Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Financiación universitaria

Carolina Pascual comunica que les universitats públiques valencianes rebran 25,6 milions d'euros del Fons COVID per a afrontar les despeses derivades de la pandèmia

11/09/2020
Carolina Pascual comunica que les universitats públiques valencianes rebran 25,6 milions d'euros del Fons COVID per a afrontar les despeses ...
- Aquesta quantitat es repartirà amb el criteri objectiu de nombre d'estudiants
- Assegura que "s'estan accelerant els tràmits perquè les universitats reben aquestes ajudes com més prompte millor"
- Es compromet a avançar en la cerca de consens i solucions per al pla de finançament de les universitats i el conveni col·lectiu del personal laboral universitari
- Aquesta quantitat es repartirà amb el criteri objectiu de nombre d'estudiants
- Assegura que "s'estan accelerant els tràmits perquè les universitats reben aquestes ajudes com més prompte millor"
- Es compromet a avançar en la cerca de consens i solucions per al pla de finançament de les universitats i el conveni col·lectiu del personal laboral universitari



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha informat que les universitats públiques valencianes rebran 25,6 milions d'euros del Fons COVID per a afrontar les despeses derivades de la pandèmia. "És un fet que estàvem esperant i que en breu serà una realitat", ha assegurat.

Pascual ha fet aquest anunci durant l'acte d'obertura del curs acadèmic 2020-2021 de la Universitat de València, en què ha explicat que "s'estan accelerant els tràmits perquè les universitats reben aquestes ajudes com més prompte millor".

Així mateix, ha indicat que aquesta quantitat es repartirà amb el criteri objectiu de nombre d'estudiants, "en entendre que és el factor decisiu que fa que cada institució haja de fer aportacions extraordinàries per a adoptar mesures de prevenció".

Durant la intervenció, la consellera s'ha referit a "la situació complicada que estem vivint" i ha mostrat la confiança que té en la ciència i la investigació per a "superar les actuals circumstàncies". De la mateixa manera, ha apostat per continuar treballant per a mantindre l'excel·lència acadèmica de les universitats públiques.

Pla de finançament de les universitats

D'altra banda, la titular d'Innovació ha recordat que aquest mes es reprenen les reunions de la mesa de personal expert per a la creació d'un pla de finançament per a les universitats públiques, amb caràcter plurianual i sotmesa a criteris objectius.

En aquest sentit, s'ha compromés a abordar aquest tema per a trobar solucions i ha assegurat que és una qüestió prioritària en el seu departament. "Teniu el meu compromís", ha subratllat.

Conveni personal laboral universitari

Respecte a la situació del personal laboral de les universitats públiques valencianes, la consellera ha assenyalat que "és una reivindicació important" i ha brindat el suport de la Conselleria per a cercar acords.

Sobre aquest aspecte, ha explicat que durant l'última conferència general de política universitària va traslladar la situació al ministre d'Universitats que "s'ha compromés a negociar la situació amb el Ministeri d'Hisenda i em consta que és un tema sobre el qual s'està treballant".

A més, Pascual ha considerat que és "un greuge comparatiu respecte a la resta d'Espanya" i per això ha garantit que "continuarem insistint per a aconseguir una solució".

Bretxa digital

Un altre dels aspectes que la consellera ha tractat en el seu discurs és la necessitat de garantir un accés equitatiu a les TIC "com a requisit urgent en l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible".

Així, ha recordat que la Conselleria signarà en breu la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere amb la Universitat de València, que analitzarà i proposarà solucions per a reduir la diferència entre el percentatge d'homes i el percentatge de dones en l'ús de les TIC.

"Això no és només una qüestió d'igualtat de gènere, sinó una necessitat urgent. Que ningú es quede arrere és una promesa bàsica dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides", ha indicat Pascual.

Universitat "fonamental per a la societat"

La consellera també ha destacat el paper de rellevància de les universitats valencianes per l'alt nivell que tenen i ha recordat que la Universitat de València és una de les cinc primeres universitats espanyoles i es troba entre les 300 millors universitats a escala mundial.

A més, ha informat que el Rànquing de Xangai per matèries ha confirmat la Universitat de València entre les 100 millors del món en quatre àrees: Teledetecció, Ciència i Tecnologia dels Aliments, Salut Pública i Turisme.

"Aquests assoliments no són el resultat d'un dia, sinó d'anys, i del treball de moltes persones", ha indicat Pascual.

De la mateixa manera, la titular d'Innovació ha posat en relleu el treball que ha dut a terme la Universitat durant la pandèmia i ha destacat que "les universitats valencianes van ser les primeres a oferir ajuda i plantejar solucions".

"No sols heu treballat per a mantindre l'activitat i l'excel·lència docent, sinó que els vostres equips d'investigació han redirigit les seues activitats o les han aplicades per a trobar solucions contra la pandèmia", ha manifestat la consellera.

També ha destacat l'"altíssim nivell" dels investigadors i dels centres de la Universitat de València i ha esmentat la importància de les infraestructures científiques singulars que donen servei als grups d'investigació de la comunitat científica i també a empreses.

En aquest sentit, ha traslladat el suport de la Conselleria a aquestes infraestructures per a "estendre aquesta xarxa que donarà servei a moltíssims projectes".

Així mateix, ha apostat per la computació i el tractament de grans bases de dades que "cada vegada són més rellevants".

Finalment, la consellera s'ha mostrat convençuda de superar tots els reptes plantejats i ha instat la unió de totes les capacitats per a afrontar-los.

Galeria d'imatges