Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Projecte d'innovació

El Consell finança el desenvolupament de nous tractaments naturals contra la plaga del cotonet en cítrics i caquis

28/05/2022
El Consell finança el desenvolupament de nous tractaments naturals contra la plaga del cotonet en cítrics i caquis
- S'estan dissenyant nous productes fitosanitaris basats en extractes de plantes, així com una nova metodologia d'aplicació en els cultius
- La Cooperativa de Llíria lidera aquest projecte en el qual també participen Idai Nature, Aimplas i l'Institut Agroforestal Mediterrani de la UPV
- S'estan dissenyant nous productes fitosanitaris basats en extractes de plantes, així com una nova metodologia d'aplicació en els cultius
- La Cooperativa de Llíria lidera aquest projecte en el qual també participen Idai Nature, Aimplas i l'Institut Agroforestal Mediterrani de la UPV



La Generalitat Valenciana, a través de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), finança el desenvolupament de nous tractaments fitosanitaris d'origen natural per a combatre la plaga del cotonet, una malaltia procedent de Sud-àfrica que a la Comunitat Valenciana afecta principalment cítrics i caquis; es caracteritza per provocar deformacions i inflor en els fruits.

Amb la denominació de CÍTRIC-SÀ, aquest projecte estratègic d'innovació, al qual l'AVI ha concedit ajudes per valor de més de 500.000 euros, està liderat per la Cooperativa de Llíria, i en el desenvolupament participen l'Institut Agroforestal Mediterrani de la Universitat Politècnica de València (UPV), l'empresa Idai Nature i l'Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas).

A través d'aquesta iniciativa es pretenen mitigar els efectes adversos sobre el medi ambient que es deriven de l'ús de pesticides químics de síntesi en les explotacions de cítrics i caquis, mitjançant la substitució dels actuals compostos per substàncies actives procedents d'extractes de plantes. Una nova generació de productes fitosanitaris, que contribuirà a reduir l'impacte ecològic de l'agricultura convencional, afavorirà la sostenibilitat ambiental i mitigarà el canvi climàtic.

Els insectes responsables del cotonet pertanyen a la família dels pseudocòccids i ocasionen danys als cultius a través de dues vies d'acció: directament, mitjançant la succió de la saba, però també de manera indirecta, ja que les grans quantitats de melassa que segreguen sobre les fulles afavoreixen l'aparició de fongs, que redueixen, al seu torn, la capacitat de fotosíntesi i deprecien la qualitat dels fruits.

Si la composició d'aquests tractaments representa la principal fita del projecte, també és innovadora la metodologia d'aplicació d'aquests productes, per a la qual es tindran en compte les diverses zones d'atac en els cítrics i els caquis (fulla, fruit, tronc, sòl), la dinàmica estacional i els estadis de desenvolupament.

En aquest sentit, s'està treballant en tres sistemes d'aplicació: polvorització sobre les fulles, per part d'Idai Nature; en sòl, mitjançant càpsules funcionalitzades, i en el tronc, mitjançant pintures o vernissos, a càrrec d'Aimplas.

Com a líder del projecte, la Cooperativa de Llíria provarà sobre el terreny la nova estratègia d'administració d'aquests nous fitosanitaris, en el desenvolupament dels quals participa l'empresa Idai Nature, especialitzada en el disseny de productes naturals basats en extractes botànics i microorganismes per a aplicar-los en agricultura ecològica. Així mateix, l'Institut Agroforestal Mediterrani de la UPV analitzarà l'eficàcia del control dels pseudocòccids en els cultius, mentre que Aimplas aportarà la seua experiència en l'encapsulació per adsorció i recobriment dels extractes botànics naturals, així com la incorporació d'aquests extractes en matrius polimèriques.

Segons ha explicat la investigadora principal de l'Institut Tecnològic del Plàstic, Chelo Escrig, "s'estan fent assajos sobre espècies diferents de cotonet causants de plagues de difícil maneig", per a les quals no es disposa en l'actualitat de mètodes de control plenament eficaços.

Amb aquest projecte, ha prosseguit, "complim un compromís doble, ja que reduïm l'alliberament de fitosanitaris químics, reemplaçant-los per compostos d'origen natural que no només respecten el medi ambient, sinó que, a més, constitueixen una eina sostenible per a combatre una plaga que amenaça dos dels principals cultius de la Comunitat Valenciana".

De la mateixa manera, la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha volgut destacar la importància d'aquests projectes finançats per l'AVI per a empreses, universitats i centres tecnològics de la Comunitat Valenciana, ja que "atorguen estabilitat financera a les iniciatives d'innovació en les quals cooperen els diversos agents i contribueixen a facilitar solucions tecnològiques i innovadores dirigides a les nostres empreses".

A més, segons ha assenyalat Josefina Bueno, "aquestes iniciatives d'innovació també tenen una incidència directa en tota la ciutadania, milloren la qualitat de vida de tots els valencians i valencianes i tenen un paper decisiu en la transformació econòmica de la societat".

Per la seua banda, el vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche, ha subratllat "els avantatges" que la innovació aplicada al sector agroalimentari ofereix als productors de la Comunitat Valenciana. Aquesta nova generació de fitosanitaris, ha matisat, "té per objectiu evitar que el rendiment del camp quede a la mercé de les plagues, i el medi ambient no es ressent, perquè es basen en substàncies naturals". Un exemple que la innovació en cooperació "és una eina eficaç per a millorar la competitivitat i la sostenibilitat de les explotacions agrícoles", ha assenyalat.

CÍTRIC-SÀ s'alinea amb l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com a RIS3, que coordina la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, i que recull com a eix d'actuació tant l'increment de la qualitat de vida com el desenvolupament de productes innovadors.

De la mateixa manera, el projecte també connecta amb les conclusions del Comité Estratègic d'Innovació Especialitzat en Agroalimentació, que situava com un dels desafiaments prioritaris el desenvolupament i la implantació de l'agricultura de precisió mitjançant tecnologies de predicció i control de la producció. En aquest sentit, la iniciativa materialitza una de les solucions proposades: l'optimització en l'aplicació de tractaments fitosanitaris i la utilització de productes ecocompatibles en la detecció i el control de les malalties i les plagues, promovent el residu zero.

Galeria d'imatges