Sanitat Universal i Salut Pública

Sanitat inverteix més de 2,6 milions d’euros en programes de prevenció de les drogodependències durant 2021, un 7 % més que l’any anterior

25/06/2022
  • En matèria de prevenció, calç destacar l'activitat dels 85 Unitats de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de la Comunitat 
  • Les Unitats de Conductes Addictives van atendre un total de 33.852 persones en 2021

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, en el marc del Dia Internacional de la lluita contra l'ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues, que se celebra el 26 de juny, destaca la importància del treball que és realitza dia a dia tant en l'atenció com en la prevenció de drogodependències i altres addiccions.

En matèria de prevenció, calç destacar, entre altres accions, l'activitat desenvolupada per els 85 Unitats de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) amb què compta la Comunitat Valenciana, serveis especialitzats de titularitat local que desenvolupen programes per a reduir o evitar l'ús i l'abús de drogues i altres conductes addictives, així com promoure hàbits de vida saludables.

Així, durant l'any passat Sanitat va destinar a aquests recursos un pressupost de 2.679.250 euros en 2021, un 6,9% més respecte a l'any anterior. El finançament dels UPCCA és realitza anualment a través de la corresponent convocatòria de subvencions en matèria d'atenció i prevenció dels drogodependències i altres trastorns addictius.

Mitjançant programes i accions de prevenció universal i en coordinació amb la direcció general de salut pública i addiccions, els UPCCA desenvolupen la seua labor en els àmbits escolar, familiar, laboral i comunitari, a més de realitzar també prevenció selectiva en grups de risc i prevenció indicada en els casos en els quals és detecta un consum problemàtic.

La prevenció és un dels objectius clau que assenyala com a essencial l'ONU, que enguany ha triat com a lema “Abordar els desafiaments vinculats als drogues en crisi sanitàries i humanitàries” per a instar a totes els administracions i a la societat civil a unir esforços per a fer front a la problemàtica que suposen els drogues, i els addiccions en general.

L'experiència de la Comunitat Valenciana en la crisi que va provocar la pandèmia de COVID-19 va evidenciar un esforç dels i els professionals (sanitaris, d'acció social, dels forces i cossos de seguretat de l'Estat…) en la recollida de persones afectades als carrers, en l'internament destral, en el confinament dels recursos residencials, en el proveïment de menjar, roba i medicines i a atendre els urgències a cada moment.

Aquesta experiència és va basar en la coordinació entre els administracions públiques de la Generalitat i dels municipis, així com la solidaritat i el treball entre professionals, a més d'en la comprensió i col·laboració dels persones malaltes afectades i la col·laboració dels organitzacions no governamentals (ONG).

Prop de 34.000 pacients atesos per els UCA en 2021

Els Unitats de Conductes Addictives (UCA) de la Comunitat Valenciana van atendre un total de 33.852 persones en 2021. D'eles dobles, el 72% són homes i el 28%, dons.

Així mateix, els serveis d'assistència sanitària van registrar 408.078 consultes en els UCA durant el 2021, un 7,24% més que l'any anterior. La xifra de consultes reflecteix una aproximació a la tendència de 2019, quan és van anotar un total de 440.784. En 2020 és van realitzar 380.540 consultes, donada que va suposar una disminució d'un 13,67% respecte a 2019 a conseqüència del context de la pandèmia de COVID-19.

És important ressaltar que els consultes estan relacionades en un 25% amb l'alcohol i en un altre 25% amb el tabac. Un 16%, amb el consum d'opiacis (majorment pels tractaments de substitució), un 15% són degudes a la cocaïna, un 8% dels consultes és relacionen amb altres problemes amb substàncies psicoactives no comuns en el seu ús, un 5% amb el consum de cànnabis, un 2% de sedants i un 1% és registren per a cadascuna dels següents substàncies: amfetamines, a el·lucinògens, inhalantes i joc patològic.

Els Unitats de Conductes Addictives i els Unitats d'Alcohologia són la porta d'entrada al sistema sanitari públic per al tractament dels drogodependències i altres trastorns addictius, juntament amb una xarxa complementària d'atenció sociosanitària que garanteix un circuit terapèutic continu dones del diagnòstic, passant per la desintoxicació, la deshabituació i integració social, prestant així una atenció integral als necessitats específiques de cada pacient.

El circuit terapèutic ha atés durant 2021 a 3.476 persones amb problemes d'addicció, que és distribueixen en un 56,33% que va ingressar en un centre de dia, un 16,31% que va ingressar en comunitat terapèutica, un 15,65% va ser atés en un Centre d'Intervenció Baixa Exigència, un 9,90% va ser desintoxicado en una Unitat de Desintoxicació Hospitalària i un 1,81% va ingressar en un habitatge per al seu tractament i inserció social.