President
Stop al foc

Ximo Puig apel·la a la corresponsabilitat i al sentit comú de la ciutadania per a "preservar i gaudir" el territori de la Comunitat Valenciana

13/04/2022
Ximo Puig apel·la a la corresponsabilitat i al sentit comú de la ciutadania per a 'preservar i gaudir' el territori de la Comunitat Valenciana
- El president de la Generalitat ha presentat la campanya de conscienciació ciutadana en matèria de prevenció d'incendis 'Stop al foc'
- Ximo Puig ha destacat el descens del nombre d'incendis en el període 2019-2021, en què s'ha registrat la superfície cremada més reduïda dels últims 25 anys
- La consellera de Justícia ha anunciat un augment del pressupost destinat a extinció d'incendis, que arribarà als 101 milions d'euros
- La consellera d'Emergència Climàtica ha destacat que els municipis valencians ja compten amb 371 plans locals de prevenció d'incendis (PLPIF)
- El president de la Generalitat ha presentat la campanya de conscienciació ciutadana en matèria de prevenció d'incendis 'Stop al foc'
- Ximo Puig ha destacat el descens del nombre d'incendis en el període 2019-2021, en què s'ha registrat la superfície cremada més reduïda dels últims 25 anys
- La consellera de Justícia ha anunciat un augment del pressupost destinat a extinció d'incendis, que arribarà als 101 milions d'euros
- La consellera d'Emergència Climàtica ha destacat que els municipis valencians ja compten amb 371 plans locals de prevenció d'incendis (PLPIF)


València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha apel·lat a la corresponsabilitat i al sentit comú de la ciutadania per a avançar en el "gran objectiu" de preservar i, al mateix temps, gaudir la naturalesa, la qual cosa també incidirà en la "recuperació emocional" dels valencians i valencianes.

Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en l'acte de presentació de la campanya contra incendis forestals 'Stop al foc', en què també han participat la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

En el transcurs de l'acte, el president ha destacat l'avanç experimentat a la Comunitat Valenciana, "tant en equipament com en capacitat i professionalitat" en matèria de lluita contra incendis, així com que hi haja "més consciència col·lectiva" sobre la importància de preservar els espais naturals, la qual cosa ha contribuït que el trienni 2019-2021 haja sigut el període amb menys superfície cremada en els últims 25 anys.

No obstant això, el cap del Consell ha subratllat la necessitat de "construir una aliança entre institucions" en la lluita contra els incendis i ha agraït l'esforç de les persones que "donen la cara" per la defensa del patrimoni natural de la Comunitat Valenciana, com ara les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i la Unitat Militar d'Emergències, la Delegació del Govern, així com les diputacions i els ajuntaments.

Així mateix, ha apel·lat a la corresponsabilitat de la ciutadania, gràcies a la qual ha assegurat que la Comunitat Valenciana ha tingut menys incidència durant la pandèmia, i ha insistit a reclamar "sentit comú" per a "ser conscients del que no es pot fer en el territori i adoptar decisions que eviten desastres naturals".

Increment en la dotació pressupostària

Per la seua banda, la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha destacat que en 2021 els bombers i bomberes forestals de la Generalitat van haver d'intervindre en 1.861 incidents i el telèfon 1·1·2 va rebre un total de 8.012 telefonades relacionades amb incendis forestals i de vegetació, que, "gràcies a la promptitud i l'eficàcia amb què van ser ateses, no van tindre conseqüències importants".

Bravo ha insistit a demanar a la ciutadania la seua implicació en la "gran tasca col·lectiva de protegir les nostres muntanyes", perquè, segons ha assegurat, "la diferència entre un conat i un gran incendi pot estar en una simple telefonada". A més, ha reiterat que "de res servirà l'esforç i la preparació si la ciutadania no està implicada i compromesa en la tasca col·lectiva de preservar el que si es danya, no té remei i si es perd, no té recanvi", ha manifestat.

Finalment, ha recordat que el valor del patrimoni natural valencià "és incalculable, però el cost de la seua protecció no ho és". Per això ha assegurat que des de l'any 2016 el seu departament ha augmentat la dotació pressupostària per a l'extinció d'incendis en un 24 %, fins a assolir els actuals 101 milions d'euros.

Protecció del territori

Per la seua banda, la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha avançat que el dispositiu d'enguany compta amb 750 professionals dedicats a la prevenció i la vigilància de l'espai forestal de la Comunitat Valenciana, que representa més d'un 55 % del territori de la Comunitat. A més, ha destacat que el 45 % del territori compta amb alguna figura de protecció, la qual cosa suposa un 15 % més del que demana la Unió Europea.

