Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Sociedad del conocimiento

Carolina Pascual afirma que l'augment del 84 % del pressupost de l'AVI mostra el compromís del Consell amb la innovació

18/12/2020
- La consellera d'Innovació assisteix a una nova reunió del CEI, en la qual s'han validat una trentena de propostes d'innovació
- L'AVI prioritzarà en la seua nova convocatòria reptes i solucions en infraestructures, alimentació hospitalària, turisme intel·ligent i lluita contra la soledat no desitjada
- La consellera d'Innovació assisteix a una nova reunió del CEI, en la qual s'han validat una trentena de propostes d'innovació
- L'AVI prioritzarà en la seua nova convocatòria reptes i solucions en infraestructures, alimentació hospitalària, turisme intel·ligent i lluita contra la soledat no desitjada



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat digital, Carolina Pascual, ha subratllat que el compromís de la Generalitat amb la societat del coneixement, la ciència i la innovació es demostra en els pressupostos de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per a 2021, que experimentaran un augment del 84 % respecte a l'exercici actual. L'AVI comptarà, per tant, amb la dotació econòmica més important des que es va crear, en passar de 27 milions d'euros a prop de 50, d'acord amb el projecte de llei de pressupostos que s'està tramitant en les Corts.

"La major part de les partides es reinvertirà, a més, en el mateix sistema d'innovació per a dinamitzar l'R+D+I a la Comunitat Valenciana a través de les línies nominatives i, sobretot, de les ajudes en concurrència competitiva de l'AVI", ha insistit Pascual durant la reunió anual del Comité Estratègic d'Innovació (CEI), en la qual s'han validat una trentena de solucions i innovacions tecnològiques que responen a reptes prioritaris en camps tan diversos com el de les infraestructures, l'alimentació hospitalària, la soledat no desitjada o les destinacions turístiques intel·ligents.

Tots els programes es beneficiaran de l'increment en l'assignació destinada a ajudes, però s'intensificarà especialment el suport als projectes estratègics en col·laboració i als que propicien la consolidació de la cadena de valor empresarial, els dos vaixells almirall de l'Agència per l'elevat impacte que tenen sobre el teixit productiu. Tant és així, que la línia que finança els dos programes concentrarà més la meitat de tots els fons destinats a ajudes en 2021.

La titular d'aquest departament també ha destacat el treball que desenvolupen el CEI i els respectius comités estratègics d'innovació especialitzats, que guien a mitjà termini l'activitat de l'AVI i orienten la innovació que es desenvolupa a la Comunitat Valenciana a través de propostes concretes d'R+D+I en àmbits considerats prioritaris.

"L'impacte d'aquests comités estratègics en les polítiques d'innovació és cada vegada més palés i la prova és que l'AVI rep cada vegada més iniciatives alineades amb els reptes-solució plantejats pels grups d'especialistes, especialment en els programes de més impacte", ha precisat Carolina Pascual.

Impacte en les accions de l'AVI

De fet, tots els projectes estratègics i de consolidació de cadena de valor que s'han finançat en el marc de l'última convocatòria d'ajudes es corresponen amb alguna de les propostes d'innovació dels comités respectius, ha explicat el president del CEI, el científic Avelino Corma, que ha recordat que des de 2019 l'Agència prioritza en la fase d'avaluació els expedients que compleixen amb aquesta condició.

El ventall d'oportunitats s'ampliarà, no obstant això, el pròxim exercici, ja que, segons ha avançat el vicepresident executiu de l'Agència, Andrés García Reche, també es donarà prioritat als reptes-solució derivats de quatre comités d'innovació més que s'han validat prèviament en aquesta reunió del CEI.

En concret, s'hi afegiran més de 30 propostes noves d'R+D+I, que responen a una quinzena de desafiaments en els camps de la mobilitat, el transport i les infraestructures; l'alimentació i la dieta hospitalària; la soledat no desitjada en col·lectius vulnerables, i les destinacions turístiques intel·ligents.

La secretària general de l'AVI, Olivia Estrella, ha detallat les principals conclusions d'aquests comités, que plantegen des del desenvolupament de solucions tecnològiques basades en la naturalesa, per a garantir unes infraestructures més resilients, fins a l'ús de la intel·ligència artificial per a elaborar dietes pautades específiques per a cada tipologia de pacient, que impliquen la creació de noves eines d'anàlisi del llenguatge i les emocions amb la finalitat de detectar i predir el risc de soledat social.

Es tracta, per tant, d'una extensa relació d'iniciatives que permetran, entre molts altres desenvolupaments, explorar el disseny de sistemes escalables i interconnectats per a la personalització de l'oferta turística a partir d'informació obtinguda de fonts diferents.

Una vegada formalitzat l'aval d'aquest òrgan assessor, l'Agència Valenciana de la Innovació traslladarà aquestes solucions a les empreses i els sectors de la Comunitat, a més dels centres tecnològics i els grups d'investigació, perquè desenvolupen conjuntament aquestes innovacions amb el suport de l'AVI.

La idea és que empreses i personal investigador i tecnològic puguen presentar projectes en cooperació vinculats a les propostes que s'obtinguen dels onze grups validats fins ara pel Comité Estratègic d'Innovació en la pròxima convocatòria d'ajudes de l'Agència, que es publicarà el mes de gener.

De la mateixa manera, el CEI ha acordat revitalitzar els comités d'agroalimentació, automoció i mobilitat sostenible, economia circular, salut, tecnologies habilitadores per a la nova economia a fi d'actualitzar, si es considera necessari, els reptes i les solucions que es van proposar inicialment sobre la base de les dades registrades en les últimes convocatòries i l'evolució socioeconòmica i tecnològica.

El Comité Estratègic d'Innovació farà el seguiment de l'avaluació externa a les unitats científiques d'innovació empresarial i als agents d'innovació, per a, d'aquesta manera, incrementar l'impacte de les seues línies d'actuació en el sistema productiu.

Excel·lència científica, tecnològica i empresarial

El Comité Estratègic d'Innovació és una iniciativa pionera a Espanya que, per primera vegada, reuneix representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l'empresariat per a proposar estratègies, accions i programes d'acció específics per a afrontar els grans reptes als quals s'enfronten les empreses de la Comunitat.

Els 20 integrants del col·lectiu científic que formen part del Comité atresoren cinc premis nacionals d'Investigació, vuit premis Rei Jaume I i un premi Princesa d'Astúries. També hi participen els 11 directors dels instituts tecnològics i empresaris designats a proposta de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana per l'aposta decidida que fan per l'R+D+I.

Així mateix, les 11 companyies de sectors diferents i elevat component innovador que participen en el CEI s'erigeixen en referents de l'economia valenciana: proporcionen ocupació a més de 88.000 treballadors i facturen al voltant de 25.000 milions d'euros a l'any. Entre aquestes, hi figuren Mercadona, Colorker, Dulcesol, Actiu o Grupo Segura.