Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell impulsa el Pla de transformació digital per a situar la Comunitat Valenciana com a model d'innovació

29/04/2022
- El pla preveu el desenvolupament de propostes específiques orientades a construir una societat valenciana amb les millors infraestructures TIC
- El pla preveu el desenvolupament de propostes específiques orientades a construir una societat valenciana amb les millors infraestructures TIC


El Ple del Consell ha aprovat el Pla de transformació digital de la Comunitat Valenciana (Com Digital 2025) que marca el full de ruta per a aconseguir una digitalització plena de tota la societat valenciana, una transformació que inclou la ciutadania, el teixit empresarial i el sector públic, la qual cosa contribueix a convertir la Comunitat Valenciana en una regió més pròspera, habitable, competitiva i més atractiva com a destinació del talent, recursos i inversions de l'exterior.

Aquest pla de digitalització, impulsat des de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, s'alinea amb els programes Europa Digital i Pla Espanya digital 2025 i recull un catàleg d'actuacions vertebrades entorn de 6 àrees estratègiques que, a través de la millora de la competitivitat i capacitació digital, posicionarà la societat i l'economia valenciana com un model d'innovació i generació de coneixement, i d'aquesta manera s'aconseguirà l'accés universal a la connectivitat.

Cada una de les 6 àrees estratègiques preveu el desenvolupament de propostes específiques orientades a construir una societat valenciana amb les millors i més modernes infraestructures TIC, plena en competències digitals, i una economia digital capdavantera i competitiva a escala mundial.

Millora de la connectivitat

Suposa disposar i garantir unes infraestructures de telecomunicacions que permeten la connectivitat de tota la ciutadania, orientades a eliminar qualsevol tipus de bretxa digital, i desplegar la tecnologia 5G en tot el territori.

Per a fer-ho, el Pla de transformació digital preveu una anàlisi de la situació de la cobertura en el nostre territori a fi de millorar la connectivitat en les zones blanques i grises, així com en l'administració pública.

Transformació digital del model productiu

Així mateix, estableix connexions entre els agents del sistema valencià de la innovació a fi d'incorporar el coneixement existent al teixit productiu i empresarial.

El Pla preveu l'impuls de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i d'Inndromeda, com a entitats mediadores i facilitadores, aglutinadores d'agents socials implicats en el procés de transformació digital del sistema productiu valencià.

Territoris innovadors i sostenibles

L'objectiu és fomentar el territori de la Comunitat Valenciana com a lloc la per a implantació d'empreses tecnològiques, atraient talent en intel·ligència artificial i 'big data', que redunde en beneficis del sector públic i privat.

Per a abordar aquesta àrea estratègica, el Com Digital proposa accions de formació i capacitació en coneixements i habilitats tècniques, incloent-hi la millora de les competències digitals dels empleats públics, així com el suport per al desenvolupament de serveis públics intel·ligents i 'smart cities'.

Pla de digitalització de les pimes

Pretén, també, intensificar el procés de digitalització de les empreses valencianes, amb especial atenció a pimes i micropimes,

En el Pla de transformació digital s'estableixen els passos que s'ha de seguir per a implantar un pla de digitalització en les empreses valencianes que contribuïsca a millorar la productivitat de les pimes.

Transformació digital de la ciutadania

D'altra banda, pretén proporcionar, completar i reforçar les competències digitals de les persones treballadores i de la ciutadania.

En aquest sentit, el pla proposa la creació i finançament de cinc càtedres amb les cinc universitats públiques valencianes, que orienten els seus esforços a analitzar i combatre les bretxes digitals que afecten la ciutadania.

Transformació disruptiva

Finalment, el pla persegueix afavorir el camí cap a una economia de la dada, garantint la privacitat i seguretat.

Des del Pla de transformació digital es preveu l'impuls de la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació en la intel·ligència artificial, a través d'accions com la posada en marxa de ValgrAI, l'Escola de Postgrau i Xarxa de Centres d'Investigació en IA, que ja ha fet els seus primers passos.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra