Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovación

Els instituts tecnològics valencians generen un impacte social de 1.505 milions d'euros a la Comunitat Valenciana

01/06/2022
Els instituts tecnològics valencians generen un impacte social de 1.505 milions d'euros a la Comunitat Valenciana
- La Conselleria d'Innovació i REDIT presenten dos estudis pioners en els quals es posa de manifest que la inversió en els instituts tecnològics genera un retorn a la societat 8 vegades més gran
- El 52 % de la plantilla dels instituts tecnològics de REDIT està format per dones i tots els centres compten amb plans d'igualtat
-- La Conselleria d'Innovació i REDIT presenten dos estudis pioners en els quals es posa de manifest que la inversió en els instituts tecnològics genera un retorn a la societat 8 vegades més gran
- El 52 % de la plantilla dels instituts tecnològics de REDIT està format per dones i tots els centres compten amb plans d'igualtat



La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, a través de la Direcció General d'Innovació, i la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT) han presentat dos estudis pioners en els quals han participat els instituts tecnològics i que ha determinat que, amb una inversió total de 197 milions d'euros, s'ha aconseguit un valor d'impacte social al voltant de 1.505 milions d'euros que genera un retorn a la societat quasi 8 vegades més gran a la inversió realitzada.

El secretari autonòmic d'Innovació i Transformació Digital, Jordi Juan, ha descrit aquest estudi com "una mostra més de la col·laboració entre la Conselleria d'Innovació i REDIT amb la finalitat d'impulsar la I+D+i i reivindicar allò que el coneixement i la tecnologia poden fer per la competitivitat del nostre teixit productiu i la millora de la vida de la societat valenciana".

Fernando Saludes, president de REDIT, ha assegurat que "aquests estudis demostren que la labor dels instituts tecnològics incideix positivament a la Comunitat Valenciana i en el seu teixit empresarial, a través d'un model sostenible i centrat en la qualitat de les persones que genera un impacte positiu en l'economia i el progrés del territori".

Sonia Tirado, directora general d'Innovació, ha posat l'accent en la innovació i en el seu impacte "la pregunta que hem de fer-nos ara és si la innovació que estem impulsant és una innovació responsable o no. Tota la ciutadania està fent un esforç enorme i confia en les institucions com a garants del benestar, i és la nostra responsabilitat retornar a la societat el seu esforç multiplicat per a avançar cap a una societat cada vegada més intel·ligent, sostenible i inclusiva", ha afegit.

Bones pràctiques en innovació responsable
'El 52 % de la plantilla dels instituts tecnològics valencians són dones', és un dels resultats de l'estudi RRI, que avalua i ofereix recomanacions als centres sobre bones pràctiques en matèria d'innovació responsable. Es conclou que els centres tenen una important conscienciació mediambiental i que disposen d'estratègies orientades a disminuir l'impacte negatiu de les seues activitats. L'educació en la innovació és l'àrea de l'RRI que millor i més uniformement desenvolupada es troba en tots els centres.

Des d'Ingenio (CSIC-UPV), entitat que ha col·laborat en l'elaboració de l'estudi RRI, Mónica García assegura que, des de l'inici, el plantejament s'ha focalitzat en la recollida d'informació 'in situ', la qual cosa ha derivat en entrevistes presencials i personals en cadascun dels centres participants que han aportat informació de valor que acredita les conclusions.

Impacte social i mediambiental dels instituts

Per cada euro invertit en les activitats dels instituts tecnològics de REDIT s'obté un retorn social de 7,64 €. Són les principals conclusions de l'estudi de l'SROI (mètode anual que se centra en el retorn social de la inversió tenint en compte aspectes extrafinancers com la desigualtat i la igualtat de gènere), elaborat en col·laboració amb Cliclab Transformative Agent, que conclou que tots els projectes d'I+D generen 351 milions d'euros d'impacte positius en els ODS, entre els quals destaquen els objectius 9, 12 i 13, sobre indústria, innovació i infraestructura, producció i consum responsable i acció pel clima, respectivament.

Desglossant els resultats, l'impacte de les accions dutes a terme pels instituts tecnològics ha doblat el valor de la inversió realitzada quant a accions per als treballadors, ja que amb una inversió de 22 milions s'ha aconseguit un impacte de 44,6 milions.

Iniciativa pionera

La monetització de l'impacte social i mediambiental s'ha mesurat a través de la metodologia SROI. El monitoratge dels indicadors d'innovació responsable (RRI), per la seua part, va ser introduïda per la Comissió Europea fa 10 anys, i en REDIT aquest procés s'actualitzarà biennalment i s'establiran les bases d'actuació dels instituts tecnològics en aquesta matèria.

És una iniciativa pionera en l'àmbit europeu ja que, fins hui, aquest tipus d'estudis havien sigut impulsats per governs o ecosistemes d'innovació de manera unilateral, però mai per part d'instituts tecnològics o altres entitats a nivell 'micro'. A més, REDIT presenta un doble estudi híbrid en el qual ha generat complementarietats entre l'SROI i l'RRI.

Amb aquesta iniciativa REDIT i els seus centres tecnològics s'alineen amb les estratègies europees que recomanen posar les persones i la societat en el centre, una línia que, com demostren els estudis, ja segueixen els instituts que es troben integrats en l'entorn empresarial, polític i social del territori.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la directora general d'Innovació, Sonia Tirado