Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

Pascual aposta pel diàleg entre ciència, empresa i Administració per a impulsar la innovació i aconseguir una reconstrucció basada en el coneixement

13/11/2020
Pascual aposta pel diàleg entre ciència, empresa i Administració per a impulsar la innovació i aconseguir una reconstrucció basada en el coneixement
- Fira Destaca ha oferit ponències i debats sobre les tecnologies digitals i la intel·ligència artificial, la bretxa de gènere en la ciència i l'emprenedoria, i la reactivació econòmica post-COVID
- Fira Destaca ha oferit ponències i debats sobre les tecnologies digitals i la intel·ligència artificial, la bretxa de gènere en la ciència i l'emprenedoria, i la reactivació econòmica post-COVID


La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha subratllat la necessitat de diàleg entre ciència i empresa, i d'aquestes dues amb l'Administració, que ha d'actuar com a "gran impulsora de la innovació, i establir les col·laboracions publicoprivades més eficients possibles per a aconseguir una reconstrucció vertebrada, inclusiva i sostenible, basada en el coneixement".

Carolina Pascual ha fet aquestes declaracions en la clausura de la Fira Destaca Vila-real 2020, dedicada a la ciència i la innovació, i amb la qual col·labora la Conselleria a través de la Càtedra d'Innovació Ceràmica de l'UJI.

Durant tres dies, aquest esdeveniment ha oferit ponències i debats sobre les tecnologies digitals i la intel·ligència artificial, la bretxa de gènere en la ciència i l'emprenedoria, i la reactivació econòmica post-COVID. "Un lloc de trobada entre grans especialistes del món acadèmic, empresarial i de l'emprenedoria", ha destacat la consellera.

Segons ha explicat Pascual, aquesta unió de talent que s'ha donat a Destaca "contribueix a fomentar una de les missions principals de la ciència: la seua transferència a l'economia com a R+D+i, i a més valora la importància de la ciència per a construir una societat resilient, ben informada i, per tant, més lliure".

La consellera també ha posat en relleu que la indústria ceràmica és un dels sectors més importants de l'economia valenciana, amb un pes específic en la generació de riquesa, d'ocupació i de projecció internacional.

En aquest sentit, s'ha referit a la implicació de l'Ajuntament de Vila-Real i a l'estímul de la Universitat Jaume I i de l'Institut de Tecnologia Ceràmica en la seua aposta per la inversió en investigació, tecnologia i innovació.

Canvi de paradigma

La titular d'Innovació ha recordat que la Generalitat ha fet una aposta forta amb l'Estratègia d'intel·ligència artificial, "perquè aspirem a estar en l'avantguarda i perquè volem ser líders d'aquesta disciplina i treballarem seriosament per a aconseguir-ho".

Segons ha manifestat, un canvi de paradigma econòmic i social "ja està cridant a les nostres portes", per això, ha advocat per incorporar el talent de les dones científiques, tecnòlogues i empresàries valencianes i trencar amb la bretxa digital de gènere entre el personal científic.

Així, ha explicat que des de la Conselleria s'impulsa el Moviment STEAM a través d'accions per a promocionar les vocacions científiques i tecnològiques entre les xiquetes. A més, ha afegit que la visió de gènere també s'incorporarà en l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, amb un eix transversal i accions específiques per a la promoció de la igualtat de gènere en la investigació i la innovació.

Inversió d'innovació

D'altra banda, Pascual ha insistit en el fet que el seu departament treballa per a coordinar tots els recursos de la ciència i la innovació i convertir la Comunitat en una les regions europees innovadores líders.

Respecte d'això, ha recordat que el Consell ha aprovat el pressupost per a la ciència, i ha ampliat també els pressupostos d'innovació.

"Amb aquests recursos podem desenvolupar accions estratègiques de gran dimensió, com la Institució d'Excel·lència, que tindrà la seu a Castelló, així com altres centres de primer nivell en tot el territori o l'aliança de tecnologies innovadores, Inndromeda", ha destacat.

També ha apostat per "estendre les xarxes de banda ampla i el 5G a tot el territori per a combatre el despoblament de les zones d'interior de la Comunitat", i ha posat com a exemple l'estudi per a identificar la falta de cobertura i planificar futures accions.

Finalment, la consellera ha instat a la col·laboració entre tots els agents per a aconseguir totes aquestes metes. "Tots els agents sou importants en aquest camí i Fira Destaca, la fira del coneixement, així ho ha posat en relleu aquests dies", ha conclòs.

Galeria d'imatges