Per a la consellera, "la prevenció d'incendis forestals és un treball que es desenvolupa 365 dies a l'any", per la qual cosa ha destacat l'esforç del seu departament a "sumar capacitat i eines de bona gestió", com ara l'aprovació dels plans locals de prevenció d'incendis (PLPIF), que en sumen ja 371 i per a la qual cosa s'ha triplicat el pressupost, o l'actualització dels instruments de planificació dels parcs naturals.

Campanya 'Stop al foc'

La campanya #stopalfoc està impulsada per Presidència de la Generalitat i compta amb la col·laboració de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública.

L'objectiu de la campanya és conscienciar els ciutadans de la importància de tindre actituds cíviques i mostrar de manera clara que els incendis forestals tenen conseqüències directes sobre les persones, els béns i l'entorn natural, i que és necessari comprometre's personalment i col·lectivament per a evitar conductes de risc i previndre incendis forestals.

Pla de lluita contra incendis forestals 2022

Durant el període de Setmana Santa, és a dir del 14 al 25 d'abril, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica posarà en marxa un dispositiu especial amb 277 persones que realitzaran tasques de vigilància i prevenció d'incendis. Aquest dispositiu augmentarà a les 750 persones entre l'1 de juny i el 25 d'octubre, principalment agents mediambientals i personal del Servei de Vigilància Preventiva.

Per la seua banda, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) compta amb un miler d'efectius d'intervenció operativa entre els mesos de maig i octubre, període en què es concentra la major part del risc.

En concret, es tracta de 56 unitats de bombers forestals terrestres de la Generalitat, amb 740 efectius, i 6 unitats helitransportades de bombers forestals de la Generalitat amb 84 efectius. Cal sumar-hi el personal tècnic del Centre de Coordinació d'Emergències; el personal dependent de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i el personal operatiu dels tres consorcis provincials de bombers.

Per a la campanya d'estiu 2022, la Generalitat compta amb mitjans terrestres i aeris d'extinció, com ara 45 camions autobomba; 56 vehicles tot terreny; 9 avions (7 de terra i 2 amfibis), i 9 helicòpters, 2 dels quals de coordinació, 6 d'extinció i un de gran capacitat que quintuplica el transport d'aigua respecte dels considerats d'extinció estàndard.

Com a principal novetat, tres dels helicòpters estaran operatius des de juny fins a desembre, la qual cosa suposa ampliar en tres mesos el temps que estaran disponibles respecte de l'any passat. Això permetrà disposar de més capacitat de resposta durant la primavera i la tardor, ja que els incendis forestals s'han desestacionalitzat.

Increment de la inversió en extinció i prevenció

El pressupost total anual destinat a l'extinció d'incendis forestals per part de l'AVSRE és de 101 milions d'euros, 30,47 milions dels quals corresponen al Servei de Bombers Forestals SGISE de la Generalitat Valenciana i 6,2 milions es destinen als mitjans aeris.

Per la seua banda, la Conselleria d'Emergència Climàtica ha impulsat en els últims dos anys el desenvolupament de plans locals de prevenció d'incendis forestals i actualment 370 municipis ja compten amb PLPIF, la qual cosa suposa el 70 % del total de municipis que representen el 85 % de la superfície forestal.

Per a impulsar aquests plans, la Conselleria destinarà durant 2022 un total d'1,6 milions d'euros. A més, la setmana que ve es convocaran les ajudes per a substitució de l'ús del foc com a mètode d'eliminació de restes agrícoles, i també s'ha previst destinar ajudes al voluntariat ambiental en prevenció d'incendis forestals.

Descens del nombre d'incendis

Durant 2021 s'han produït 240 incendis forestals, que han afectat 784 hectàrees, i l'incendi de Soneja-Azuébar, a la província de Castelló, va ser el de més superfície afectada, un total de 420 hectàrees forestals.

L'any 2021 és, per tant, el tercer any consecutiu amb menys nombre d'incendis forestals des que hi ha estadística oficial; seguit del 2020, en què es van registrar 252 incendis, i del 2019, quan el nombre d'incendis declarats va ser de 273.

Aquestes dades contrasten amb els registres de principis dels anys noranta, quan el nombre d'incendis anuals era superior a 750, i es deuen a les mesures adoptades en els últims anys en matèria de prevenció i vigilància en l'ús del foc.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

La consellera de Justícia ha anunciat un augment del pressupost destinat a extinció d'incendis, que arribarà als 101 milions d'euros

La consellera de Emergencia Climática ha destacado que los municipios valencianos ya cuentan con 371 Planes Locales de Prevención de Incendios (PLPIF)

El president de la Generalitat ha presentat la campanya de conscienciació ciutadana en matèria de prevenció d'incendis 'Stop al foc'

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig

- Declaracions de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo

- Declaracions de la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà