Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovación

Tres generacions de xiquetes, joves i dones intercanviaran les seues experiències en una trobada sobre la inclusió de la dona en la ciència i les tecnologies

02/10/2020
- El pròxim 6 d'octubre es desenvoluparà per videoconferència la jornada 'Generacions de dones STEM'
- El pròxim 6 d'octubre es desenvoluparà per videoconferència la jornada 'Generacions de dones STEM'


La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, en col·laboració de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i la Conselleria d'Educació, celebrarà el pròxim 6 d'octubre la jornada 'Generacions de dones STEM', que té com a objectiu el foment per a la inclusió de les dones i les xiquetes en la ciència i la tecnologia.

L'acte comptarà amb la participació de dones referents professionals anomenades matèries STEM, joves estudiants universitàries i alumnes d'Educació Primària i Secundària. Totes elles tindran l'oportunitat d'intercanviar les seues experiències a través d'una xarrada entre quatre generacions de xiquetes, joves i dones STEM de la Comunitat Valenciana.

Entre altres aspectes, s'abordarà l'avanç democràtic cap a l'equitat i la societat digital amb la incorporació de dones a les professions tecnològiques i científiques.

L'objectiu és aconseguir que les referents i universitàries convidades animen les xiquetes a seguir les seues vocacions i interessos i puguen explicar i debatre amb les xiques sobre els seus estudis, la seua professió i contestar totes les qüestions que es plantegen.

Sector STEM en auge amb la digitalització

Amb la digitalització, es calcula que el 50 % de les noves professions en 2025 serà del sector STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques).

Això contrasta amb les dades actuals que reflecteixen, segons la UNESCO, que només el 35 % d'estudiants matriculats en carreres STEM són dones.

Un 38 % són graduades en Matemàtiques; un 19 %, en Informàtica, i només un 15 %, en Enginyeria, a pesar que els xics i xiques no presenten diferències significatives en qüestió d'aptituds cap a aquestes matèries.

Davant d'aquesta perspectiva, la jornada 'Generacions de dones STEM' servirà per a posar en relleu la necessitat de dissenyar polítiques de gènere més igualitàries que generen estratègies d'intervenció des de diversos fronts i amb un enfocament integrador.

Moviment STEAM

Durant la trobada també es tractarà el treball desenvolupat pel Moviment STEAM, que coordina les accions conjuntes de les direccions generals d'Universitats, Ciència i Investigació i de Lluita contra la Bretxa Digital juntament amb universitats, agents socials i institucions per a millorar la inclusió i la presència femenina en igualtat de condicions en les carreres de ciència i tecnologia.

La finalitat d'aquest moviment és la col·laboració per a reduir les disparitats de gènere en els estudis i les carreres vinculades amb les matèries de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques; augmentar la conscienciació sobre la importància de l'ensenyament de les STEM per a les xiquetes i les dones; oferir models femenins de professionals de la ciència i la tecnologia perquè servisquen d'exemple i inspiració, i eliminar estereotips i rols de gènere per a donar confiança a les xiques que vulguen triar carreres universitàries en l'àmbit de la ciència i la tecnologia i ser professionals.

L'alumnat de centres escolars de Primària i Secundària de tota la comunitat, inclosos els centres públics, els concertats i els privats, el professorat, els CEFIRE, les famílies de l'alumnat i totes les persones interessades en les qüestions relacionades amb STEM, podran seguir la jornada a través de la plataforma Cisco Webex, ja que és la més estesa entre els centres educatius.

La jornada podrà seguir-se en directe des de l'enllaç següent: consultar a quí.

Galeria d'imatges