alumnat afectat per la bretxa digital, i ha recordat que la Conselleria ha col·laborat en la cerca de solucions perquè els alumnes pogueren tindre les mateixes oportunitats.

Així, la titular d'Innovació ha esmentat que la Conselleria ha signat ja els convenis amb la Universitat d'Alacant i la Universitat Miguel Hernández per a la creació de càtedres que estudien la bretxa digital i ha avançat que en els pròxims dies se signarà amb la UPV la càtedra de bretxa en l'àmbit de la diversitat funcional.

"Experts de diverses disciplines i de totes les universitats valencianes participaran en aquest projecte, que conformarà l'Observatori de Bretxa Digital. La seua tasca ens permetrà conéixer l'estat actual de l'accés digital, les causes de les bretxes i escometre les possibles solucions", ha concretat la consellera.

Polítiques d'igualtat i reforç del Sistema Valencià d'R+D+I

Carolina Pascual ha remarcat que un dels reptes de la Generalitat "és un avanç democràtic cap a l'equitat i la societat digital amb la incorporació de dones a les professions tecnològiques" i per a fer-ho ha instat les universitats perquè, en aquest sentit, "sou imprescindibles".

També ha apostat per reforçar el Sistema Valencià d'R+D+I i, en concret, la investigació realitzada en les universitats públiques valencianes, en consorcis públics d'investigació adscrits a la Generalitat, que no pertanyen al sector sanitari, i en organismes públics d'investigació de l'Administració general de l'Estat situats a la Comunitat Valenciana.

"Aquest reforç es farà mitjançant la dotació de fons per a adquisició i actualització d'infraestructures, equipaments i tecnologies d'última generació d'R+D+I, que permeten avançar en la realització d'activitats d'investigació d'excel·lència", ha assegurat la Consellera.

"A més ?ha continuat?, per al següent període operatiu es preveu, encara que mantenint el seu caràcter i objecte, orientar aquestes subvencions perquè, d'una banda, complementen financerament les subvencions que concedeix el Ministeri i, d'altra banda, doten de recursos les infraestructures científiques i tècniques singulars (ICTS) de la Comunitat".

Reconeixements

Pascual ha mostrat "el seu orgull com a consellera i com a exalumna d'aquesta universitat" pel doble reconeixement que ha obtingut la UPV com a millor politècnica d'Espanya en el rànquing de Shanghai; també ha assenyalat que ha millorat la posició i és l'única politècnica del país inclosa entre les 500 millors universitats del món.

Així mateix, ha informat que és la millor politècnica d'Espanya en impacte científic, segons es desprén de l'última edició del rànquing publicat pel Centre d'Estudis de Ciència i Tecnologia de la Universitat de Leiden (Holanda).

D'altra banda, també ha recordat que de la Universitat i dels centres de coneixement associats han eixit molts dels projectes que s'han finançat en la crida que s'ha fet al Sistema Valencià de la Innovació i la Investigació que va posar en marxa la Conselleria d'Innovació durant la pandèmia.

De la mateixa manera, ha comunicat que aquest mes torna a reunir-se la Mesa d'Experts del Pla de finançament de les universitats públiques valencianes, amb la finalitat de desenvolupar un estudi i plantejar una proposta amb l'objectiu de facilitar les condicions de l'activitat docent i investigadora.

"Sabem que hi ha moltes qüestions que hem de solucionar. Però el nostre president ja ha reafirmat el compromís de la Generalitat amb la ciència i la innovació en els pròxims pressupostos", ha conclòs la consellera.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual