Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell aprova ajudes directes de 782.635 euros a organitzacions de cooperació al desenvolupament per a donar resposta a la crisi humanitària a Ucraïna

06/05/2022
- La Generalitat finançarà deu projectes d'àmbit sanitari, alimentari, educatiu, de serveis bàsics i tràmits legals
- La Generalitat finançarà deu projectes d'àmbit sanitari, alimentari, educatiu, de serveis bàsics i tràmits legals


El Consell ha aprovat la concessió directa de 782.635 euros a organitzacions de cooperació al desenvolupament per a donar resposta a la crisi humanitària a Ucraïna i atendre les necessitats urgents de la població ucraïnesa.

Per al desplegament de diverses accions prioritàries es finançaran deu projectes d'alimentació; primers auxilis; salut mental; medicaments d'emergència, lots d'obstetrícia i medicina quirúrgica; lliurament d'articles de primera necessitat; educació; ajuda en la realització de tràmits per a l'acollida de la població ucraïnesa desplaçada; instal·lació d'espais d'atenció a població desplaçada; creació de zones segures d'allotjament, o accés a serveis bàsics a les persones refugiades, entre altres prioritats.

En concret, se subvencionaran les propostes presentades per Farmamundi, Creu Roja, Acnur, Psicòlegs i Psicòlogues sense Fronteres, Vides, Unicef, Junts per la Vida, Acció contra la Fam i Cesal. Les diverses accions es desenvoluparan a Ucraïna i països fronterers com Moldàvia, Polònia, Hongria, Romania o Eslovàquia.

Les entitats beneficiàries han sigut seleccionades atenent la complexitat de l'ajuda humanitària en el context bèl·lic que es desenvolupa en la zona i l'accés als territoris als quals va destinada l'ajuda, que per les circumstàncies especials i singulars impedeixen la realització d'un procediment de concurrència competitiva.

Des del començament de la invasió russa, en tot el país, i especialment a l'est d'Ucraïna, moltes persones segueixen atrapades en zones de conflicte creixent, sense poder satisfer les seues necessitats bàsiques, com la provisió d'aliments, aigua i medicines.

La infraestructura d'aigua ha patit greus danys i els treballs de reparació s'han vist obstaculitzats pels bombardejos en curs. Així mateix, el funcionament dels serveis d'emergència es veu amenaçat pels talls constants d'energia i el risc persistent que les ambulàncies i el personal de salut es vegen atrapats en el foc creuat.

El mes d'abril passat la sessió extraordinària del Comité Permanent d'Acció Humanitària de la Comunitat Valenciana (CAHE) va aprovar les intervencions d'ajuda d'emergència per a donar suport a les víctimes del conflicte bèl·lic a Ucraïna a través dels deu projectes presentats per diverses organitzacions de cooperació al desenvolupament.