Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

Pérez Garijo ret homenatge a 22 persones de les comarques de l'Alt Palància i Alt Millars víctimes de l'Holocaust

15/06/2022
Pérez Garijo ret homenatge a 22 persones de les comarques de l'Alt Palància i Alt Millars víctimes de l'Holocaust
- La consellera ha destacat que "hem arribat als 555 taulells lliurats als ajuntaments amb els noms i cognoms dels valencians i les valencianes que van patir aquell horror"
- Pérez Garijo ha posat en valor la importància que la memòria siga "un element integral del sistema educatiu"
- La consellera ha destacat que "hem arribat als 555 taulells lliurats als ajuntaments amb els noms i cognoms dels valencians i les valencianes que van patir aquell horror"
- Pérez Garijo ha posat en valor la importància que la memòria siga "un element integral del sistema educatiu"



La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, acompanyada de l'alcaldessa de Segorbe, Mari Carmen Climent, ha homenatjat 22 persones de les comarques de l'Alt Palància i l'Alt Millars, víctimes de l'Holocaust per defensar la llibertat i els valors democràtics.

Pérez Garijo ha lliurat a representants dels ajuntaments de diferents localitats de l'Alt Palància i l'Alt Millars els 'Taulells de la Memòria' corresponents al projecte 'Construint Memòria', que se situaran a llocs visibles dels municipis. La cerimònia també ha comptat amb la presència d'alcaldes i alcaldesses de les diferents localitats comarcals, així com familiars de les víctimes i entitats memorialistes.

A l'acte de Segorbe, la consellera ha insistit a "reparar el dany causat" i retre homenatge a 22 valencians que, com les més de 650 víctimes de la Comunitat Valenciana i milions de persones a tot Europa, van patir "el mal radical".

Pérez Garijo ha subratllat "com d'important que és conéixer el que va passar" i la memòria en forma de testimoni, investigació històrica, reconeixement i aprenentatge s'ha anat configurant "com l'instrument imprescindible perquè els botxins no aconsegueren esborrar-ho tot, com si no hi haguera ocorregut res".

"Fa just un mes vam poder assistir a l'homenatge internacional a les víctimes i comprovar com aquest tribut, a llocs com Itàlia, França, Polònia, Holanda, Bèlgica i molts altres, és una ofrena que no coneix d'ideologies ni tendències polítiques", ha assenyalat.

Pérez Garijo ha posat en valor la importància que la memòria siga un element integral del sistema educatiu, de l'agenda de totes les administracions i, en definitiva, de la nostra democràcia.

Reconeixement a les víctimes

En la seua intervenció, la consellera Pérez Garijo ha assenyalat que amb l'acte de hui "hem arribat als 555 taulells lliurats als ajuntaments amb els noms i cognoms dels valencians i les valencianes que van patir aquell horror; i ho fem 77 anys després de l'alliberament d'uns camps d'on la majoria no va poder eixir mai".

La consellera de Qualitat Democràtica ha lamentat "haver d'esperar tota una vida perquè reben aquest reconeixement, un acte en què cap de les víctimes ha pogut ser present".

Aquest dimecres s'ha retut homenatge a Sebastián Moliner Pradas i Pascual Sornis Pérez, d'Ayódar; Joaquín Mas Catalán i Manuel Mas Catalán, de Cortes de Arenoso; Rafael Villalba Villalba, de Fuente la Reina; Manuel Peiró Esteban, de Montán; José Bonet Navarro, de Montanejos; Valeriano Llach Bou, de Villahermosa del Río; Vicente Castillo Palanques i Ángel Vivas Montolio, de Zucaina; Víctor Gómez Gómez i Jaime Nuña Murria, d'Azuébar; Joaquín Alegría, de Barracas; José Ponz Borjal, de Bejís; José Gorriz Bau i Joaquín Pérez Juesas, de Caudiel; Manuel Gil Magdalena, Manuel Martín i Ramón Piquer Barrachina, de Segorbe; Agapito Martín Romaní, de Soneja; Ricardo Molina Balaguer, de Sot de Ferrer; i José Aliaga Flor, de Viver.

Pérez Garija ha afirmat que "15 van morir en aquell infern i 7 van poder viure de nou en llibertat", cosa que posa de manifest que allò no eren simples camps de concentració, "eren camps dedicats específicament a l'extermini, només així s'explica aquesta taxa de mortalitat".

La consellera ha afegit que "tenim l´obligació de continuar la lluita que van sostindre per fer un món millor, on la justícia i la dignitat humana no siguen aixafades per l'explotació, l'odi, la violència i la força".

La consellera de Qualitat Democràtica ha afirmat que hui "fem justícia" a la seua memòria i fem nostres unes biografies que són "autèntiques lliçons de vida". En aquest sentit, ha manifestat que gràcies a la seua lluita per la llibertat "hui podem ser lliures i no ho hem d'oblidar mai".

Galeria d'imatges