Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Salut Pública

El Consell dona suport al desenvolupament de noves mascaretes i pantalles amb additius naturals que protegeixen contra virus i bacteris

03/05/2022
El Consell dona suport al desenvolupament de noves mascaretes i pantalles amb additius naturals que protegeixen contra virus i bacteris
- El projecte DOTMASK explora nous recobriments i plàstics obtinguts a partir d'extractes botànics aplicables a equips de protecció individual
- L'empresa Lamberti coordina l'equip de treball, en el qual participa Airnatech, ADM Biopolis, l'Institut Tecnològic del Plàstic Aimplas i l'IIS La Fe
- El projecte DOTMASK explora nous recobriments i plàstics obtinguts a partir d'extractes botànics aplicables a equips de protecció individual
- L'empresa Lamberti coordina l'equip de treball, en el qual participa Airnatech, ADM Biopolis, l'Institut Tecnològic del Plàstic Aimplas i l'IIS La FeLa Generalitat, a través de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), finança el desenvolupament de mascaretes i pantalles facials dotades amb propietats antimicrobianes capaces de previndre infeccions i contagis per virus i bacteris, fins i tot d'aquells resistents als fàrmacs. Per a dur-ho a terme s'estan explorant nous recobriments i plàstics obtinguts a partir d'extractes botànics que milloren els atributs dels equips actuals de protecció individual (EPI).

La iniciativa, batejada com a DOTMASK, és un dels projectes estratègics en cooperació a què ha donat suport l'Agència en el marc de l'última convocatòria d'ajudes que ha llançat en concurrència competitiva. Està coordinada per l'empresa química Lamberti i compta amb la participació de l'Institut Tecnològic del Plàstic, Aimplas; l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital La Fe de València; la biotecnològica ADM Biopolis, i la firma fabricadora de mascaretes Airnatech.

El desenvolupament de materials amb capacitat antibacteriana i viricida respon a la necessitat de reduir la incidència de contagis provocats per patògens com el de la COVID-19, que, amb freqüència, es transmeten principalment per via aèria. Els virus i els bacteris són especialment perillosos en entorns hospitalaris, on és més habitual que aquests microorganismes adquirisquen resistència als fàrmacs.

Fins ara, els recobriments dissenyats com a mesura passiva de protecció empraven additius inorgànics basats en metalls. No obstant això, aquesta composició presenta alguns inconvenients, com la propensió que té a la corrosió en ambients determinats, o el possible alliberament d'ions actius, la qual cosa ha obert un debat sobre la potencial toxicitat que pot tindre.

Les substàncies extretes de plantes mantenen, en canvi, aquestes mateixes propietats com a bactericides i viricides, amb l'avantatge que, en tractar-se de compostos d'origen natural, presenten un risc inferior d'efectes secundaris, al·lèrgies o toxicitat, tant per a la persona usuària com per al medi ambient.

Precisament en aquesta direcció, el projecte DOTMASK està desenvolupant materials basats en compostos fenòlics d'origen natural, l'activitat antimicrobiana dels quals s'ha comprovat molt elevada, amb l'objectiu d'integrar-los en equips de protecció individual (EPI). D'aquesta manera, es pretén aconseguir una protecció altament eficaç enfront dels patògens, i assolir una disminució significativa de la transmissió de malalties.

A la disposició del personal sanitari i d'emergències

Els nous recobriments antimicrobians, desenvolupats a partir d'extractes botànics que s'han obtingut a través de la biotecnologia, s'aplicaran tant a tèxtils, per a la confecció de mascaretes, com a làmines de plàstic amb les quals es fabricaran pantalles de protecció facial. Dos sistemes de prevenció millorats que reforçaran la seguretat dels serveis sanitaris i d'emergències i ampliaran les opcions de protecció de la població en situacions de pandèmia.

Per al desenvolupament d'aquestes solucions biotecnològiques, Lamberti, especialitzada en recobriments químics, compta amb el suport d'ADM Biopolis, que analitzarà les capacitats antimicrobianes d'aquests additius i escometrà els assajos de toxicitat preceptius. Per la seua banda, Aimplas i Airnatech contribuiran, respectivament, al desenvolupament de materials plàstics antimicrobians i a la incorporació d'aquests nous additius a les mascaretes. L'efectivitat dels compostos en un entorn sanitari real es posarà a prova a l'hospital La Fe de València, gràcies a la contribució de l'IIS La Fe.

Sobre aquest tema, el vicepresident executiu de l'Agència, Andrés García Reche, ha destacat la importància de la cooperació entre els agents del sistema d'innovació com a via per a fer front a desafiaments de gran importància com, per exemple, la protecció contra virus i bacteris: "Si alguna cosa ens ha demostrat aquesta pandèmia, és la necessitat d'innovar i consolidar un sector sanitari sòlid i creatiu, que no només ens aporte autonomia enfront dels fabricants radicats a l'exterior, sinó que, a més, permeta a les nostres empreses competir amb les grans firmes internacionals".

"Comptem amb un gran potencial científic i tecnològic focalitzat en la salut, que hem de ser capaços de transferir al nostre teixit productiu. Projectes estratègics com aquest constitueixen una oportunitat única per a avançar en aquesta direcció", ha continuat.

El projecte s'alinea amb l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com a RIS3, que coordina la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i recull, com un dels objectius prioritaris, la "promoció de la salut i la sanitat eficient".

De la mateixa manera, la iniciativa també connecta amb les conclusions del Comité Estratègic en Innovació Especialitzat (CEIE) en Emergències, òrgan assessor de l'AVI que orienta les prioritats d'innovació en aquest àmbit. De fet, les persones especialistes de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l'empresariat que formen part d'aquest equip multidisciplinari insten específicament a millorar les propietats dels equips de protecció individual (EPI) que usen els equips d'emergències.

Galeria d'imatges