Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Beques salari

El Consell incrementa als 18,8 milions la dotació per a les beques salari per a beneficiar més de 3.500 estudiants

07/05/2022
- El pressupost s'ha incrementat en 2,3 milions d'euros, amb els quals es podrà arribar a 530 persones més
- El pressupost s'ha incrementat en 2,3 milions d'euros, amb els quals es podrà arribar a 530 persones més


La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha incrementat en 2,3 milions d'euros el pressupost previst de les beques salari lligades a la renda per a realitzar estudis universitaris durant el curs acadèmic 2021-2022 a les universitats que integren el Sistema Universitari valencià.

Amb aquest increment de la dotació pressupostària, la Generalitat continua complint el seu compromís de garantir la formació universitària al major nombre d'estudiants, ja que s'amplien en prop de 530 els possibles beneficiaris i beneficiàries de les beques salari en aquest curs 2021-2022.

El Consell va dotar inicialment amb 16,5 milions d'euros les beques salari per a aquest curs. Amb l'increment de 2,3 milions, l'import global màxim per al finançament d'aquestes beques assoleix els 18,8 milions d'euros, que podrien beneficiar més de 3.500 persones i superar així els 2.973 estudiants que van rebre la beca salari en la convocatòria anterior.

Segons apunta la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, "dins de la seua aposta per garantir la igualtat d'oportunitats en l'accés a la formació superior, el Consell ha anat flexibilitzant i ampliant els criteris per a accedir a les beques salari".

En aquest curs han pogut optar a les beques salari per primera vegada l'estudiantat de qualsevol curs matriculat en una universitat valenciana i el que cursa màsters habilitants. A més, s'ha procurat especial protecció i facilitats a col·lectius vulnerables, com ara víctimes de violència de gènere, alumnes amb discapacitat, persones refugiades i sol·licitants d'ajuda internacional.

Aquestes ampliacions de criteris han fet que s'incremente un 57 % el nombre de sol·licituds de beca per a aquest curs acadèmic i es registren un total de 12.298 peticions.

L'informe d'auditoria que ha realitzat la Sindicatura de Comptes reflecteix que la Comunitat Valenciana, per mitjà de les beques i les ajudes pròpies, fa un esforç econòmic molt superior a la majoria de les comunitats autònomes per a complementar el sistema general, la qual cosa fa que la proporció d'universitàries i universitaris valencians que reben beques autonòmiques siga superior a la d'altres comunitats.

En opinió de Carolina Pasqual, la política de beques del Botànic contribueix de manera significativa al fet que el sistema general de beques assolisca l'objectiu bàsic que els estudiants que vulguen estudiar i que manquen dels mitjans econòmics necessaris puguen fer-ho.

A més, té un efecte positiu en el rendiment acadèmic, amb més nombre de crèdits aprovats i millors notes, amb una taxa de rendiment 7,1 punts per damunt de l'estudiantat no becat, al mateix temps que redueix l'abandó del sistema educatiu universitari, amb una taxa 6 punts per davall dels que no reben beca.

Finalment, l'informe també destaca que les beques salari contribueixen al fet que els joves puguen prendre la decisió sobre matricular-se o continuar amb els seus estudis amb independència de la capacitat econòmica de la seua unitat familiar, objectiu que hauria de seguir el sistema general de beques.