Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Resolució de la Comissió Europea

La Comunitat Valenciana seleccionada per a formar part de la Xarxa Europea de Centres d’Innovació Digital

21/06/2022
  • InnDIH és un dels 12 centres d’innovació digital espanyols que rebran fons de la Unió Europea de les 39 propostes inicials d’àmbit nacional
  • La proposta ha comptat amb el suport de 48 entitats de la Comunitat, entre universitats, centres tecnològics i d’investigació, i la CEV

 

La Comissió Europea ha aprovat la incorporació a la seua Xarxa Europea de Centres d’Innovació Digital de la candidatura única de DIH (per les sigles en anglés) de la Comunitat Valenciana, batejada com a InnDIH, segons ha informat ITI, centre tecnològic privat especialitzat en TIC que exerceix com a coordinador d’aquesta iniciativa. La valoració de la Comissió Europea ha sigut d’“excel·lent” amb un 14,5 sobre 15 en la puntuació obtinguda.

Es tracta d’una iniciativa coordinada per ITI en el marc de l’aliança Inndromeda, promoguda per l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI) i de la qual també formen part altres organitzacions, com ara l’acceleradora Innsomnia.

InnDIH comptarà amb un pressupost de prop de sis milions d’euros en els pròxims tres anys, que permetrà consolidar tot l’ecosistema d’agents a la Comunitat Valenciana amb l’objectiu d’afavorir la digitalització de les pimes i de l’Administració pública. D’aquesta manera, se suma a les iniciatives ja existents en aquest àmbit a la Comunitat Valenciana.

Per a la directora gerent d’ITI, Laura Olcina, el reconeixement d’InnDIH com a centre d’innovació digital per part de la Unió Europea suposa “una fita molt rellevant i un suport a la tasca que tant des del nostre centre tecnològic com de tot l’ecosistema d’innovació estem realitzant per a accelerar la transformació digital que tant la nostra economia com les nostres empreses necessiten per a continuar sent competitives”. El fet de ser líders d’una iniciativa d’aquesta envergadura, ha prosseguit, “és un reconeixement als més de 25 anys que fa que treballem des d’ITI en tecnologies digitals basades en la dada, com ara la intel·ligència artificial”.

En aquesta línia, el vicepresident executiu de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Andrés García Reche, ha subratllat que la decisió de la Comissió Europea és “una excel·lent notícia que avala el treball realitzat per les diverses institucions que constitueixen el nostre sistema d’innovació per a assolir un DIH de referència a la regió”.

“Fa tres anys que treballem des de l’AVI per a armar un projecte per a tota la Comunitat Valenciana, que implique Inndromeda i tots els actors principals del sistema amb la finalitat d’afrontar de manera global, i amb les imprescindibles garanties d’èxit, els grans reptes de la digitalització, com ara el desenvolupament de l’economia de la dada, la intel·ligència artificial i la Indústria 4.0”, ha indicat.

En paraules del president d’Inndromeda, Fernando Saludes, “l’èxit d’InnDIH és la millor demostració de la proposta de valor d’Inndromeda, com a espai de trobada i col·laboració en el qual desenvolupar projectes compartits i ambiciosos, i de les excel·lents capacitats tecnològiques de les quals disposen els socis d’Inndromeda, reconegudes internacionalment”.

InnDIH constitueix, per tant, la major col·laboració publicoprivada de la Comunitat Valenciana en l’àmbit de la digitalització amb un total de 48 entitats, entre les quals hi ha 12 socis beneficiaris (ITI, Inndromeda, Innsomnia, CEV, Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana, CSIC, UPV, UV, Ruvid, Redit, IBV i Aitex); 20 entitats afiliades (Ainia, Aecta, ITC, Aimplas, Ateval, Cambra Alacant, Cambra Castelló, Cambra València, Inescop, Femeval, Incliva, Fisabio, IIS La Fe, ITE, AIJU, Itene, Aidimme, UA, UMH, UJI), i 16 entitats associades (AVI, Valmetal, Quimacova, AVIA, Startup València, Cambra Orihuela, Cambra Alcoi, COII-CV, COIT-CV, IICV, Fempa, Fundació Hospital Provincial, Isabial, FiHgU, Ivace i VLC Tech City).

