Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell presenta un informe sobre l'entrada de la Comunitat Valenciana en el programa local de l'Aliança de Govern Obert

20/05/2022
- La Comunitat Valenciana s'ha unit a la xarxa global de govern obert OGP Local per a avançar en transparència i inclusió
- El primer pla d'acció se centrarà en el foment de la participació, la integritat pública i la rendició de comptes
- La Comunitat Valenciana s'ha unit a la xarxa global de govern obert OGP Local per a avançar en transparència i inclusió
- El primer pla d'acció se centrarà en el foment de la participació, la integritat pública i la rendició de comptes



El Consell ha presentat un informe sobre l'entrada de la Comunitat Valenciana en el programa OGP Local de l'Aliança de Govern Obert.

La Comunitat Valenciana s'ha unit aquesta setmana a la xarxa global de govern obert OGP Local per a avançar en transparència, inclusió, responsabilitat i participació en l'àmbit local, una aliança de què formen part més de 150 organitzacions governamentals i 3.000 organitzacions de la societat civil a escala mundial.

La Comunitat Valenciana ha sigut seleccionada, junt amb el Principat d'Astúries, per a formar part d'aquesta xarxa a què també s'han sumat 28 regions i ciutats de tot el món. D'aquesta estructura internacional ja formaven part el País Basc, Catalunya, Aragó i la ciutat de Madrid.

Tal com recull l'informe, la integració en aquesta xarxa mundial de transparència i participació representa una bona manera de consolidar i avançar en el treball realitzat, ja que facilita i millora l'intercanvi de coneixements i experiències; permetrà aprofundir en un projecte de política de govern obert, i suposarà un impuls definitiu per a apuntalar la visió de govern obert de la Generalitat, en la línia de l'Agenda 2030.

De fet, entre els valors que fomenta l'OGP Local destaquen l'accés a la informació; la participació ciutadana; la rendició de comptes, i la tecnologia i la innovació per a la transparència i la rendició de comptes.

Al seu torn, la integració de la Comunitat Valenciana en el programa local de l'Aliança de Govern Obert suposa aportar la diversitat d'experiències de la Generalitat, fruit del treball col·laboratiu, en iniciatives com la transparència, la construcció d'un marc d'integritat valencià, la forta xarxa d'aliances que engloba les universitats públiques valencianes i el món local, a més de l'ambiciosa política de participació mitjançant el primer projecte de pressupostos participatius en aliança amb la societat civil.

A partir d'ara, la Comunitat Valenciana es compromet a elaborar un primer pla d'acció del Govern Valencià en col·laboració amb diverses entitats i societat civil, en el qual quedaran reflectits els compromisos per als pròxims anys en les àrees de transparència, participació i govern obert.

El pla esmentat es presentarà el pròxim mes d'octubre i centrarà les actuacions en el foment de la participació i la formació en participació, amb especial atenció a la joventut, la implementació de mecanismes per a la integritat pública en diversos nivells institucionals, l'impuls a l'obertura de dades, el foment de la transparència i la rendició de comptes.

A través de l'Aliança, els grups uneixen forces per a crear plans d'acció amb mesures concretes en diverses àrees polítiques. Aquest model permet a les organitzacions de la societat civil i a la ciutadania exercir un paper en la definició i la supervisió dels governs. Fins ara s'han establit 4.000 compromisos en tot el món.

Candidatura valenciana

En l'informe presentat es recullen els criteris de selecció per a l'avaluació de la proposta de la Comunitat Valenciana. La candidatura de la Comunitat Valenciana per a formar part de l'OGP Local l'ha formulat la Generalitat amb la participació i l'aliança de diversos actors.

La societat civil forma part d'aquest projecte, amb la implicació directa del Consell Valencià de la Joventut i el suport i la col·laboració de les universitats públiques valencianes, als quals es podran sumar, entre altres actors, el món local amb les diputacions provincials i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, en el conveni marc de col·laboració per al govern obert.

L'entrada en l'OGP Local serà un estímul important per a aprofundir en el procés de construcció del govern obert de la Comunitat Valenciana, iniciat en 2015, tal com indica el document presentat.

Per a construir una societat més democràtica, és necessari estimular dinàmiques col·laboratives en les decisions i les accions de les institucions públiques i privades, i enfortir el teixit associatiu com a eina fonamental per a la participació activa dels valencians i valencianes en l'esfera pública. Aquest és l'objectiu final per a impulsar el govern obert: millorar la qualitat democràtica de les nostres institucions per a estar més prop de les persones i recuperar la confiança perduda, que moltes vegades les allunya i pot arribar a posar en risc la mateixa democràcia.

Entrar en OGP Local és una manera de destacar la importància que han de tindre el govern obert, la transparència i la participació en l'agenda política valenciana. També serà útil com a força per a implementar els nostres projectes en aquests àmbits i continuar avançant en la construcció del govern plural, coherent, empàtic, obert i col·laboratiu que mereixen els nostres ciutadans. A més del treball dels últims anys, és fonamental aprendre d'altres experiències més enllà de l'àmbit estatal i europeu, tindre una visió més global i poder incorporar-hi les experiències més pioneres i transformadores, com ho indica l'informe.

Algunes de les actuacions que han sigut fonamentals perquè la Comunitat Valenciana entre en aquest grup d'institucions són l'Avantprojecte de llei de transparència i bon govern en fase de tramitació; els primers pressupostos participatius de la Generalitat; la Llei de participació ciutadana i foment de l'associacionisme; el portal GVA Participa; el nou sistema de gestió d'accés a la informació pública GVAGip; el portal de transparència GVA Oberta i les diverses iniciatives de rendició de comptes; l'Oficina de Control de Conflictes d'Interessos (OCCI); la plataforma TEP, i el Registre de transparència dels grups d'interés (REGIA), entre altres accions.

OGP Local

L'OGP Local va nàixer en 2016 amb l'objectiu de construir aliances entre els governs locals i les organitzacions de la societat civil, per a fer que els governs siguen més oberts, inclusius, participatius i responsables davant de la ciutadania.

Els governs locals són els més pròxims a la ciutadania, per la qual cosa poden generar reformes de govern obert innovadores i ambicioses. El procés d'OGP Local representa un espai únic per a explorar solucions locals a reptes globals. Per exemple, molts membres d'aquesta xarxa utilitzen els seus plans d'acció per a impulsar i implementar esforços globals com els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU.

OGP Local s'inclou en l'Aliança de Govern Obert, xarxa de referència mundial en transparència i participació, impulsada per l'expresident nord-americà Barack Obama i altres líders mundials en 2011, amb l'objectiu de promoure la transparència governamental, lluitar contra la corrupció i fomentar la democràcia en el món.

A través d'OGP Local es reuneixen les parts interessades, tant a escala nacional com local, per a abordar desafiaments, teixir aliances i promoure reformes difonent la innovació en tots els països.