Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Estrategia de Especialización Inteligente

Pascual aposta per impulsar, enfortir i consolidar el Sistema Valencià d'Innovació "com a element clau en la recuperació econòmica i social de la Comunitat"

13/01/2021
- Recorda que la UE té com a prioritat la innovació en el període 2021-2027
- Per a la consellera, l'Estratègia RIS3-CV "ha d'assolir el lideratge suficient per a millorar la coordinació en les polítiques d'R+D+I de la Comunitat Valenciana"
- Recorda que la UE té com a prioritat la innovació en el període 2021-2027
- Per a la consellera, l'Estratègia RIS3-CV "ha d'assolir el lideratge suficient per a millorar la coordinació en les polítiques d'R+D+I de la Comunitat Valenciana"



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha apostat per impulsar, enfortir i consolidar el Sistema Valencià d'Innovació "com a element clau en la recuperació econòmica i social de la Comunitat Valenciana".

Pascual, que ha assistit a la reunió del Comité de Direcció de l'Estratègia d'especialització intel·ligent en investigació i innovació-RIS3-CV, ha posat en relleu que el seu objectiu i el del seu departament és "donar tot l'impuls possible a la transferència de tecnologia i coneixement als sectors productius per a contribuir a la generació d'ocupació i al reforç del sistema regional de ciència i investigació".

Així mateix, ha indicat que "l'actiu més important que té un territori és el seu talent" i per això "el suport a la seua generació, retenció i atracció és primordial".

En la seua intervenció, la consellera ha insistit en el fet que les circumstàncies actuals han de ser una oportunitat "per a consolidar les fortaleses de la Comunitat Valenciana, i per a donar resposta a les debilitats", i ha instat a la col·laboració "per a ampliar la nostra capacitat de resiliència".

Pascual, a més, ha recordat que l'augment dels pressupostos en ciència i innovació contribueix al creixement de manera continuada de la inversió en R+D+I, que és un dels objectius més importants que es recullen en l'acord 'Alcem-nos'.

En aquest sentit, ha insistit en la necessitat de planificar aquesta inversió amb objectius "clars, possibles i mesurables, que ens permeten respondre als reptes, no només de la pandèmia sinó també del guany en competitivitat de la nostra regió en el futur".

També ha assenyalat que la Unió Europea ha posat la innovació en el centre de totes les prioritats que té per al període 2021-2027, per això ha indicat que l'Estratègia RIS3-CV "ha d'assolir el lideratge suficient per a millorar la coordinació en les polítiques vinculades a l'R+D+I de la Comunitat Valenciana".

Així, ha explicat que 2021 serà l'any de l'impuls a l'estratègia S3, amb actuacions que ascendeixen a un total de 734.100 euros que es destinaran a l'actualització de cara al nou període, a l'impuls als Lab d'innovació existents i a la creació d'altres nous.

A més, ha afegit que l'estratègia S3 és, en aquest nou període, condició habilitant de l''Objectiu polític 1: Europa més intel·ligent' de Fons Comunitaris 2021-2027, la qual cosa fa que esdevinga un requisit imprescindible per a la recepció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER.

Per això, la consellera ha indicat que "és el moment d'analitzar les nostres capacitats i recursos i comprometre'ns en un calendari de treball per a l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana".

Actualització de la RIS3 per a 2021-2027

Durant la reunió del Comité, la Direcció General d'Innovació ha presentat el resum d'actuacions d'aquest departament per a 2020, així com la previsió per a 2021, i la directora, Sonia Tirado, ha destacat la importància de l'Estratègia RIS3 com a full de ruta per a l'especialització dels sectors productius i com a condició perquè la Comunitat reba els fons FEDER.

"Treballem perquè la Comunitat Valenciana siga un territori intel·ligent i competitiu, alhora que inclusiu i sostenible, que genere benestar, riquesa i ocupació per a la societat valenciana. Per a fer-ho, hem de focalitzar les polítiques i inversions públiques en unes prioritats estratègiques cap a les quals orientar els esforços en matèria de ciència, tecnologia i innovació, per a obtindre més impacte sobre els nostres sectors productius i sobre la qualitat de vida de les persones", ha destacat Tirado.

A més, hi ha afegit que "així podrem coordinar millor les polítiques públiques regionals, estatals i europees i aquest esforç ha de ser compartit per tots els agents del Sistema Valencià d'Innovació: Administració, part empresarial, sector del coneixement i part social, el que anomenem la quàdrupla hèlice de la innovació".

Per la seua banda, el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro, que també ha participat en la reunió del Comité, ha insistit en la necessitat de treballar junt amb l'Administració i la resta d'agents econòmics i socials per a posicionar la Comunitat Valenciana en els primers llocs dels indicadors de competitivitat, eficiència i inversió en innovació. "El compromís de la CEV amb l'Estratègia d'especialització intel·ligent RIS3-CV és una mostra de la nostra aposta per la competitivitat d'aquest territori i les seues empreses", ha indicat.