Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell col·labora amb la Fundació d'Investigació de La Fe i la UPV per a finançar dues unitats d'innovació empresarial

02/10/2020
- L'acord permetrà el desenvolupament de sistemes innovadors per a la detecció del coronavirus i el tractament de la COVID-19
- L'Agència Valenciana de la Innovació destina prop de 2,4 milions d'euros per a impulsar la investigació aplicada al teixit productiu
- L'acord permetrà el desenvolupament de sistemes innovadors per a la detecció del coronavirus i el tractament de la COVID-19
- L'Agència Valenciana de la Innovació destina prop de 2,4 milions d'euros per a impulsar la investigació aplicada al teixit productiu



El Consell ha aprovat dos convenis de col·laboració de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) amb la Fundació per a la Investigació Hospital Universitari La Fe i la Universitat Politècnica de València (UPV) per a finançar les respectives unitats científiques d'innovació empresarial (UCIE) en centres d'excel·lència investigadora.

En la pràctica, els dos convenis garanteixen la continuïtat dels grups especialitzats que es van constituir en l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe i en el Centre de Tecnologia Nanofotònic (NTC, per les sigles en anglés) en 2018, amb l'objectiu de desenvolupar solucions i innovacions tecnològiques dirigides a l'empresa en col·laboració amb altres agents del sistema valencià d'innovació.

L'aportació de l'Agència, que ascendeix en cada cas a 250.000 euros, garanteix la independència econòmica d'aquestes unitats d'innovació, de manera que els costos associats a aquesta iniciativa no suposaran cap minvament en els recursos ordinaris d'aquests centres.

Els dos acords de col·laboració se sumen als set convenis que el Govern Valencià ha autoritzat ja per a impulsar la investigació aplicada a les activitats productives en el si de centres científics de referència a la Comunitat Valenciana. En total, l'Agència Valenciana d'Innovació destinarà a aquest programa prop de 2,4 milions d'euros en 2020.

Les unitats científiques d'innovació empresarial són una iniciativa de l'AVI per a potenciar la investigació aplicada i orientada cap al teixit productiu, que compta amb el suport de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

Innovacions en l'àmbit de la salut

Entre altres projectes d'avantguarda, la Unitat Científica d'Innovació Empresarial de l'NTC treballarà en el desenvolupament de nous sistemes fotònics per a la detecció del bacteri 'Listeria monocytogenes' i del SARS-CoV-2. En aquest últim cas, es desenvoluparan i fabricaran nous dissenys de circuits integrats fotònics específics per a identificar de manera eficaç la presència del coronavirus.

Per la seua banda, l'UCIE de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe ha previst el desenvolupament d'un kit epigènic per al diagnòstic del càncer de pulmó en el plasma sanguini; un simulador anatòmic 3D per a l'entrenament en cirurgia pediàtrica de l'atrèsia esofàgica, o un test per a la detecció de la malaltia hepàtica tòxica induïda per fàrmacs.

Així mateix, s'abordarà la caracterització i la producció d'una teràpia immunosupressora contra la COVID-19 a partir de vesícules extracel·lulars i s'estudiarà un tractament quirúrgic de l'estenosi traqueal amb pegats personalitzats de biopolímer, al mateix temps que s'abordarà un nou concepte de corset sensoritzat de monitoratge continu per a mitigar les malformacions toràciques.