Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Nuevo modelo económico

La Generalitat inicia un estudi de cobertura de banda ampla en municipis en risc de despoblament per a lluitar contra la bretxa digital

11/11/2020
- L'objectiu és fer que la banda ampla arribe a tot el territori de la Comunitat per a la vertebració social i territorial d'aquesta i com a motor del canvi de model econòmic
- L'estudi és una eina fonamental per a la planificació de futures accions en la lluita contra la bretxa digital als municipis
- - L'objectiu és fer que la banda ampla arribe a tot el territori de la Comunitat per a la vertebració social i territorial d'aquesta i com a motor del canvi de model econòmic
- L'estudi és una eina fonamental per a la planificació de futures accions en la lluita contra la bretxa digital als municipis



La Generalitat ha començat una ronda de reunions amb els ajuntaments de la Comunitat Valenciana en risc de despoblament, amb l'objectiu de realitzar un estudi de cobertura de banda ampla per a identificar noves zones sense cobertura i planificar futures accions.

L'estudi és una iniciativa conjunta de la Direcció General de l'Agenda Valenciana Antidespoblament; la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, a través les direccions generals per a la Lluita contra la Bretxa Digital i per a l'Avanç de la Societat Digital, i la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic.

Concretament, la realització de l'estudi anirà a càrrec d'aquesta última, per mitjà d'un equip format per tècnics de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), els quals demanaran la informació directament dels municipis i comprovaran 'in situ' la cobertura real de banda ampla.

La ronda de reunions informatives permetrà a la DGTIC, mitjançant videoconferència, recollir la informació inicial dels responsables dels equips tècnics de cada ajuntament. A més, se'ls informarà de l'objecte i el procediment de l'estudi.

Posteriorment, la DGTIC iniciarà les visites sobre el terreny per a comprovar la cobertura real que hi ha en cada zona i assegurar-se que no hi ha àrees sense cobertura que no hagen sigut identificades pel Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital.

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha explicat que "l'objectiu és demanar tota la informació real possible sobre la cobertura de cada un d'aquests municipis per a poder contrastar-la amb la del Ministeri i identificar zones on no hi haja cobertura i saber, amb seguretat, quines accions concretes és necessari dur a terme".

"L'estudi ?ha continuat? és una eina fonamental que ens permetrà treballar directament sobre aquelles zones prèviament no identificades, de manera que es puguen incloure en la planificació anual com a susceptibles de les ajudes PEBA, destinades a fomentar la inversió de les operadores en banda ampla a Espanya".

Despoblament i bretxa digital

Per la seua banda, la directora general per a la Lluita contra la Bretxa Digital, María Muñoz, ha explicat que, a pesar que el desplegament de banda ampla a la Comunitat Valenciana es troba per damunt de la mitjana espanyola, actualment un 12,8 per cent de la població no té accés a xarxes amb velocitat mínima de 100 megabits per segon, un 20 per cent de la població valenciana no disposa d'accés a ordinador en les seues llars i un 32,8 per cent de la població declara tindre competències digitals baixes.

Per això, ha destacat que, "sens dubte, hem de continuar treballant perquè la innovació i la tecnologia siguen un motor d'oportunitat per a tot el territori".

A més, ha afegit que la digitalització es considera essencial en la lluita contra el despoblament, especialment per a retindre i atraure les persones joves a les zones rurals. "Per això, des de la Conselleria d'Innovació treballem per reduir la bretxa digital en l'interior de la nostra Comunitat, per mitjà del coneixement, l'obertura de les zones rurals a la connectivitat i la capacitació en competències digitals".

Aquesta col·laboració entre la Generalitat i els ajuntaments, que va començar en 2017, pretén fer arribar la banda ampla a tot el territori de la Comunitat Valenciana, ja que és una eina essencial per a la vertebració social i territorial i com a motor del canvi de model econòmic.

La Generalitat, amb aquestes accions, vol concentrar els esforços en aquells municipis en risc de despoblament i per a fer-ho, i a causa dels requisits que estableix la legislació europea i espanyola en aquest àmbit, és necessari que estiguen identificades de manera inequívoca les zones de cada municipi que no tenen cobertura de banda ampla ni previsió de tindre'n en 3 anys.

Els ajuntaments i la ciutadania poden consultar les zones declarades 'blanques', o sense cobertura, en 2020 en el Visor de cartografia de la Generalitat (consulteu ací), en la capa 'Infraestructures-Telecomunicacions'.