Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Apertura curso académico UJI

Pascual anuncia que la institució d'excel·lència científica internacional de la Comunitat Valenciana tindrà la seu a Castelló

25/09/2020
Pascual anuncia que la institució d'excel·lència científica internacional de la Comunitat Valenciana tindrà la seu a Castelló
- Aposta per invertir en ciència i en innovació "per a reconstruir-nos d'una forma nova"
- Subratlla la necessitat d'ajudar el sistema científic valencià, "que té molt de potencial i cal posar-lo en el mapa europeu de la ciència al més alt nivell"
- Destaca l'esforç del seu departament per augmentar la inversió de beques en moments de dificultat per a l'alumnat
- Aposta per invertir en ciència i en innovació "per a reconstruir-nos d'una forma nova"
- Subratlla la necessitat d'ajudar el sistema científic valencià, "que té molt de potencial i cal posar-lo en el mapa europeu de la ciència al més alt nivell"
- Destaca l'esforç del seu departament per augmentar la inversió de beques en moments de dificultat per a l'alumnat



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha indicat que la institució valenciana d'excel·lència internacional que la Generalitat posarà en marxa tindrà la seu a Castelló i s'estendrà per tot el sistema científic de la Comunitat per a atraure talent d'investigadors.

Carolina Pascual ha fet aquest anunci en l'acte d'obertura del curs acadèmic 2020-2021 de la Universitat Jaume I de Castelló, en el qual ha felicitat l'UJI per la seua "excel·lència i avantguarda" i ha reconegut la seua tasca i col·laboració en "moments d'incertesa" amb mesures que "cuiden de l'alumnat" i que, a més, s'han posat a disposició d'altres campus, amb la finalitat de poder detectar de manera sectorial possibles brots de coronavirus i poder actuar en conseqüència.

La titular d'Innovació ha recordat que, com ja va assenyalar el president de la Generalitat, "estem en un moment en el qual s'obri una finestra per a la ciència". Per això ha considerat que "és necessari invertir en ciència i en innovació per a reconstruir-nos d'una forma nova".

"No deixem passar aquesta possibilitat", ha afegit, i en aquest sentit, ha explicat que la institució d'atracció de talent que es posarà en marxa, tindrà un "efecte multiplicador", ja que "el capital humà de talent genera transferència de coneixement a les empreses, millora del nivell de patents i atrau recursos europeus".

També ha assenyalat que tindrà "un alt retorn" perquè incideix en el teixit productiu existent i obri la possibilitat de noves implantacions, via transferència del coneixement. Així, "per cada inversió que fem rebrem una major inversió", ha assegurat.

Ajuda al sistema científic valencià

D'altra banda, la consellera ha destacat que un dels objectius més importants del seu departament és ajudar el sistema científic valencià, "que té molt de potencial i cal posar-lo en el mapa europeu de la ciència al més alt nivell".

En aquest sentit, ha indicat que aquest nou programa d'atracció investigadora completa el pla GenT, ja existent, que "està en marxa i que ha apostat per l'atracció i el retorn de talent en les nostres universitats".

Concretament, l'UJI compta en aquests moments amb cinc d'aquests investigadors d'excel·lència en diverses branques del coneixement que provenen d'aquest pla, ha recordat Pascual.

Finançament, taxa de reposició i fons COVID

Sobre el finançament universitari, la consellera d'Innovació ha reiterat el seu compromís amb les universitats públiques valencianes i ha constatat que la taula d'experts ha représ la seua tasca aquesta setmana i té previst reunir-se cada 10 dies, "amb la finalitat de tindre un esborrany al més prompte possible".

A més, ha comunicat que la Conselleria està en contacte amb el Ministeri d'Universitats i amb el d'Hisenda per a resoldre el tema de la taxa de reposició i ha traslladat a la rectora el seu "suport i determinació".

També ha remarcat que la Universitat Jaume I rebrà del fons COVID 2.556.000 euros per a fer front a despeses extra.

Augment de la inversió en beques

Carolina Pascual, a més, ha garantit que l'alumnat és una de les prioritats del seu departament i, així, ha recordat que s'han destinat 4 milions d'euros més a les beques d'exempció de taxes i a les beques salari.

"Enguany les beques salari arribaran als 16,5 milions d'euros. A més, en aquestes últimes hem rebaixat el requisit acadèmic, ja que entenem que algunes persones han pogut tindre més dificultats enguany per la crisi sanitària i el confinament", ha indicat.

En aquest sentit, ha considerat "el gran esforç" fet per la Generalitat, que des de 2015 ha augmentat en un 96 per cent la inversió en beques universitàries, ja que ha passat de 15,7 milions d'euros en 2015 a 30,8 en 2020.

"És un esforç necessari i continuarem apostant perquè ningú es quede fora de l'educació superior per motius econòmics", ha declarat Pascual.

Per això, ha instat a la col·laboració entre institucions i universitats per a constituir "una gran aliança que millore la societat i ajude a aconseguir grans èxits sempre".

Galeria d'imatges