Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell aprova el decret que regula les subvencions per a projectes d'investigació d'excel·lència derivats de la COVID-19

06/11/2020
- La Generalitat destinarà un import màxim de 950.650 euros per al finançament de projectes d'R+D
- L'objectiu és que les administracions públiques puguen disposar dels millors instruments per a la lluita contra el coronavirus
- La Generalitat destinarà un import màxim de 950.650 euros per al finançament de projectes d'R+D
- L'objectiu és que les administracions públiques puguen disposar dels millors instruments per a la lluita contra el coronavirus



El Ple del Consell ha aprovat el decret que regula la concessió directa de subvencions de caràcter excepcional, destinades a entitats que disposen de projectes d'investigació d'excel·lència per a l'anticipació i l'adaptació a situacions derivades de la COVID-19.

La finalitat d'aquestes subvencions és el finançament de projectes d'R+D d'excel·lència de caràcter estratègic que permeten a les administracions públiques disposar dels millors instruments per a la lluita contra el coronavirus. Per a fer-ho, la Conselleria d'Innovació destinarà un import màxim de 950.650 euros, a càrrec dels fons propis de la Generalitat, que, a més, podran obtindre, cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

Els beneficiaris d'aquestes ajudes són les universitats públiques de la Comunitat Valenciana en què treballen els investigadors principals i responsables de l'execució de cada un dels projectes d'R+D. Les subvencions es destinaran a cobrir les despeses relacionades amb el desenvolupament i l'execució dels projectes d'investigació seleccionats.

En el moment actual, tenint en compte l'impacte que ocasionaria un nou brot sever de la COVID-19 sobre l'economia valenciana i sobre la xarxa pública d'hospitals, la Generalitat ha de potenciar aquesta classe de projectes d'investigació.

Per això, el Consell aprova aquest decret de concessió directa d'ajudes, amb caràcter excepcional, en haver-hi raons d'interés públic, social, econòmic o humanitari, o altres justificades com cal, que en dificulten la convocatòria pública, segons el que estableix la Llei d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

Els projectes d'R+D d'excel·lència i imports concedits

La Universitat de València-Estudi General (UV) obté una ajuda de 152.000 euros pel projecte 'Simulació computacional de l'activitat de la proteasa principal del SARS-CoV-2', que permetrà, mitjançant simulacions computacionals, descriure el mode d'actuació d'un dels enzims claus del coronavirus.

La Universitat Politècnica de València (UPV) ha desenvolupat nous sistemes de diagnòstic de la COVID-19 que contribueixen a la identificació dels pacients, el seu cribratge i la detecció de persones immunitzades. El projecte es basa en el desenvolupament de protocols de reconeixement ràpid i sensible emprant nanosistemes amb 'portes moleculars'. Per a dur-ho a terme, rep una ajuda de 190.158 euros.

De la mateixa manera, la UPV ha creat un projecte d'inversió per a la posada en marxa d'un sistema de biofuncionalització i verificació de qualitat òptica en circuits fotònics integrats, per la qual cosa se li ha concedit un import de 308.500 euros.

Per la seua banda, la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) ha realitzat un projecte de detecció del SARS-CoV-2 en aerosol atmosfèric en ambients interiors com a eina d'avaluació de mesures sanitàries de prevenció i d'alerta de la transmissió de la COVID-19. L'ajuda per a aquest projecte és de 199.992 euros.

Finalment, la Universitat d'Alacant ha obtingut una subvenció de 100.000 euros per la investigació sobre dades massives i la intel·ligència artificial per a millorar el diagnòstic dels afectats per la COVID-19.