Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
PGV 2021

Pascual defensa uns "pressupostos històrics que situen la ciència, la investigació i la innovació en el lloc que es mereixen"

06/11/2020
- La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital disposa de 1.085 milions d'euros per a 2021, xifra que incrementa la inversió en un 16,8 %
- Es mostra partidària d'un pacte per la ciència "per damunt de les possibles diferències polítiques", que genere consens i col·laboració per a aconseguir un sistema científic i d'innovació "potent"
- La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital disposa de 1.085 milions d'euros per a 2021, xifra que incrementa la inversió en un 16,8 %
- Es mostra partidària d'un pacte per la ciència "per damunt de les possibles diferències polítiques", que genere consens i col·laboració per a aconseguir un sistema científic i d'innovació "potent"



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha defensat uns "pressupostos històrics, que marquen un abans i un després en l'aposta per l'R+D+i i situen la ciència, la investigació i la innovació en el lloc que es mereixen".

La consellera, que ha comparegut a les Corts per a explicar els pressupostos del seu departament per a 2021, ha recordat que la millora de la competitivitat tecnològica de les empreses, la seua digitalització i el foment de la investigació són "apostes decidides del president i de la Generalitat".

En la seua intervenció, Carolina Pascual ha informat que la seua Conselleria disposa de 1.085 milions d'euros per a 2021, la qual cosa incrementa la inversió en un 16,8 %.

Pacte per la ciència

Pascual s'ha mostrat partidària d'un pacte per la ciència "per damunt de les possibles diferències polítiques" que genere consens i col·laboració per a aconseguir un sistema científic i d'innovació "potent", que, al seu torn, "consolide una societat del coneixement inclusiva", en què "l'excel·lència, el talent, la tecnologia i els sectors productius siguen part imprescindible d'una mateixa realitat".

Durant la seua compareixença, ha enumerat els projectes d'excel·lència que formen part de la xarxa en què treballa la Conselleria d'Innovació, i ha remarcat que "l'excel·lència, a més, ha de ser vertebradora i no deixar ningú fora". Per això, ha informat que en 2021 estarà constituïda la Institució Valenciana d'Excel·lència amb seu a Castelló; a València, veurà la llum l'Escola de Postgrau en Intel·ligència Artificial, i a Alacant, el node ELLIS.

La consellera també ha assenyalat que la Generalitat ha sigut pionera a llançar una estratègia d'intel·ligència artificial per a la Comunitat Valenciana "en què està previst invertir de manera creixent en els pròxims anys, perquè tindrà un efecte multiplicador al llarg del territori i col·locarà el nostre sistema innovador-investigador en primera línia".

A més, hi ha afegit que una altra de les apostes del seu departament per a 2021 és l'R+D+i i ha esmentat com a exemples el Centre d'Envelliment o 42 Alicante.

Així mateix, Pascual s'ha referit a l'Observatori de Bretxa Digital, que estarà en marxa en els pròxims mesos, i a Inndromeda, l'Aliança de Tecnologies Habilitadores, "fonamental per a la transformació digital del nostre teixit productiu".

La titular d'Innovació ha dedicat paraules a tots els integrants del sistema investigador-innovador-productiu de la Comunitat Valenciana i ha agraït la seua "generositat i interés" en moments difícils. A més, ha destacat el seu "altíssim nivell i capacitat d'adaptació".

Universitats: qualitat i excel·lència

La consellera d'Innovació ha desglossat els imports que es destinaran en 2021 a cada una de les àrees del seu departament.

Concretament, la inversió de la Direcció General d'Universitats és de 884,5 milions d'euros, quantitat que representa un 7,1 % més respecte dels pressupostos de l'any passat.

"Aquest reforç garanteix la qualitat dels ensenyaments universitaris i permet que el sistema valencià d'universitats puga augmentar i millorar el seu nivell d'excel·lència", ha assegurat la consellera.

Així mateix, les beques per a l'alumnat universitari estaran dotades de 30,8 milions d'euros. Respecte d'això, Pascual ha anunciat que es podran convocar abans de l'aprovació dels pressupostos, "fet que permetrà agilitzar el procés".

La consellera ha subratllat que entre les seues prioritats està continuar amb una política de reducció de taxes que es refermarà de manera progressiva en els pròxims tres anys, "segons l'acord aconseguit en la Conferència General de Política Universitària, a proposta del Ministeri".

"Aquesta disminució, juntament amb la gran política de beques que impulsa la Generalitat Valenciana, contribuirà de manera determinant a la igualtat en l'accés a la universitat", ha remarcat.

D'altra banda, el pressupost de l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva creix un 22 % i arriba enguany a 1,3 milions d'euros. De la mateixa manera, l'Institut Superior d'Ensenyances Artístiques de la Comunitat Valenciana passa a disposar de 3 milions d'euros, un 12 % més que en els pressupostos anteriors.

