Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Pleno del Consell

El Consell aprova l’Avantprojecte de llei de participació ciutadana i foment de l’associacionisme per a implicar la ciutadania en els assumptes públics

17/06/2022
El Consell aprova l’Avantprojecte de llei de participació ciutadana i foment de l’associacionisme per a implicar la ciutadania en els assumptes ...
  • Mónica Oltra: “És una llei fonamental per a construir cultura participativa”
  • Pérez Garijo: “La futura llei de participació naix amb el clar compromís d’implicar la ciutadania en els assumptes públics”
  • La consellera ha destacat la importància de l’educació en la participació per a assolir un nou model amb mirada inclusiva, “en què ningú es quede arrere”
  • Pérez Garijo ha posat l’accent en el “model col·laboratiu” de què parteix la futura llei, un procés d’elaboració que ha tingut “un ampli procés participatiu"
  • Mónica Oltra: “És una llei fonamental per a construir cultura participativa”
  • Pérez Garijo: “La futura llei de participació naix amb el clar compromís d’implicar la ciutadania en els assumptes públics”
  • La consellera ha destacat la importància de l’educació en la participació per a assolir un nou model amb mirada inclusiva, “en què ningú es quede arrere”
  • Pérez Garijo ha posat l’accent en el “model col·laboratiu” de què parteix la futura llei, un procés d’elaboració que ha tingut “un ampli procés participatiu"

 

El Consell ha aprovat l’Avantprojecte de llei de participació ciutadana i foment de l’associacionisme de la Comunitat Valenciana, futura llei que naix amb el compromís del Govern Valencià d’implicar la ciutadania en els assumptes públics.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha destacat en la roda de premsa posterior al ple que es tracta d’una norma que ordenarà “un nou model de participació ciutadana molt més d’acord amb les creixents necessitats de la ciutadania i de les entitats ciutadanes com a agents socials vertebradors al nostre territori”. 

En aquest sentit, ha destacat que és una llei “fonamental, que busca construir cultura participativa, i que per això ve d’un procés amb molta participació de la societat, però també dels diferents departaments del Consell” i que dona especial èmfasi a l’educació i la infància.

“Es pretén, en definitiva, que tots els actors del territori, administracions públiques, entitats ciutadanes i ciutadania s’impliquen en la presa de decisions i en la cogestió de les polítiques públiques”, ha afirmat.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha detallat les principals novetats del text normatiu, l’objectiu fonamental del qual “és combatre la desafecció de la ciutadania cap a la política, superar el model de democràcia representativa i articular un model de governança directa que permeta teixir aliances amb les entitats ciutadanes i les entitats locals del territori”.

La consellera ha assenyalat que la futura norma en matèria de participació també posa de manifest la importància de l’educació en la participació per a assolir un nou model amb mirada inclusiva, “en què ningú es quede arrere i no s’oblide cap col·lectiu amb dificultats”, ha assegurat Pérez Garijo. 

La consellera ha subratllat que la democràcia “no és només votar cada quatre anys” sinó que és necessari “implicar la ciutadania en la presa de decisions”, una qüestió que desplega la nova llei a través de la formació en participació.

Durant la seua intervenció, Pérez Garijo ha parlat de les diferents fórmules que ha posat en marxa la Generalitat perquè cada vegada “hi haja més participació ciutadana”, entre les quals ha destacat l’elaboració dels primers pressupostos participatius de la Generalitat, “una iniciativa pionera que ha permés que la ciutadania decidisca la destinació d’algunes de les inversions de la Generalitat el 2022”.

La consellera ha posat l’accent en el “model col·laboratiu” de què parteix la futura llei, un procés d’elaboració amb “un ampli procés participatiu per a l’elaboració”, justament per a exemplificar allò que es pretén assolir: “una ciutadania activa en la vida política, amb poder de decisió directa sobre matèries que calga regular i en contacte estret amb l’Administració”, ha assegurat.

Principals novetats

La futura llei de participació i foment de l’associacionisme introdueix importants novetats entre les quals cal destacar que desapareix el límit d’edat per a participar en els assumptes públics, la qual cosa garanteix el dret de tots els col·lectius a participar-hi, especialment dels xiquets i les xiquetes. També s’amplia al conjunt de la ciutadania la possibilitat de participar en l’elaboració de normes i plans de la Generalitat, abans limitat a les persones o col·lectius afectats directament.

El portal de participació ciutadana GVA Participa es consolida com a eina tecnològica de participació de la ciutadania. En aquest sentit, serà el canal per a presentar iniciatives ciutadanes, participar en l’elaboració normativa i en els pressupostos participatius. En aquest sentit, s’estableix l’elaboració dels pressupostos participatius de la Generalitat cada dos anys amb caràcter vinculant. 

Es planteja un consell de participació ciutadana, amb noves funcions i coordinació dels consells comarcals de ciutadania activa, òrgans nous d’estructura comarcal, formats pel teixit associatiu i la ciutadania de cada comarca, que funcionaran com a extensions territorials del Consell de Participació Ciutadana.

