Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovación

L'AVI finança el desenvolupament de noves tècniques per al reciclatge i la fabricació de materials de construcció a partir de residus

12/01/2021
- L'objectiu és obtindre productes per al sector de la construcció amb característiques anàlogues als procedents de matèries primeres verges
- Cantera La Torreta, filial de Simetría Grupo, executa aquesta iniciativa en col·laboració amb AIDIMME, ITC i personal investigador de la UPV
- L'objectiu és obtindre productes per al sector de la construcció amb característiques anàlogues als procedents de matèries primeres vergesL'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) finança el desenvolupament de noves tècniques per al reciclatge i la fabricació de materials de construcció a partir de residus de la construcció i demolició, una iniciativa que duu a terme Cantera La Torreta ?que forma part d'Origen, la divisió de materials de Simetría Grupo? en col·laboració amb l'Institut Tecnològic Metal·lomecànic, Moble, Fusta, Embalatge i Afins (AIDIMME), l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) i personal investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV).

L'objectiu és obtindre materials reciclats que tinguen característiques anàlogues als procedents de matèries primeres verges, la qual cosa ajudaria a valorar aquesta classe de residus, que habitualment acaben en l'abocador.

Per a executar aquesta iniciativa, que conclourà a la fi d'enguany, l'empresa castellonenca col·labora amb l'Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó de la Universitat Politècnica de València (ICITECH-UPV), amb l'ITC i amb AIDIMME.

El projecte, batejat com a SOST-RCD, ha rebut el suport de l'AVI en el marc de l'última convocatòria d'ajudes que s'ha llançat, per l'impacte potencial que té, tant en la cadena de valor del sector de la construcció com per l'impuls en l'adopció dels principis de l'economia circular en el sistema productiu de la Comunitat Valenciana.

Cantera La Torreta aprofita així una veta d'oportunitat per a l'R+D+I, ja que, en l'actualitat, el desenvolupament de tècniques innovadores per al tractament i l'ús dels residus de la construcció com a matèria primera per a la fabricació de materials és escàs i a penes està estés en el sector.

De fet, el disseny, l'avaluació i la incorporació d'aquests processos innovadors contribueixen, notablement, a la implantació de l'economia circular com a part essencial del model de negoci, la qual cosa representa un factor de diferenciació addicional enfront de la majoria dels competidors de l'àmbit dels materials de construcció.

Després dels primers mesos d'execució del projecte, el personal tècnic ja ha completat la caracterització dels residus derivats de la construcció i demolició i ha fet, a més, l'anàlisi de viabilitat de la iniciativa. Totes dues actuacions formen part de la primera activitat prevista en el pla d'acció de SOST-RCD, per al desenvolupament íntegre del qual encara resta un exercici complet.

Cantera La Torreta compta com amb col·laboradors en aquesta iniciativa amb l'Institut de Tecnologia Ceràmica, que aporta els coneixements tècnics en el camp dels materials ceràmics; l'ICITECH de la Universitat Politècnica de València, que acredita una àmplia producció científica en el camp del formigó, i AIDIMME, que contribueix amb l'experiència que té en el desenvolupament de morters i materials de construcció en general.

El projecte està alineat amb les conclusions dels comités d'innovació especialitzats en economia circular i, sobretot, en hàbitat sostenible. En concret, aquest equip d'especialistes advoca per implementar materials i sistemes constructius més sostenibles, que possibiliten la reutilització dels residus de la construcció com a matèria primera.