Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell col·labora amb la Universitat de València en l'experiment MoEDAL del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC)

23/10/2020
- La Generalitat aporta 30.000 euros destinats al finançament de les despeses derivades de la realització de l'experiment en 2020
- La Generalitat aporta 30.000 euros destinats al finançament de les despeses derivades de la realització de l'experiment en 2020


El Ple del Consell ha aprovat el conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i la Universitat de València (UV) per a l'execució de l'experiment MoEDAL del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC), en el Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN).

La Conselleria aporta un total de 30.000 euros per al finançament de les despeses derivades de la realització de l'experiment en l'exercici 2020.

Concretament, l'ajuda es destinarà a la contractació de personal amb càrrec al projecte, a finançar les despeses derivades de subministraments i prestacions de serveis, a l'adquisició de material i equipament electrònic, mecànic i informàtic relacionat amb el detector i a les despeses d'estades dels membres del grup de València en el CERN per al desenvolupament de les activitats que són objecte de la subvenció.

Per la seua banda, la Universitat de València haurà d'acreditar la realització de l'activitat prevista, així com el compliment de la seua finalitat.

Es crearà una comissió mixta per a facilitar el desenvolupament, el seguiment i el compliment del conveni, així com per a potenciar i avaluar les accions derivades de l'acord.

Antecedents

L'Organització Europea per a la Investigació Nuclear (CERN) és un referent científic mundial l'objectiu del qual és l'estudi dels constituents bàsics de la matèria, les partícules elementals i les forces a què estan sotmesos, per a la qual cosa utilitza instrumental científic d'enorme complexitat i molt costós.

El CERN, junt amb universitats de diversos països de tot el món, entre les quals es troba la Universitat de València, a través de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), va acordar dur a terme un experiment per a la investigació de partícules altament ionitzants que sorgeixen de la nova física, així com de partícules carregades elèctricament massives i que siguen estables almenys dins del detector, que està previst que es puguen obtindre en determinats models, més enllà de la teoria estàndard de la física de partícules.

Amb aquest propòsit van formar la col·laboració MoEDAL (experiment MoEDAL: Monopole and Exotics Detector at the LHC).

El CERN és el laboratori amfitrió on es durien a terme els experiments de la col·laboració MoEDAL.

Així mateix, el CERN, com a laboratori amfitrió, i els instituts participants en la col·laboració MoEDAL (incloent-hi el CERN) van subscriure un acord d'execució de l'experiment regit pel memoràndum d'enteniment, en el qual es defineixen i s'estableixen les característiques essencials de la col·laboració, com, per exemple, estructura, organització, direcció, participació, procediments, contribucions i finançament.

Per la seua banda, l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) és un centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques i de la Universitat de València, que està acreditat com a Centre d'Excel·lència Severo Ochoa, d'Espanya, i es dedica a la investigació en física nuclear de partícules i d'astropartícules, així com a les seues aplicacions tant en física mèdica com en altres camps de la ciència i la tecnologia.

Per tant, amb la signatura d'aquest acord, la Generalitat fa ús de la seua competència en matèria de foment del sistema valencià de ciència, tecnologia i empresa, així com pel que fa a l'articulació i la cooperació entre les universitats, els organismes públics d'investigació, la xarxa d'instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana i altres agents públics i privats, amb la finalitat estatutària d'R+D+I, i amb l'objectiu de fomentar el desenvolupament tecnològic i la innovació.

Així mateix, garanteix la coordinació del sistema valencià d'investigació científica i desenvolupament tecnològic, orientat a crear les condicions adequades per a contribuir al progrés científic, industrial, econòmic i social de la Comunitat Valenciana.

Per la seua banda, la Universitat de València dona resposta a la seua tasca de col·laboració amb els sectors socioeconòmics per a assegurar un dels fins de la docència i investigació, com és la innovació i la modernització del sistema productiu.