D’altra banda, la iniciativa ciutadana en matèries no de llei requerirà 5.000 suports en un període de 5 mesos. S’haurà de fer a través del portal de participació de la Generalitat GVA Participa i obligarà el departament competent a emetre un informe de devolució en un període màxim de 3 mesos.

En l’àmbit formatiu se subratlla la importància dels programes de formació, mesures de sensibilització i difusió, programes educatius de participació i la Xarxa de Governança Participativa Municipal, especialment a través d’accions de participació en la infància, adolescència i joventut. També es fomenta la innovació i la investigació amb les universitats públiques valencianes i la implantació de laboratoris ciutadans innovadors.

Pel que fa a la participació de les persones valencianes en l’exterior, es crea el nou Consell de Persones Valencianes a l’Exterior, en què a més dels CEVEX, es podrà incorporar la ciutadania activa i vinculada a les polítiques de retorn. En aquest sentit, es preveuen mesures per a facilitar el retorn a la Comunitat Valenciana d’aquelles persones que hi vulguen tornar, especialment de la joventut desplaçada. També es preveu la creació del Registre de persones valencianes a l’exterior en GVA Participa.

Es regula la participació ciutadana en l’avaluació de les polítiques i els serveis públics a través d’auditories ciutadanes integrades per la ciutadania interessada mitjançant sorteig i membres del Consell de Participació Ciutadana.

En l’administració valenciana es constituiran òrgans de participació sectorials en totes les àrees de competència de la Generalitat. La representació de la ciutadania no podrà ser inferior al 60 % de la composició total de l’òrgan, amb equilibri d’homes i dones i participació de persones joves. Es crearà un registre electrònic d’òrgans i una guia d’utilitat pràctica per a la ciutadania.

Al seu torn, es crea la Xarxa de Governança Participativa de la Comunitat Valenciana com a espai de col·laboració i cooperació entre la Generalitat i els ens locals. 

La Generalitat elaborarà, conjuntament amb el Consell de Participació, un pla de participació cada tres anys.

Quant al foment de l’associacionisme, la futura llei reconeix el paper primordial de les entitats ciutadanes en la pertinència i eficàcia de les polítiques públiques a la Comunitat Valenciana, així com la imprescindible col·laboració amb les administracions públiques. 

Participació universal i inclusiva

El text normatiu té una sèrie de línies d’actuació com ara promoure i impulsar la participació de la ciutadania valenciana com a subjecte de decisió i participació, possibilitar i fomentar l’eficàcia de l’acció política i administrativa a través de la construcció col·lectiva, promoure i fer accessible la participació de tots els sectors de la població valenciana en l’esfera pública  o impulsar el desenvolupament d’una cultura participativa i deliberativa de la societat civil.

Al seu torn, pretén acostar l’acció de govern de les entitats públiques a la ciutadania i establir mecanismes de participació ciutadana, reforçar els mecanismes per a retre comptes de l’acció de govern i el control per part de la ciutadania, enfortir la vertebració de la societat civil per mitjà de la promoció i el foment de l’associacionisme i afavorir la cooperació i col·laboració entre l’Administració de la Generalitat i la local quant a la gestió i el foment de la participació ciutadana i l’associacionisme. 

Per a aconseguir-ho, l’avantprojecte de llei s’articula al voltant dels següents principis generals: governança democràtica, participació universal i inclusiva, vertebració social i cultura participativa, educació en la participació, retiment de comptes, claredat i proximitat comunicativa, transparència, accessibilitat i neutralitat tecnològica, vertebració territorial, igualtat d’oportunitats, no-discriminació i accessibilitat universal de les persones amb diversitat funcional en els processos de participació ciutadana. 

Procés participatiu en l’elaboració

L’Avantprojecte de llei de participació ciutadana i foment de l’associacionisme de la Comunitat Valenciana ha tingut un ampli procés participatiu en l’elaboració, en què s’han generat espais de reflexió conjunta sobre problemes i necessitats detectats per a generar propostes des de tots els àmbits de la societat civil. 

Aquest procés es va articular bàsicament al voltant de dues eines. D’una banda, l’obertura d’un període de debat en el portal de participació durant el qual al llarg de tres mesos es va fomentar la participació de la ciutadania mitjançant un qüestionari sobre els eixos de la futura norma i de la presentació lliure de propostes i opinions generals. 

D’una altra, hi va haver un procés de dinamització per mitjà de grups de treball semipresencials repartits pel territori de la Comunitat, en què les persones participants feien una anàlisi prèvia de les necessitats que havia de cobrir la futura normativa per a generar propostes que hi donaren resposta posteriorment. 

El resultat d’aquest procés de participació ha sigut retornat a la ciutadania a través del portal de participació i ha contribuït notablement a establir el nou marc regulador de la participació ciutadana i el foment de l’associacionisme a la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Pérez Garijo: "La futura ley de participación nace con el claro compromiso de implicar a la ciudadanía en los asuntos públicos"

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra

- Declaracions de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo