Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Apertura curso Universidad Miguel Hernández

Carolina Pascual: "La ciència és una peça clau en la reconstrucció econòmica i ens aporta resiliència"

01/10/2020
- La consellera elogia el treball de la UMH en aquest inici de curs per a garantir l'excel·lència i la protecció de tota la comunitat universitària
- Aposta per polítiques i projectes encaminats a promoure i refermar la digitalització
- Destaca l'aliança necessària entre la Generalitat i les universitats per a afrontar els nous reptes
- La consellera elogia el treball de la UMH en aquest inici de curs per a garantir l'excel·lència i la protecció de tota la comunitat universitària
- Aposta per polítiques i projectes encaminats a promoure i refermar la digitalització
- Destaca l'aliança necessària entre la Generalitat i les universitats per a afrontar els nous reptes



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha assegurat que "la ciència és una peça clau en la reconstrucció econòmica i ens aporta resiliència" i, per això, ha assenyalat la necessitat de comptar amb "un sistema investigador robust, amb capacitat de donar resposta als problemes i reptes a què la societat s'enfronta".

Pascual, que ha assistit a l'obertura del curs acadèmic 2020-2021 de la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH), ha agraït la col·laboració i la capacitat de gestionar de la Universitat en aquest inici de curs per a garantir que "l'excel·lència acadèmica no es vera afectada i que tota la comunitat universitària estiguera protegida".

Digitalització: una oportunitat per a tots

En la seua intervenció, la consellera ha abordat la importància de la digitalització i ha apostat per polítiques i projectes encaminats a promoure-la i refermar-la, "perquè és una gran oportunitat per a tots".

A més, ha explicat que la digitalització s'estendrà a totes les disciplines i totes les àrees laborals, com a factor comú de totes les especialitats. Per tant, ha instat a treballar en aquest sentit i ha elogiat el camí que ha emprés la Universitat Miguel Hernández en aquest àmbit.

En aquest sentit, ha informat que la Conselleria d'Innovació, en col·laboració amb la Càtedra de Bretxa Digital i Bon Ús de les TIC de la UMH, ha realitzat una enquesta en totes les universitats per a conéixer la situació de l'alumnat i, entre altres aspectes, les competències digitals adquirides.

"Els resultats ens ajudaran molt, perquè en la societat del coneixement els nous llocs de treball són qualificats i necessitem persones, de totes les edats i de totes les professions, formades en digitalització", ha indicat la consellera.

Universitats: peça fonamental

Per a Carolina Pascual, "les universitats són una peça fonamental en la transmissió del coneixement".

Així, ha recordat que durant la crida al Sistema d'Innovació i Investigació, la Universitat Miguel Hernández va obtindre el finançament per a quatre projectes d'alt nivell, i es va situar entre els primers llocs de les universitats valencianes.

També s'ha referit al parc científic de la UMH, que alberga empreses d'especialització d'alt nivell, crea un ecosistema privilegiat de treball i catalitza el coneixement a la concreció empresarial.

D'altra banda, la titular d'Innovació ha subratllat l'impuls que ha donat la UMH a l'ús de les noves tecnologies i la investigació per a millorar i facilitar el dia a dia, i ha posat com a exemple el desenvolupament d'una aplicació que permet que l'alumnat reserve lloc en l'aula.

Centre d'excel·lència científica

En el seu discurs, la consellera ha posat en relleu el pla 'Reactivació 2021-27', anunciat pel president de la Generalitat Ximo Puig, que recull actuacions en les universitats per valor de 425,5 milions.

"Aquestes inversions es destinaran a la creació d'un centre d'excel·lència científica, per a transferència de resultat d'investigació, programes de talent, suport a joves investigadors, inversió en infraestructures i intel·ligència artificial", ha recordat Pascual.

Invertir en investigació i innovació

La consellera d'Innovació també ha remarcat que és "fonamental invertir en investigació i innovació per a aprofitar el talent i l'excel·lència i evitar la fuga a altres països".

"L'atracció del talent investigador és multiplicadora, perquè contribueix a crear un sistema laboral d'alt nivell, amb la repercussió econòmica que això té", ha indicat Pascual.

Finalment, la titular d'Innovació ha apostat per l'aliança entre la Generalitat i les universitats per a afrontar els nous reptes.

"Les capacitats de cada un de nosaltres, per separat, són bones, però juntes són imparables". "La societat ens necessita, l'alumnat ens necessita, el professorat, el PAS, els investigadors, tots necessitem aquesta aliança, que ens farà millors", ha conclòs.

Galeria d'imatges