Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Competencias digitales

La Conselleria d'Innovació llança una enquesta per a conéixer l'accés digital entre l'alumnat universitari

15/09/2020
La Conselleria d'Innovació llança una enquesta per a conéixer l'accés digital entre l'alumnat universitari
- La Càtedra de Bretxa Digital i Bon Ús de les TIC de la UMH és l'encarregada de dur a terme aquest estudi en totes les universitats
- L'objectiu és conéixer la capacitat d'accés a dispositius i a connexió, així com les competències digitals de l'alumnat
- La Càtedra de Bretxa Digital i Bon Ús de les TIC de la UMH és l'encarregada de dur a terme aquest estudi en totes les universitats
- L'objectiu és conéixer la capacitat d'accés a dispositius i a connexió, així com les competències digitals de l'alumnat



La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, en col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández, a través de la Càtedra de Bretxa Digital i Bon Ús de les TIC, realitzarà una enquesta entre l'alumnat universitari per a conéixer la capacitat que tenen d'accés a dispositius i a connexió, així com les seues competències digitals.

L'enquesta acaba de començar ara, coincidint amb l'inici de curs, entre les i els estudiants que es matriculen en estudis de grau en les universitats públiques valencianes per al curs 2020-21. Els resultats es coneixeran a la fi d'any i serà el primer pas per a elaborar polítiques específiques de lluita contra la bretxa digital en aquest col·lectiu.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha apuntat que la crisi sanitària provocada per la COVID-19 "ha arribat a introduir canvis profunds en el Sistema Universitari Valencià, que han afectat la docència i l'aprenentatge, la qual cosa ha requerit, i continuarà fent-ho, un esforç de l'alumnat, tant en l'equipament necessari com en la dedicació".

"Volem conéixer les fortaleses i febleses de l'alumnat, especialment del de nou ingrés, en les seues capacitats digitals", ha indicat la consellera, que ha afegit que "els resultats oferiran informació actualitzada i útil per a la presa de decisions estratègiques de cara als reptes als quals s'enfronta l'educació superior".

Enquesta

L'enquesta pretén conéixer el nivell d'equipament, tant de maquinari com de programari, de què disposa l'alumnat per al seguiment de la docència, però, a més, recull una altra classe d'informació, com ara el nombre de persones que conviuen en la llar, el nombre de dispositius disponibles i la tipologia.

Altres aspectes sobre els quals se'ls preguntarà seran, per exemple, la mena de connexió disponible i la velocitat i, a més, en cas que manquen d'aquestes, els motius perquè no les tenen: geogràfics o cost elevat, entre altres.

L'estudi també pregunta per la sensació i la percepció de l'alumnat davant de la docència en línia i de les dificultats que troben per a adaptar-se a aquests canvis.

La manera de fer l'enquesta serà mitjançant els canals de representació estudiantil, amb anunci o missatge dels centres, correu i presencial. Així, en cada universitat, un equip de quatre estudiants coordinat pel seu delegat o delegada general visitarà les aules durant l'inici de curs per a fer les enquestes de manera presencial.

A més, el qüestionari s'ha fet en col·laboració amb els representants estudiantils, amb la finalitat d'incorporar aquells ítems que són especialment significatius per a l'alumnat.

La Càtedra de Bretxa Digital i Bon Ús de les TIC es va formalitzar el 2 de setembre passat i té com a objectiu conéixer l'impacte de la digitalització en la vida de joves i adolescents, de la transformació individual i social derivada de l'entorn digital: canvi en les relacions socials, valors, salut mental i cultura, entre altres.

La Conselleria d'Innovació destinarà 30.000 euros a l'any per a la realització d'estudis relacionats amb el bon ús de les tecnologies i se centrarà en el públic més jove.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual