Sanitat Universal i Salut Pública

Sanitat habilita les unitats de prevenció de VIH per a la prescripció de la PrEP, el medicament que evita el contagi

24/06/2022
  • S'aprova una Resolució per a actualitzar les tasques de les Unitats de Prevenció de VIH i d'altres Infeccions de Transmissió Sexual
  • En la Comunitat Valenciana es troben en tractament actiu de PreP 525 persones per a la prevenció del VIH
  • L'objectiu és reforçar la prevenció entre els grups de població més exposats al risc de contraure malalties de transmissió sexual

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha aprovat una Resolució de la Secretària Autonòmica de Salut Pública i Sistema Sanitari Públic que actualitza les tasques de les Unitats de Prevenció de VIH i d'altres Infeccions de Transmissió Sexual (UPS-ITS), situades en els tres Centres de Salut Pública de la Comunitat Valenciana, anteriorment coneguts com a Centres d'Informació i Prevenció de la Sida (CIPS), per a adequar-les a les necessitats establides en el V Pla Estratègic de Prevenció i Control de la Infecció pel VIH i Altres Infeccions de Transmissió Sexual 2021-2030 del Ministeri de Sanitat.

La finalitat és reforçar la prevenció del VIH i d'altres infeccions de transmissió sexual. Per a això, Sanitat impulsarà la prescripció de la PrEP (Proxilaxis Pre Exposició al VIH), acompanyada de recomanacions addicionals enfocades a la reducció de pràctiques de risc i la detecció precoç de la infecció pel VIH i altres ITS.

Per a això, Sanitat posarà a la disposició dels serveis mèdics i d'infermeria de salut pública d'aquestes unitats els recursos necessaris per a poder dur a terme aquesta labor de prevenció, i poder realitzar la presa de mostres i tractament de les ITS, així com el necessari per a l'atenció i seguiment de pacients del programa PrEP.

Tal com ha manifestat la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, "aquests centres són una referència en tot l'Estat per la seua rapidesa a l'hora de detectar VIH i infeccions de transmissió sexual, la qual cosa permet frenar els contagis amb el tractament immediat. Així mateix, facilitar l'accés al programa PreP és clau per a reduir els riscos de propagació del VIH".

En la Comunitat Valenciana, es troben en tractament actiu en el programa PrEP per a la prevenció del VIH 525 persones.

Més de 400 casos de VIH a l'any

Cal destacar que en aquestes unitats s'estan realitzant aproximadament un terç anual dels diagnòstics de VIH de tota la Comunitat Valenciana, per ho constitueixen l'espai idoni en el qual poder desenvolupar i reforçar l'estratègia global per a la prevenció i control d'infecció per VIH o d'altres ITS.

En la Comunitat Valenciana, l'any 2021, 429 persones van rebre un diagnòstic de VIH. En 2022 són ja més de 200.

Segons l'OMS i ONUSIDA els serveis sanitaris específics per a l'atenció precoç de les ITS, com és el cas de les UPS-ITS, constitueixen un element clau per a l'accés d'individus amb alt risc de contraure la infecció, ja que permeten el diagnòstic precoç i la possibilitat iniciar els tractaments també de manera precoç per a evitar problemes futurs.

Es tracta dels grups vulnerables i d'alt risc, que tal com defineix ONUSIDA, inclou a les persones gais, bisexuals i homes que tenen sexe amb altres homes, persones que exerceixen la prostitució, persones trans, persones que s'injecten drogues o usen drogues en les seues relacions, persones migrants i persones que en algun moment es troben a la presó.

En aquest sentit, la finalitat és fomentar la prevenció entre aquests grups vulnerables des de les UPS-ITS, i per a això, es reforçarà la coordinació amb els serveis d'atenció primària, les unitats de salut sexual i reproductiva i altres especialitats mèdiques com a Microbiologia, Dermatologia, Malalties Infeccioses o Digestiu.

A més, una altra de les actuacions que es contempla per a la prevenció de les ITS és l'impuls d'accions formatives dirigides als professionals implicats en la realització d'estudis de contactes davant un nou diagnòstic de VIH o ITS, amb la finalitat de frenar la cadena de transmissió.