Serveis a les empreses

Sota el nom d’InnDIH, el nou Centre d’Innovació Digital de la Comunitat Valenciana està emmarcat en el programa Europa Digital (2021-2027) de la Unió Europea, que promou la transformació digital de la societat i l’economia dels països membres.

En concret, InnDIH donarà accés a serveis de digitalització a les pimes i les administracions públiques per a l’adopció d’aquestes tecnologies, a més de suport per a la definició de nous models de negoci. Un catàleg d’actuacions que s’estructura entorn de quatre blocs (anàlisi prèvia a la inversió, formació i habilitats, suport per a trobar inversions i ecosistema d’innovació i treball en xarxa), que es reforçarà amb la connexió a la Xarxa EDIH i resolent necessitats tecnològiques d’altres usuaris.

Les principals tecnologies digitals que aborda de manera principal són la intel·ligència artificial (IA), la computació d’alt rendiment (HPC per les sigles en anglés), la ciberseguretat, el ‘big data’ i la robòtica, posant el focus en els dominis de salut i qualitat de vida i fabricació avançada.

En paraules del president de la CEV, Salvador Navarro, “aquest nou èxit de la col·laboració publicoprivada afavorirà que les empreses de la Comunitat Valenciana puguen oferir serveis i productes amb més valor afegit. En un mercat global cada vegada més exigent, el fet que les empreses, amb independència de la grandària que tinguen, en puguen millorar les capacitats tecnològiques i innovadores és fonamental per a continuar sent competitives. Aquest és el nostre objectiu i el reconeixement de l’InnDIH ens hi acosta més. És una excel·lent notícia per al teixit productiu i per al nostre territori”. 

En aquesta línia, Fran Estevan, cofundador d’Innsomnia i de LocalEurope, ha insistit en el valor afegit i el coneixement acumulat que aportaran les empreses del grup Innsomnia en el si del nou EDIH: “El nostre objectiu és connectar-lo amb tot l’ecosistema d’emprenedoria, promovent la innovació oberta i aprofitant l’experiència d’Innsomnia Accelerator, així com ajudar les empreses a aconseguir finançament per al desenvolupament dels seus projectes transformadors”.

Centres d’innovació digital

La Unió Europea, des de l’any 2016, ha desenvolupat el concepte de centres d’innovació digital (també coneguts com a Digital Innovation Hub o DIH per les sigles en anglés) com a ecosistemes de col·laboració orientats a proporcionar serveis que impulsen la incorporació de solucions per a la digitalització de productes, serveis o processos, especialment en les petites i mitjanes empreses.

InnDIH és el resultat reeixit d’una estratègia basada en “la suma de forces” de cara a Europa. En aquesta línia es va determinar que la Comunitat Valenciana anara amb una proposta única i forta per a la proposta europea d’EDIH, que conjuminara l’experiència d’altres DIH regionals com ara Hub4.0Manuval, ITI Data Cycle Hub i Innsomnia Digital Innovation Hub (València); Espaitec (Castelló), i Dinapsis (Alacant).

La suma dels integrants d’InnDIH ofereix un conjunt d’infraestructures i capacitats molt potent, amb més de 100 demostradors i infraestructures d’experimentació (espais de dades, laboratoris, demostradors…), més del 50 % dels quals són de tecnologies digitals.

A més, suposa un accés a la Xarxa EDIH a escala europea. Una de les seues funcions serà l’establiment d’acords amb altres DIH que complementen les capacitats presents a la Comunitat Valenciana per a ser capaços de respondre a totes les necessitats i els reptes de la regió.