Ciència i investigació: punt d'inflexió

L'àrea de ciència i investigació ha incrementat la seua dotació en quasi un 65 % i arriba a un total de 100,3 milions d'euros.

"Estem davant d'un punt d'inflexió en inversió en ciència a la nostra Comunitat", ha reiterat la titular d'Innovació.

En 2021, els pressupostos recullen 1,3 milions d'euros per a la institució valenciana d'incorporació i retenció d'investigadors d'excel·lència internacional al sistema valencià, amb seu a Castelló.

A més, s'invertiran 2 milions d'euros en l'Escola de Postgrau d'Intel·ligència Artificial i en una xarxa de centres d'investigació coordinada amb les universitats públiques. Al Centre d'Investigació de l'Envelliment es destinaran 2,5 milions d'euros.

El programa d'ajudes per al foment i suport a l'R+D+i comptarà amb 51,5 milions d'euros per a diverses modalitats d'ajudes, fet que suposa un increment del 59 % respecte de l'any passat, que ja va registrar una pujada important.

Al finançament d'infraestructures i equipament científic es destinaran 20 milions d'euros, 5 milions més que l'any passat. A més, s'invertiran a través de convenis 2 milions d'euros en les infraestructures científiques singulars radicades a la Comunitat.

Per la seua banda, el pla de retorn del talent, Pla GenT, creix en 2021 un 69 % i disposa de 12 milions d'euros.

"Volem afavorir el retorn, la retenció i l'atracció del talent per a la seua incorporació a les universitats públiques, als centres d'investigació i al teixit productiu", ha assegurat Pascual.

Per a fomentar l'ocupació juvenil, la Conselleria dobla la quantitat destinada l'any passat i seran 2,6 milions d'euros els que es dedicaran al programa de formació tècnica i de gestió R+D+i amb Fons Social Europeu.

Així mateix, la Conselleria continuarà la seua col·laboració amb l'Agència Espacial Europea i augmenta l'aportació fins a 200.000 euros, un 8 % més que en l'exercici anterior.

Una de les novetats d'enguany és la creació dels premis Batxillerat d'investigació per a joves investigadors: Despertant Vocacions Científiques, que disposa de 100.000 euros.

Innovació: ningú es queda arrere

Respecte del pressupost destinat a innovació, que arriba als 100 milions d'euros, Pascual ha apuntat que representa "una aposta per la digitalització i per la innovació, sense deixar ningú arrere".

L'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) té el pressupost més alt des de la seua creació, amb un augment del 84 %. Passa, per tant, dels 27,1 milions consignats en 2020 a un total de 50 per a l'any que ve.

La Direcció General d'Innovació també creix enguany més d'un 250 % i compta amb 6,8 milions d'euros.

Concretament, s'impulsarà l'estratègia S3, amb actuacions per valor de 734.100 d'euros i per a polítiques d'impuls a un territori intel·ligent, sostenible i inclusiu s'ha pressupostat 1 milió d'euros aproximadament.

Societat digital: arribar a tota la societat i a tot el territori

Carolina Pascual ha explicat que "la innovació no és possible si no avancem cap a la societat digital". Per això, ha assenyalat que seran 8,175 milions d'euros els que la seua Conselleria té pressupostats per a la transformació digital.

En l'àrea de societat digital, la Conselleria invertirà 3 milions d'euros en un pla d'ajuda als operadors per a l'extensió de banda ampla.

Així mateix, la consellera ha anunciat un curs d'introducció a la intel·ligència artificial i el suport al projecte Acadèmia 42.

Dins de l'Estratègia d'intel·ligència artificial de la Comunitat Valenciana, la càtedra de la UPV d'Intel·ligència Artificial per a les Administracions Públiques rebrà 60.000 euros. També se subvencionarà amb 1,5 milions d'euros el node ELLIS; es donarà suport als col·lectius professionals per a la transformació digital, amb ajudes de 800.000 euros, i s'invertiran 500.000 en el Programa de mentoria en la introducció i implementació de la intel·ligència artificial per a empreses.

Bretxa digital

La Direcció General de Lluita contra la Bretxa Digital augmenta un 118 % el seu pressupost i arriba a 2,045 milions d'euros.

Concretament, l'Observatori de Bretxa Digital rebrà una inversió de quasi 490.000 euros i es dedicarà més de mig milió d'euros a la formació en competències digitals.

A més, es dotarà amb 120.000 euros la posada en marxa i expansió del moviment STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques) per a contribuir a unificar iniciatives per al foment de les vocacions STEAM entre les xiquetes, joves i dones de la Comunitat Valenciana.

Per la seua banda, el pressupost de la Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana per a l'exercici 2021 ascendeix a 30,4 milions d'euros, xifra que suposa un increment del 43 % respecte de l'any 2020.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual