Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Apoyo a la I+D+i

L'AVI destina més d'11 milions d'euros en ajudes per al desenvolupament de projectes d'innovació per al sector agroalimentari

13/04/2022
- L'Agència presenta la seua nova convocatòria de suport a la innovació en una jornada informativa organitzada per l'institut tecnològic Ainia
- Huit projectes d'R+D+I d'aquest centre han obtingut finançament de l'Agència per un import superior a 1,3 milions d'euros
- L'Agència presenta la seua nova convocatòria de suport a la innovació en una jornada informativa organitzada per l'institut tecnològic Ainia
- Huit projectes d'R+D+I d'aquest centre han obtingut finançament de l'Agència per un import superior a 1,3 milions d'eurosL'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha destinat més d'11 milions d'euros des de 2018 per a donar suport al desenvolupament de projectes d'innovació dirigits al sector agroalimentari, segons ha assenyalat la secretària general de l'AVI, Olivia Estrella, durant la presentació de la nova convocatòria d'ajudes en concurrència competitiva de l'Agència, en una jornada en línia organitzada per l'institut tecnològic Ainia.

En els últims quatre anys, l'AVI ha finançat prop de 70 sol·licituds de suport per al desenvolupament de solucions innovadores que ofereixen resposta als principals desafiaments del sector primari i la indústria de l'alimentació, com ara la producció d'aliments més saludables, l'augment de la flexibilitat i la seguretat en la producció d'aliments, i l'impuls de l'agricultura de precisió.

La major part de les iniciatives que han comptat amb el suport de l'Agència s'alineen amb les conclusions dels comités d'especialistes que assessoren l'AVI en la identificació dels reptes i les solucions prioritàries per a la millora del sistema productiu de la Comunitat Valenciana. Encara més, un d'aquests grups, constituït per representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l'empresariat, ja ha definit específicament les principals oportunitats per a la innovació en l'àmbit agroalimentari.

Per mitjà d'aquests incentius, els diversos agents del sistema d'innovació col·laboren en el desenvolupament de noves tecnologies per a la detecció precoç de plagues, tractaments més eficaços i sostenibles contra aquestes; aliments i ingredients amb efectes beneficiosos per a les persones; noves vies per a la valorització de residus del camp; envasos més sostenibles que retarden la data de caducitat, o sistemes optimitzats per al control de patògens en les línies de producció, entre altres projectes.

En el capítol de beneficiaris destaca el rol d'Ainia, centre tecnològic especialitzat en agroalimentació, que ha recaptat ajudes per un valor superior a 1,3 milions d'euros per a l'execució de huit iniciatives d'innovació, segons ha detallat la secretària general de l'Agència.

En la seua intervenció, Estrella ha subratllat, així mateix, la versatilitat d'aquest institut, que estén les capacitats que té a altres àmbits de coneixement, com la salut o l'economia circular. D'aquesta manera, Ainia treballa en el desenvolupament de nous sistemes de detecció de defectes en envasos alimentaris o en l'obtenció d'ingredients funcionals a partir de residus agrícoles, al mateix temps que participa en projectes per a la valorització de salmorres o en el disseny d'un assistent robòtic orientat al diagnòstic de càncer en dermatologia.

Casos d'èxit

Precisament, la jornada ha comptat amb la contribució de representants de les empreses Cleanity i Grupo Gimeno, per a exposar diversos casos d'èxit en els quals aquest institut col·labora de manera activa amb altres agents del sistema d'innovació.

En concret, el responsable de projectes de Cleanity, Alexandre Martínez, ha explicat els avanços en el desenvolupament d'un sistema biotecnològic de neteja de patògens amb aplicació en entorns sanitaris i de la indústria alimentària; un projecte que s'executa en cooperació amb Lumensia Sensors i tres centres d'investigació (Fisabio, IATA-CSIC, ICMol-UV), a més d'Ainia.

L'obtenció de biofertilitzants, bioplàstics i biogàs a partir dels llots de depuradores ha centrat, per la seua banda, la intervenció de Rubén García, tècnic d'R+D del Grupo Gimeno, que ha repassat els diversos projectes finançats per l'Agència a través dels seus programes de suport a l'R+D+I, com ara Bioferes i Bioedaria, executats en col·laboració amb Ainia.

En aquest sentit, la secretària general de l'AVI, Olivia Estrella, ha animat els agents del sistema d'innovació al fet que concórreguen a la nova convocatòria d'ajudes que acaba de llançar la institució, que està dotada amb 50 milions d'euros.

"Amb aquest pressupost preveiem donar suport al voltant de 450 sol·licituds d'ajudes per al desenvolupament de projectes d'R+D+I en col·laboració, la majoria de les quals estan associades als programes de suport als projectes estratègics en cooperació i a la cadena de valor empresarial, que són els que presenten més impacte en el teixit productiu", ha continuat Estrella. El termini per a optar a aquests incentius romandrà obert fins al pròxim 6 de maig.

Per la seua banda, la CEO d'Ainia, Cristina del Campo, ha destacat el paper dels instituts tecnològics, i en aquest cas d'Ainia, "com un 'partner' tecnològic amb molt de potencial per a acompanyar les empreses en els seus projectes d'innovació. Per a dur-ho a terme, comptem amb un equip molt qualificat, amb molts anys de coneixement tecnològic i unes instal·lacions i un equipament d'avantguarda, per a ajudar-los a afrontar els seus reptes d'innovació". Ainia compta amb prop de 1.600 clients i desenvolupa més de 200 projectes d'R+D a l'any, molts dels quals estan connectats amb les línies de l'AVI, per a ajudar les empreses a ser més competitives.

En el seminari web ha participat el cap del Servei de Cooperació del Sistema Valencià d'Innovació, Eduardo Viana, que ha detallat les diverses classes de programes i ajudes, i també el director d'innovació d'aquest centre, Andrés Pascual, que ha exposat les principals línies de treball d'Ainia i la vinculació que té amb els reptes i les solucions que prioritza l'Agència en la seua convocatòria.

Galeria d'imatges