Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell col·labora amb els cinc parcs científics per a impulsar la transferència d'R+D+I i donar suport a l'emprenedoria innovadora

02/10/2020
- La Xarxa de Parcs Científics desenvoluparà cinc fòrums de transferència d'innovació i distingirà les empreses innovadores més destacades
- Els convenis, dotats amb 350.000 euros, pretenen que el coneixement esdevinga un conjunt d'innovacions aprofitables per les empreses
- La Xarxa de Parcs Científics desenvoluparà cinc fòrums de transferència d'innovació i distingirà les empreses innovadores més destacades
- Els convenis, dotats amb 350.000 euros, pretenen que el coneixement esdevinga un conjunt d'innovacions aprofitables per les empreses



El Consell ha aprovat cinc convenis de col·laboració entre l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i els parcs científics de les respectives universitats públiques de la Comunitat Valenciana a fi d'impulsar la transferència de coneixement i tecnologia entre universitat-empresa i, a més, donar suport a l'emprenedoria innovadora.

Dotats amb 350.000 euros cada un, aquests acords preveuen tant l'execució d'accions col·lectives, que desenvoluparan els membres de la Xarxa de Parcs Científics de la Comunitat Valenciana (REPCV), com actuacions específiques que durà a terme cada un dels centres, sempre en col·laboració amb la resta d'agents que componen el sistema valencià d'innovació.

En tots dos casos, les iniciatives previstes promouran la conversió del coneixement en innovacions aprofitables per les empreses a través del suport a l'emprenedoria innovadora, l'impuls de l'R+D+I i la difusió dels resultats que obtinguen els cinc beneficiaris: Ciutat Politècnica de la Innovació (UPV), Espaitec (UJI), Parc Científic de la Universitat de València (UV), Parc Científic d'Alacant (UA) i Parc Científic UMH.

Amb la finalitat de potenciar la transferència de coneixement cap al teixit productiu, i dins de les accions conjuntes que cal desenvolupar en el marc d'aquests convenis, la REPCV organitzarà cinc fòrums de transferència d'innovació de caràcter temàtic, un per cada parc científic.

Aquestes iniciatives s'alinearan amb les àrees d'oportunitat per a l'R+D+I que prèviament ha identificat el Comité Estratègic d'Innovació de l'AVI, per la qual cosa s'exploraran, entre altres àmbits, l'automoció i la mobilitat sostenible, o l'agroalimentació.

En aquesta edició d''Innotransfer CV' s'exposaran, per tant, els desafiaments d'innovació prioritaris des d'una perspectiva regional; es proposaran possibles respostes a aquests reptes, i es fomentarà, a més, la connexió i la col·laboració de les baules científiques, tecnològiques i empresarials de la Comunitat Valenciana per a resoldre'ls.

D'altra banda, la REPCV també durà a terme el mapatge i la caracterització del teixit empresarial innovador en l'entorn dels parcs científics i les respectives àrees d'influència, amb la finalitat de millorar el coneixement dels factors que impulsen i limiten la innovació i l'impacte d'aquesta a la Comunitat Valenciana. El treball desenvolupat, i el seguiment i el manteniment d'aquest al llarg del temps, permetrà orientar la interacció entre Universitat i empresa mitjançant el coneixement i la tecnologia.

Distinció per a les empreses innovadores

En virtut d'aquests convenis, i amb la finalitat de reconéixer les noves empreses innovadores més destacades de l'any i estimular-ne la interacció amb el sistema valencià d'innovació, els cinc parcs científics convocaran la segona edició dels Premis REPCV. Uns guardons que distingiran les iniciatives empresarials en les categories 'spin-off', 'start-up' i col·laboració universitat-empresa.

Al marge d'aquestes accions conjuntes, en sintonia amb l'estratègia de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, els convenis respectius recullen una altra classe d'activitats d'impuls a la transferència i suport a l'R+D+I. Per exemple, la Ciutat Politècnica de la Innovació proposa la difusió entre les empreses de les tecnologies patentades en la Universitat a fi d'impulsar-ne la incorporació i l'ús per part del teixit productiu.

Entre altres actuacions, Espaitec planteja, al seu torn, la creació d'una plataforma per a dinamitzar la generació d'idees innovadores sota el paradigma repte-solució i des d'una perspectiva multidisciplinària. El projecte preveu, a més, el desenvolupament d'un laboratori de prototipatge ràpid que permetrà avaluar la idoneïtat d'aquestes solucions innovadores emergides en l'entorn de la Universitat Jaume I de Castelló.

En aquesta mateixa línia, el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) ofereix les seues instal·lacions com a prova concepte per a experimentar amb productes i serveis innovadors que després es puguen exportar a altres contextos urbans i socials. Aquest 'living-lab' d'innovació, batejat com a Smart Park, és una de les iniciatives recollides en aquest conveni.

Un altre dels programes previstos, en aquest cas pel Parc Científic d'Alacant, pretén promoure actuacions que incorporen experiències pilot per a estimular l'ús de tecnologies habilitadores que puguen contribuir a la transformació digital de les empreses i a millorar la mateixa gestió del parc.

El Parc Científic d'UMH aposta, entre altres actuacions, per executar tallers centrats en diversos àmbits tecnològics i dirigits a dos públics objectiu: investigadors que desitgen elevar el seu coneixement sobre les tecnologies i les necessitats del teixit productiu i empreses innovadores interessades en l'absorció de tecnologia.