Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Comparecencia

Josefina Bueno es compromet a continuar millorant el sistema de beques i reduir la bretxa digital

25/05/2022
Josefina Bueno es compromet a continuar millorant el sistema de beques i reduir la bretxa digital
- La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital intervé en les Corts per a explicar les línies estratègiques de la seua gestió i destaca la importància que la ciutadania desenvolupe les capacitats digitals bàsiques com un element indispensable tant per a l'àmbit laboral, com per al ple desenvolupament personal i social
- La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital intervé en les Corts per a explicar les línies estratègiques de la seua gestió i destaca la importància que la ciutadania desenvolupe les capacitats digitals bàsiques com un element indispensable tant per a l'àmbit laboral, com per al ple desenvolupament personal i social


La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, en la seua primera compareixença en les Corts Valencianes, s'ha compromés a continuar millorant el sistema de beques, reduir la bretxa digital i treballar perquè la banda ampla arribe a tots els racons de la Comunitat Valenciana.

"Seguim compromesos en la millora constant del sistema de beques i ajudes i seguirem implantant mesures tendents a millorar-ne de manera constant la gestió, així com fer front a l'increment substancial de sol·licituds que s'ha produït com a resultat de les mesures adoptades per a augmentar el nombre de potencials persones beneficiàries", ha declarat Josefina Bueno, que ha abordat la necessitat d'elaborar un nou pla pluriennal de finançament per a les universitats, que, en les seues paraules, "dotarà el sistema universitari de seguretat, estabilitat i sostenibilitat per a poder incentivar una docència de qualitat, una investigació d'excel·lència i la transferència de coneixement al teixit social i productiu".

La consellera ha recordat la modificació recent de les bases de les beques salari, respecte de les quals s'ha ampliat l'accés per a totes i tots els estudiants de tots els cursos, inclosos els màsters habilitants, cosa que ha suposat un augment del 57,7 % de les sol·licituds per al curs acadèmic actual. "Amb aquesta modificació es podran corregir els desequilibris entre gèneres i fer costat a estudiants que patisquen dificultats extraordinàries", ha indicat.

Per a atendre l'increment notable de sol·licituds, s'ha augmentat en 2,3 milions l'import global màxim per al finançament d'aquestes beques, que ara assoleix els 18,8 milions d'euros. Aquestes beques podrien beneficiar més de 3.500 persones i superar així els 2.973 estudiants que van rebre la beca salari en la convocatòria anterior.

Josefina Bueno ha destacat el treball que el Govern del Botànic ha realitzat des de 2015 per millorar les condicions de finançament de les universitats valencianes com a "motor econòmic, agent de progrés i potent ascensor social". També ha recordat que "gràcies a la gestió del Botànic tenim unes universitats amb infraestructures millors, amb quasi un 40 % més de finançament que en 2014 i amb el deute històric saldat".

Aquestes accions implementades pel Govern Valencià es tradueixen en una democratització de l'accés a la Universitat, a la qual tenen accés ara més joves gràcies a l'increment exponencial de beques i ajudes i a la rebaixa de taxes. Segons ha apuntat la consellera, "hui dia el 90 % dels estudiants de les universitats públiques valencianes reben algun tipus d'ajuda i això és centrar les polítiques en les persones".

Durant la seua intervenció, Josefina Bueno s'ha compromés a continuar treballant en la millora de les telecomunicacions a la Comunitat Valenciana, mitjançant la coordinació amb la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, les operadores de telecomunicacions i els ajuntaments, "perquè la banda ampla arribe a tots els racons de la Comunitat Valenciana".

Perquè la transformació digital es puga dur a terme, la consellera ha considerat que és essencial que la ciutadania desenvolupe les capacitats digitals bàsiques com un element indispensable, tant per a l'àmbit laboral com per al ple desenvolupament personal i social: "La bretxa digital és una de les principals causes d'acceleració de la desigualtat i d'ampliació de bretxes socials, i sense unes polítiques adequades i específiques, les persones d'edat avançada, les persones amb diversitat funcional i les dones corren més risc de ser víctimes d'exclusió social a causa d'aquesta bretxa". Per aquest motiu, la Conselleria continuarà treballant per a analitzar l'estat i l'evolució de la bretxa digital a la Comunitat Valenciana a través de la Xarxa de Càtedres de Bretxa Digital amb les universitats públiques valencianes, per a fomentar l'adquisició de competències digitals entre la població valenciana a través dels convenis amb el CERMI-CV i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; impulsar l'accés a les TIC dels col·lectius vulnerables, mitjançant el bo social de 240 euros a l'any, i fomentar la confiança i l'ús responsable de les TIC entre la ciutadania, mitjançant una campanya de sensibilització sobre la identitat digital, dirigida a la joventut valenciana.

Bueno ha marcat un full de ruta en què aposta per consolidar la cultura de la innovació "entre les empreses i la societat, actuant en els diversos nivells educatius per a transmetre els resultats i l'impacte de la innovació en la vida de les persones i en el medi ambient".

A més, Josefina Bueno ha apuntat la digitalització, l'automatització i la intel·ligència artificial com un dels principals reptes per a l'ocupació i la societat valenciana. Per això, "el Pla de transformació digital de la Comunitat Valenciana actuarà com a autèntic eix transformador de l'economia i la societat".

En aquest sentit, Josefina Bueno ha perfilat que les accions que impulsarà des de la Conselleria d'Innovació seguiran aquesta mateixa línia, "centrada en polítiques que contribuïsquen a la digitalització de l'Administració pública, la consolidació de la cultura de la innovació entre ciutadans i empreses o a atraure els millors investigadors i investigadores a la nostra Comunitat".

Finalment, Bueno ha posat la Conselleria d'Innovació com a exemple "que representa l'aposta d'aquest Consell per situar la província d'Alacant al capdavant de la transformació digital i de la nova economia, cosa que contribueix a vertebrar el territori de la nostra Comunitat".

En definitiva, segons ha concretat Josefina Bueno, "es tracta d'una conselleria que ha de representar un actiu de futur des d'Alacant, però amb projecció per a tota la Comunitat, tant per a l'àmbit nacional com per a l'internacional".

Galeria d'imatges