Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Territorios Innovadores

El Consell destina 2 milions d'euros a impulsar projectes innovadors en els municipis de la Comunitat Valenciana

30/05/2022
- El pla inclou ajudes de fins a 100.000 euros per municipi i el termini de presentació de sol·licituds acabarà el pròxim 14 de juny
- El pla inclou ajudes que arriben a 100.000 euros per municipi i el termini de presentació de sol·licituds acaba el pròxim 14 de juny


La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha convocat subvencions per import de 2 milions d'euros per a impulsar projectes d'innovació en municipis de la Comunitat Valenciana dins de la convocatòria corresponent a l'exercici 2022 del pla de Territoris Innovadors, que estan destinats a contribuir a millorar la qualitat de vida de la ciutadania en el territori valencià, per mitjà de la implementació de noves tecnologies com la intel·ligència artificial, la informàtica d'alt rendiment o la digitalització.

El pla inclou ajudes que arriben als 100.000 euros per municipi i el termini de presentació de sol·licituds acaba el pròxim 14 de juny.

Amb el pla Territoris Innovadors, la Generalitat Valenciana pretén situar l'Administració local en l'eix central dels canvis tecnològics que es desenvolupen en el territori de la Comunitat, impulsar projectes innovadors d'alt impacte transformador que repercutisquen directament a millorar la riquesa i la qualitat de vida en els seus municipis i assolir resultats èticament acceptables, sostenibles i socialment desitjables.

Poden optar a les subvencions els municipis i les mancomunitats de municipis de la Comunitat Valenciana, així com organismes públics i entitats de dret públic vinculat o que en depenen que presenten la sol·licitud, mitjançant el model formalitzat i signat electrònicament, en el termini de 20 dies naturals comptats des de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana'.

El pla estableix dos programes de subvencions. El Programa I compta amb una dotació màxima d'1,4 milions d'euros, destinats a subvencionar projectes d'innovació d'alt impacte transformador al municipi, és a dir, programes que incorporen un component innovador tecnològic que genera beneficis significatius i duradors en el temps per a tota la ciutadania i el sector empresarial, que resolguen problemes de manera efectiva que conduïsquen a la reducció de costos, la creació de valor real per a la ciutat, l'aportació de solucions sostenibles, i que el seu desafiament represente un objectiu de gran abast.

Aquest programa s'estructura en tres línies sobre la base de criteris de població. La línia A està destinada a municipis amb població superior a 50.001 habitants, i té una dotació màxima de 200.000 euros; la línia B, per a municipis amb població entre 10.001 habitants i 50.000, amb un import màxim de 700.000 euros, i la línia C, per a municipis amb població inferior a 10.000 habitants, amb una dotació màxima de 500.000 euros.

El Programa II compta amb una dotació de 600.000 euros destinats a subvencionar projectes pilot d'innovació als municipis. Els projectes plantegen l'anàlisi preliminar a escala reduïda de la viabilitat, la duració, els costos i les adversitats abans del desenvolupament d'un projecte a gran escala.

Aquest programa també es desglossa en tres línies d'actuació en funció de la població. La línia A preveu una subvenció màxima de 120.000 euros per a municipis de més de 50.001 habitants, un màxim de 300.000 euros per a municipis d'entre 10.001 i 50.000 habitants i un màxim de 180.000 euros per a finançar projectes de municipis amb menys de 10.000 habitants.

Per als dos programes, les quanties de les ajudes suposen, als municipis grans de més de 50.001 habitants, un 50 % de la despesa subvencionable; per als municipis mitjans, un 75 %, i per als municipis de menys de 10.000 habitants suposa un 90 % de la despesa subvencionable.

La directora general d'Innovació, Sonia Tirado, ha indicat que "la vida de les persones se situa als pobles i les ciutats, que han de ser capaços, mitjançant la innovació, d'oferir millors serveis públics, protegir el medi ambient, impulsar els sectors productius i garantir una convivència més sostenible, diversa i inclusiva", i hi ha afegit que "des de la Conselleria d'Innovació impulsem el programa Territoris Innovadors per a dotar els municipis de les capacitats i els recursos per a impulsar la innovació i la transformació digital".

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la directora general d'Innovació, Sonia Tirado