Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Transformación digital

El Consell posa les empreses de la Comunitat Valenciana a l'avantguarda en tecnologies habilitadores a través d'Inndromeda

07/04/2022
- L'Aliança publicoprivada presenta el seu pla d'activitats 2022 a la seu de la CEV a València
- La Generalitat Valenciana ha destinat un milió d'euros per a enfortir l'ecosistema valencià d'innovació
- L'Aliança publicoprivada presenta el seu pla d'activitats 2022 a la seu de la CEV a València
- La Generalitat Valenciana ha destinat un milió d'euros per a enfortir l'ecosistema valencià d'innovació



Intel·ligència artificial, ciberseguretat o nanotecnologia són algunes de les tecnologies habilitadores més destacades que estan marcant ja el rumb de la nova economia. Per això la necessitat que les empreses de tots els sectors de la Comunitat Valenciana puguen conéixer-les i implantar-les de manera eficient. Aquest és el gran repte d'Inndromeda, l'aliança en tecnologies innovadores de la Comunitat Valenciana, que ha presentat a la seu de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) a València el seu pla d'activitats per a aquest 2022.

La Generalitat destina enguany un milió d'euros per a garantir la implantació i el desenvolupament d'innovacions en tecnologies habilitadores a través d'Inndromeda, l'aliança publicoprivada referent en l'àmbit de les tecnologies intensives en coneixement i amb capacitat per a transformar el teixit productiu de la Comunitat Valenciana.

En la cita ha intervingut la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, qui ha subratllat "el compromís de la Generalitat Valenciana amb aquest projecte al qual hem destinat un milió d'euros amb la finalitat d'enfortir l'ecosistema valencià d'innovació en tecnologies habilitadores a la Comunitat Valenciana".

També ha afirmat que "Inndromeda és l'instrument que ens permetrà complir amb el full de ruta del canvi cap a una economia més sòlida i estable, enfocada en el coneixement", per a afegir que "la vocació d'aquesta aliança és prestar serveis de suport a les empreses interessades en el desenvolupament de projectes d'R+D+i, així com la incorporació de nous socis".

Per la seua part, el vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Andrés García Reche, ha subratllat el paper d'Inndromeda com un instrument per a la transformació del sistema productiu capaç de garantir la incorporació de les tecnologies habilitadores en les nostres empreses.

"L'aliança Inndromeda, com a organització que reuneix universitats, CSIC, instituts tecnològics, centres d'investigació sanitària i empreses, prestarà serveis diferencials de manera conjunta, la qual cosa garantirà que la transformació es realitze amb solvència i incloga totes les activitats productives", ha subratllat Andrés García Reche.

Durant l'acte d'obertura, el president de CEV, Salvador Navarro, ha indicat que "la pandèmia ha accelerat la tan necessària digitalització i ara no podem ni quedar-nos quiets ni baixar la marxa. Tenim l'ocasió d'accelerar i, a més, de fer-ho assessorats a través d'una xarxa especialitzada d'infraestructures i espais demostratius i experimentals d'última generació".

A més, Navarro ha recordat que "el nostre teixit productiu el formen majoritàriament microempreses i pimes i això fa encara més necessari augmentar la cooperació". "És fonamental per a tindre la fortalesa necessària per a incorporar els processos d'innovació". Per això ha demanat a les empreses de la Comunitat Valenciana que vegen en Inndromeda un aliat en el procés de transformació digital en el qual, com és evident, estan compromeses.

Mentrestant, el president d'Inndromeda, Fernando Saludes, ha agraït el suport de la Generalitat a aquesta iniciativa que suposarà una consolidació de l'associació com a referent en tecnologies habilitadores. En aquest punt, ha afegit que aquesta "aliança és la clau d'accés de qualsevol entitat de la Comunitat Valenciana a la informació, el coneixement i a les tecnologies disruptives".

Full de ruta

Durant la trobada, el director d'Inndromeda, Óscar David Sánchez, ha presentat les activitats i serveis de l'aliança per a les empreses de la Comunitat Valenciana. "Constitueix un full de ruta que portarà Inndromeda a consolidar-se com a referent en la innovació de tecnologies habilitadores i en una eina per a transformar el model productiu valencià", ha destacat.

