Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell renova la col·laboració amb el Tribunal de les Aigües, el Rollet de Gràcia d'Aldaia i el Jutjat Privatiu d'Orihuela

20/05/2022
- Les entitats enfocaran les respectives activitats a la commemoració del quaranté aniversari de l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia
- Les entitats enfocaran les respectives activitats a la commemoració del quaranté aniversari de l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia


El Consell ha aprovat la renovació dels convenis de col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i el Tribunal de les Aigües de la Vega de València; la Comunitat de Regants del Rollet de Gràcia de l'Horta d'Aldaia, i el Jutjat Privatiu d'Aigües d'Orihuela i Pobles del seu Marc.

La col·laboració amb el Tribunal de les Aigües en 2022 permetrà desenvolupar totes les activitats encaminades al manteniment de la institució i que tinguen relació amb el seu funcionament quotidià, a més d'aquelles que permeten difondre'n el significat i donar a conéixer al conjunt de la societat la seua història, el caràcter tradicional i consuetudinari que té i el llegat que deixa a través de l'exercici de les competències que té atribuïdes.

Durant l'any 2022, en el context de la commemoració del quaranté aniversari de l'aprovació i l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, les actuacions de promoció i divulgació que el Tribunal de les Aigües de la Vega de València durà a terme estaran especialment dirigides a destacar la importància del reconeixement estatutari de la institució, així com la vinculació del seu caràcter tradicional i consuetudinari amb la identitat del poble valencià, amb la història i l'evolució del nostre model d'autogovern.

Per a dur-ho a terme, la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica hi destinarà 100.000 euros.

Mitjançant aquest conveni, la Generalitat compleix amb el seu compromís de contribuir a l'organització dels tribunals consuetudinaris i tradicionals, en especial el Tribunal de les Aigües de la Vega de València. Una entitat que, des d'un punt de vista històric, compta amb més de mil anys acreditats d'existència i dirimeix els conflictes hídrics entre els regants de la vega de València.

Aldaia i Orihuela

El Consell ha aprovat, al seu torn, un conveni entre la Conselleria de Participació i la Comunitat de Regants del Rollet de Gràcia de l'Horta d'Aldaia i el Jutjat Privatiu d'Aigües d'Orihuela i Pobles del seu Marc per a coadjuvar, durant l'exercici 2022, al manteniment i el funcionament del Tribunal del Comuner i del Jutjat Privatiu, així com a divulgar-los i promocionar-los.

A través d'aquest conveni, la Conselleria de Participació destinarà 10.000 euros, 5.000 euros dels quals els aportarà per a cada entitat beneficiària, amb l'objectiu de finançar les despeses derivades de les activitats pròpies de les dues institucions i, especialment, aquelles orientades a destacar la importància del reconeixement del Tribunal del Comuner i el Jutjat Privatiu en la Llei orgànica del poder judicial, així com la vinculació del seu caràcter tradicional i consuetudinari amb la identitat del poble valencià, amb la història i l'evolució de l'autogovern.

La Comunitat de Regants del Rollet de Gràcia de l'Horta d'Aldaia està integrada pels propietaris que tenen dret a l'aprofitament d'aigües de la séquia de Benàger-Faitanar i el seu àmbit territorial assoleix part del terme municipal d'Aldaia, on se situen les parcel·les incloses en la zona regable denominada Rollet de Gràcia de l'Horta d'Aldaia, reconeguda per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer en el títol concessional.

En el si d'aquesta comunitat de regants s'integra el Tribunal del Comuner, o del Rollet de l'Horta d'Aldaia, encarregat de la resolució de conflictes en temes relacionats amb l'aigua i el reg.

D'altra banda, el Jutjat Privatiu d'Aigües d'Orihuela i Pobles del seu Marc té l'àmbit territorial d'actuació en l'horta tradicional regada pel riu Segura als termes municipals d'Orihuela, Algorfa, Benejúzar, Bigastro, Jacarilla, Rafal i Redován, així com zones xicotetes d'horta tradicional que pertanyen als termes municipals d'Almoradí i Callosa de Segura. El Jutjat Privatiu és una institució que imparteix justícia i administra els regs des de fa més de mil anys.

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana atorga a la Generalitat competències de diversa intensitat en relació amb les matèries vinculades amb l'organització de les seues institucions d'autogovern; la conservació, el desenvolupament i la modificació del dret foral civil valencià, i la protecció i la defensa de la identitat, els valors i els interessos del poble valencià.