Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Foro innovación

Pascual: "La transformació digital ha de tindre una mirada social i donar suport a la inclusió de les dones en camí cap a la innovació a través de la igualtat"

14/12/2020
Pascual: 'La transformació digital ha de tindre una mirada social i donar suport a la inclusió de les dones en camí cap a la innovació a través de ...
- La consellera destaca el paper d'emprenedores, empresàries i directives
- Així mateix, assenyala "la seua capacitat per a comprendre el potencial de la transformació tecnològica per a liderar actituds obertes al canvi, la formació i l'atracció del talent"
- La consellera destaca el paper d'emprenedores, empresàries i directives
- Així mateix, assenyala "la seua capacitat per a comprendre el potencial de la transformació tecnològica per a liderar actituds obertes al canvi, la formació i l'atracció del talent"



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha destacat que "la transformació digital ha de tindre una mirada social i donar suport a la inclusió de les dones en el camí cap a la innovació a través de la igualtat".

La consellera ha realitzat aquestes declaracions durant la participació en el fòrum en línia 'Cap a la innovació a través de la igualtat', organitzat per l'Associació d'Empresàries, Professionals i Directives de la província d'Alacant (AEPA).

Aquest esdeveniment sobre digitalització, que s'ha retransmés en obert pel canal.gva.es, ha sigut conduït pel director general per a l'Avanç de la Societat Digital, Pedro Pernías, i ha comptat amb una àmplia representació i participació de dones del sector empresarial.

En la seua intervenció, Pascual ha posat en relleu el paper de les emprenedores, empresàries i directives i la capacitat que tenen per a comprendre el potencial de la transformació tecnològica per a liderar actituds obertes al canvi, la formació i l'atracció del talent.

En aquest sentit, la consellera ha recordat que els responsables públics han de treballar junt amb els agents econòmics i socials "per a amortir els possibles problemes, augmentar la capacitat de resiliència, incentivar els canvis necessaris en la legislació i l'administració, i crear oportunitats que incloguen a tota la societat i reduïsquen les desigualtats que la bretxa digital pot potenciar".

Per això, ha explicat que des del departament d'Innovació s'ha posat en marxa l'Observatori de Bretxa Digital, en el qual s'inclou la bretxa digital de gènere, enfocada tant a la formació en STEM com a la bretxa d'ús o generacional.

També s'ha referit a la iniciativa Moviment STEAM, coordinada per la directora general d'Universitats i per la responsable de lluita contra la Bretxa Digital, que "a través de múltiples accions vol contribuir a reduir el 'gap' de gènere en aquests estudis, que està darrere de la menor presència de dones en les empreses d'alta i mitjana tecnologia".

Així mateix, ha esmentat la carta de drets digitals, impulsada per la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, que inclou el dret a la igualtat i a la no-discriminació en l'entorn digital.

"Tant el Govern d'Espanya com la Generalitat Valenciana tenen el compromís d'accelerar la innovació, però centrada en les persones, basada en l'ètica i en la protecció dels seus drets", ha assegurat Pascual.

Contribució de científiques i tecnòlogues

La consellera ha instat a visibilitzar el talent femení i a reforçar els referents de xiquetes i dones, per les seues trajectòries i pels seus èxits, "perquè les dones poden tindre una millor adaptació a les innovacions disruptives que diferenciaran aquesta època de les anteriors".

Segons ha explicat, actualment el percentatge de dones esmentades en els mitjans de comunicació amb ocupacions en ciència, tecnologia i enginyeries "ha millorat, però no fa justícia a les magnífiques contribucions que estan fent les científiques i tecnòlogues".

Respecte d'això, ha informat que en les empreses tecnològiques més competitives i influents del món "la presència de la dona ha crescut en els últims anys, inclús en els llocs més alts, i ha demostrat la seua gran capacitat de lideratge i de consecució de resultats".

També ha destacat que en l'última crisi econòmica "les organitzacions dirigides per dones van ser més resilients i, segons diversos estudis internacionals, van generar més rendibilitat, a pesar de rebre menys finançament en les seues iniciatives emprenedores".

Per tant, "les dones es prenen molt seriosament el desenvolupament de talent i tenen la capacitat de descobrir les seues fortaleses, acceptar els seus errors i aprendre d'aquests", ha assenyalat Pascual.

Finalment, la titular d'Innovació ha traslladat la seua felicitació a l'Associació d'Empresàries de la Província d'Alacant (AEPA) i ha destacat la seua satisfacció per la col·laboració compartida i el compromís per al desenvolupament d'aquesta jornada.

Galeria d'imatges