Inndromeda té com a socis la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), els centres del CSIC de la Comunitat, la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit) i els seus onze centres associats, les universitats valencianes, els principals centres d'investigació sanitària, i diverses entitats i associacions empresarials, com el clúster de l'automoció, Avia, Fempa, Femeval o el Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana, entre altres.

Una de les infraestructures més avançades del país en tecnologies habilitadores/b>

Una de les principals accions se centrarà a identificar i caracteritzar tots els espais d'experimentació i de demostració de noves tecnologies, com ara plantes pilot, existents entre els més de 30 socis que formen part d'Inndromeda. L'objectiu és fomentar el coneixement d'aquestes infraestructures i la seua utilització per part de les empreses valencianes, interessades a comprovar el potencial d'introduir aquestes tecnologies en els seus productes, processos i serveis, així com per part d'empreses tecnològiques que necessiten espais on validar i mostrar el valor afegit de les seues solucions.

L'aliança disposa de més de 200 centres demostradors i més de 270 equipaments i infraestructures específiques relacionades amb les tecnologies habilitadores. En aquest sentit, Óscar Sánchez ha destacat que les empreses podran comptar ací amb "una de les infraestructures més àmplies d'Espanya per a validar la integració de tecnologies, així com avaluar la seua viabilitat tècnica i econòmica". També enguany es definirà un "full de ruta per al desenvolupament futur d'aquesta xarxa de demostradors i facilitar la interconnexió", ha afegit.

Així mateix, Inndromeda té previst desenvolupar un programa formatiu propi en tecnologies habilitadores, amb la participació d'universitats, centres d'investigació, centres tecnològics i empreses. S'identificaran i estudiaran les necessitats formatives d'empreses i persones que hi treballen, especialment en les temàtiques per a les quals no hi ha, en l'actualitat, una oferta adequada, per a la qual cosa Inndromeda comptarà amb la col·laboració dels seus socis Redit i Ruvid. La formació tindrà un caràcter aplicat, es desenvoluparà, entre altres, sobre la xarxa d'espais d'experimentació i demostració, i s'adequarà a diferents perfils professionals, incloent-hi persones en llocs de direcció i gerència, tècnics i persones acabades de graduar.

Finalment, un altre dels objectius d'Inndromeda és donar suport a les empreses per a "promoure projectes de desenvolupament i innovació en l'àmbit de les tecnologies habilitadores, en col·laboració amb els socis d'Inndromeda", ha afegit el seu director. "Estem identificant casos d'èxit i necessitats no resoltes per a compartir-les en trobades tecnològiques regulars, que faciliten el contacte entre les mateixes empreses, l'administració pública i els agents del Sistema Valencià d'Innovació", ha finalitzat.

En aquest sentit, Inndromeda desenvoluparà una sèrie de tallers per a ajudar les empreses a identificar noves oportunitats de negoci i innovació a partir de l'explotació de grans volums de dades, públics o privats, amb la participació de socis d'Inndromeda referents en aquest camp, com ITI o IBV.

Sobre Inndromeda

Inndromeda representa un esforç col·lectiu de col·laboració publicoprivada, en la qual la comunitat empresarial, les universitats, els centres tecnològics i d'investigació, i les administracions públiques sumen forces per a impulsar el desenvolupament i la incorporació de les tecnologies habilitadores en el teixit productiu de la Comunitat.

Inndromeda uneix totes les forces vives per a ser part de l'actual revolució tecnològica, molt més disruptiva i accelerada que les que s'han desenvolupat fins ara. És l'aglutinador d'R+D+I a la Comunitat que treballa per a aportar una utilitat real a tots els agents implicats i busca acollir totes les federacions empresarials.

Les tecnologies habilitadores es presenten en 7 grans grups: intel·ligència artificial i computació, tecnologies industrials avançades, ciberconnectivitat, ciberseguretat, micro/nano electrònica i fotònica, biotecnologies/tecnologies de ciències de la vida i materials avançats i nanotecnologia.

Galeria d'imatges