Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell col·labora amb la Fundació de l'Hospital General de València per a desenvolupar innovacions en el camp de la cirurgia robòtica

02/10/2020
- L'acord, dotat amb 500.000 euros, permetrà desenvolupar instrumental, simuladors i robots auxiliars en l'àmbit de la cirurgia robòtica
- El personal sanitari col·labora en aquest programa amb un equip multidisciplinari de la UPV, la Universitat de València, Aimplas i l'IBV
- L'acord, dotat amb 500.000 euros, permetrà desenvolupar instrumental, simuladors i robots auxiliars en l'àmbit de la cirurgia robòtica
- El personal sanitari col·labora en aquest programa amb un equip multidisciplinari de la UPV, la Universitat de València, Aimplas i l'IBV



El Consell ha aprovat un conveni de col·laboració entre l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i la Fundació d'Investigació de l'Hospital General Universitari de València (FIHGUV) per al desenvolupament d'innovacions en l'àmbit de la cirurgia robòtica.

L'acord, dotat amb 500.000 euros, permetrà avançar en la millora de l'instrumental i el mobiliari quirúrgic, la creació d'elements plàstics d'un sol ús per a la protecció i l'aïllament dels braços robòtics, l'estudi i el desenvolupament de sistemes de simulació 3D per a l'entrenament en laparoscòpia i cirurgia robòtica, així com el disseny de robots assistents amb capacitat d'ajudar el personal sanitari en aquesta mena d'intervencions.

El conveni, que continua la tasca que va iniciar la Fundació d'Investigació de l'Hospital General Universitari de València en l'exercici passat, ha possibilitat la col·laboració de quatre serveis quirúrgics ?Cirurgia General i Digestiva, Ginecologia, Cirurgia Toràcica i Urologia? amb grups d'investigació universitaris i amb instituts tecnològics, a fi de desenvolupar innovacions en el camp de la cirurgia robotitzada.

Aquesta iniciativa, alineada amb l'estratègia de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, no només resol els reptes i les necessitats d'innovació que detecten els professionals sanitaris, sinó que obri noves oportunitats d'alt valor afegit per al teixit productiu de la Comunitat Valenciana.

Nous desenvolupaments que cal executar

Entre les actuacions previstes en el conveni, en 2020 es desenvoluparà material instrumental específic per al robot DaVinci, així com noves subjeccions ergonòmiques i acoblades al mobiliari quirúrgic, que garantisquen la seguretat del pacient en posicions forçades.

D'altra banda, l'equip disciplinari analitzarà, d'acord amb aquest conveni, una nova generació de films amb propietats antimicrobianes per a la protecció i l'aïllament dels braços quirúrgics del robot, així com millores en els accessoris fabricats en plàstic que empren en aquesta mena de dispositius d'avantguarda.

Així mateix, s'explorarà el desenvolupament d'un simulador hàptic que optimitze l'entrenament dels professionals sanitaris en tècniques de cirurgia robòtica, que es podrà utilitzar també per a la formació en cirurgia laparoscòpica amb suport 3D. El maquinari que es fabricarà a aquest efecte tindrà la capacitat de reproduir el treball de precisió que facen els especialistes en cirurgia en un entorn real.

De la mateixa manera, i partint del disseny del robot assistent per a operacions d'úter que ja es va escometre en l'exercici passat, s'ha previst completar el desenvolupament de maquinari i de programari per a concloure el prototip i avaluar-ne l'acompliment.